Про збереження архітектурного ансамблю вулиці Золотої та історичного середмістя Бродів

У зв’язку із системним нищенням історико-культурної спадщини Бродів і, зокрема, архітектурного ансамблю вул. Золотої у м. Броди, керуючись Конституцією України, ЗУ «Про культурну спадщину», «Про місцеве самоврядування», Постановою України «Про затвердження списку історичних населених місць України» та іншими нормативно-правовими актами, вимагаємо у Бродівської міської ради вжити невідкладних заходів щодо порятунку історичного спадку Бродів та забезпечення дотримання законодавства України про охорону культурної спадщини на території Бродівської територіальної громади, а саме:
1. До вересня 2021 р. розробити та прийняти рішенням сесії Бродівської міської ради (на черговій сесії) «Правила (порядок) розміщення вивісок та зовнішньої реклами в історичному середмісті Бродів» (робоча назва, далі – Правила).
2. Привести у відповідність до «Програми опорядження фасадів вул. Золотої», розробленої у 2004 р. фахівцями профільного Інституту «Укрзахідпроектреставрація» колористику фасадів архітектурного ансамблю вул. Золотої.
3. Відповідно до своїх повноважень, зупинити будь-які протиправні дії, які знищують пам’ятки міста місцевого значення, завдають їм непоправної шкоди, змінюють їх вигляд. Повідомити персонально кожного власника (співвласника) будівель на вул. Золотій та інших вулиць середмістя про необхідність дотримання законодавства України у сфері охорони культурної спадщини, затверджених документів та прийнятих Правил і укласти письмові угоди щодо терміну, поетапності проведення впорядкування фасадів згідно з чинним законодавством та визначеними Правилами. У випадку недотримання власниками законодавства притягувати їх до відповідальності (у межах повноважень, в іншому випадку – звернутися до компетентних органів з дотримання правопорядку, законодавства про охорону культурної спадщини).
4. Оскільки центральна частина Бродів визначена чинним законодавством України як історичний ареал, привести у відповідність до діючих нормативно-правових актів та згідно з прийнятим Історико-архітектурним опорним планом міста Броди (а також Генпланом) порядок будь-яких втручань у історичне середовище під час будівництва, реконструкцій та ремонтів.
5. У профільному відділі Бродівської міської ради з питань архітектури ввести додаткову штатну одиницю (покласти обов’язки на працівника відділу) – спеціаліста з охорони культурної спадщини, який би здійснював нагляд, надавав консультації мешканцям громади, здійснював комунікацію з відповідним управлінням охорони об’єктів культурної спадщини, іншими структурними підрозділами Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Золочівської райдержадміністрації, Золочівської районної ради, Бродівської міської ради та в цілому курував напрямок збереження історичного спадку міста та громади.
6. Прийняти Програму Бродівської міської ради «Про збереження історико-культурної спадщини на 2022-2025 рік» із чітко визначеною послідовністю дій зі збереження культурного спадку міста та відповідним фінансуванням.

БРОДІВСЬКА МІСЬКА РАДА
ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСТЬ
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
пл. Ринок 20, м. Броди, Львівська область, 80600, тел. (03266) 4-40-35 , тел/факс (03266) 4-40-35,
www.mrbrody.net e-mail: mrbrody@ukr.net Код ЄДРПОУ 04055989

«_____»___________» 20___ р. №__________

Стрільчуку В.М.

Ваша петиція до Бродівської міської ради про збереження архітектурного ансамблю вулиці Золотої та історичного середмістя Бродів оприлюднена на сайті Єдиної системи місцевих електронних петицій 14 липня 2021 року.
На підтримку петиції одержано 107 підписів.
Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Бродівській міській раді, затвердженого рішенням міської ради від 24 листопада 2016 року № 226, петиція розглянута на засідання виконавчого комітету Бродівської міської ради 26 серпня 2021 року. Прийнято рішення № 336 (копія додається), яким Вашу петицію підтримано.
На виконання рішення виконавчого комітету від 26 серпня 2021 року № 336 відділом архітектури, містобудування та земельних ресурсів виконавчого комітету міської ради спільно з відділом правового забезпечення та виявлення корупції апарату виконавчого комітету міської ради будуть розроблені проекти:
Правил розміщення зовнішньої реклами на території міста Броди та населених пунктів Бродівської міської територіальної громади;
Правил розміщення вивісок на території міста Броди та населених пунктів Бродівської міської територіальної громади;
програми Бродівської міської ради «Про збереження історико-культурної спадщини на 2022-2025 роки».
Пропонуємо Вам подати свої зауваження і пропозиції.
Щодо вирішення питання про зупинення протиправних дій, які знищують пам’ятки і повідомлення власників будівель на вул. Золотій та інших вулиць середмістя про необхідність отримання законодавства України у сфері охорони культурної спадщини повідомляємо про те, що розпорядженням міського голови від 29 липня 2021 року № 194/03-03 (копія додається) утворена комісія з обстеження пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, які розташовані на території Бродівської міської територіальної громади та визначено посадових осіб, відповідальних за організацію виконання повноважень виконавчого комітету Бродівської міської ради, передбачених підпунктом 5 пункту "б" частини першої статті 31 і підпунктом 10 пункту "б" статті 32 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", щодо забезпечення охорони пам'яток історії та культури, збереження та використання культурного надбання та щодо організації охорони, реставрації та використання пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, палацово-паркових, паркових і садибних комплексів, природних заповідників.
Комісії з обстеження пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, які розташовані на території Бродівської міської територіальної громади, розпорядженням міського голови дані завдання:
1. проводити роботу щодо обстеження пам'яток історії і культури, архітектури та містобудування, які розташовані на території Бродівської міської територіальної громади, про що складати відповідні акти;
2. у разі виявлення будь-якої діяльності юридичних або фізичних осіб, що створює загрозу пам'ятці або бездіяльності власника або уповноваженого ним органу чи особи, яка набула права володіння, користування чи управління пам’яткою, що створює загрозу пам'ятці, негайно повідомити про це міського голову.
Інформування власників пам’яток архітектури, розташованих на території Бродівської міської територіальної громади, про необхідність утримання будівель у відповідності до паспортів фасадів пам’яток архітектури та дотриманням законодавства у сфері культурної спадщини, на виконання рішення виконавчого комітету від 26 серпня 2021 року № 336, здійснюватиме відділ інформаційно-аналітичної діяльності та комунікацій з громадянами через сайт міської ради та інші інструменти комунікації.

Додатки: на 4 арк в 1 прим.

В.о. міського голови Ірина ОЛЕХА

Повшак 0501805745

Петицію підписали 107 осіб з 100 необхідних.

Стрільчук Василь Михайлович

14 липня 2021 р.