Достойні проекти реконструкції Валу та Алеї Героїв

ПЕРЕДМОВА

Навесні планується розпочати реконструкції Алеї Героїв та нижньої частини Валу. Проектна документація вже виконана, а деякі роботи вже розпочаті. Безумовно центр міста потребує реконструкції. Але проекти і процеси їх прийняття та реалізації містять в собі цілий ряд небезпек та проблем, таких, як грубі порушення законодавства, недолугі архітектурні рішення, необережне ставлення до історичних пам’яток, які роблять ці проекти неприйнятними до виконання.

ВИКЛАД ПРОБЛЕМ

1. Проекти реконструкції нижньої частини Валу та Алеї Героїв були прийняті з порушенням Закону України № 687-14 “Про архітектурну діяльність” (стаття 6, частина 3), який передбачає розробку проектів, що вплинуть на розвиток міста, а також в охоронній зоні історико-архітектурних пам’яток виключно на конкурсній основі. Незважаючи на те, що влада заявила, що на ремонт та благоустрій дія Закону не розповсюджується, згідно до Закону, об’єкти благоустрою відносяться до об’єктів архітектурної діяльності і підпадають під дію Закону.

2. Оскільки Спаський собор 11 ст. та Борисоглібський собор 12 ст. номіновані на входження до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, проект реконструкції нижньої частини Валу унеможливить їх входження до списку, адже проект передбачає на відстані 50 метрів від Борисоглібського собору вирівнювання та зрізання ґрунту, що є втручанням в історичний ландшафт. ЮНЕСКО розглядає пам’ятки в комплексі з історичним ландшафтом та прилеглою територією, тому зміна ландшафту та будівництво рожевих фонтанів та інших малих архітектурних форм навколо пам’яток може відіграти ключову роль в рішенні ЮНЕСКО не на користь міста.

3. В обох проектах археологічні роботи не передбачені у достатньому обсязі, тому виконання земляних робіт без археологічних досліджень може спричинити знищення частини археологічної спадщини.

4. Проект реконструкції Алеї Героїв був виконаний із застарілим радянським підходом та має ментальність на рівні 70-х років минулого століття. Проект розроблявся архітекторами, роботи яких викликали обурення у громади (магазин “Космо” біля Мегацентру, навіси над підземним переходом). Були підібрані типові архітектурні рішення та матеріали, які зазвичай використовуються для благоустрою спальних районів. Реалізація даного проекту зупинить центр міста в розвитку ще на 30 років та зробить його непривабливим. Враховуючи вартість реалізації проекту понад 1 мільйон доларів, така якість є неприпустимою.

5. Під час розробки проекту реконструкції Алеї Героїв не було враховано існуюче використання даної території (проведення фестивалів, концертів, кінопоказів, танцювальних заходів тощо), а також не було проведено опитування мешканців міста, та громадськості, яка активно використовує територію. Як результат такого підходу, проект не передбачає жодного принципово нового рішення для покращення умов проведення громадських заходів та відпочинку громадян.

6. Фонтани, що передбачені проектом, за своєю конструкцією є надто громіздкими, недоречними за формою, та такими, що перекривають візуальну вісь від Красної площі до Катериненської церкви, руйнуючи цілісне сприйняття архітектурного ансамблю центра міста.

7. Доопрацювання наявних проектів є неможливим, оскільки зміни стосуються 90% від всього проекту. Неможливо доопрацювати те, що з самого початку не є правильним, базується на хибних ідеях і виконано з порушенням закону. Єдиний вихід з цієї ситуації - розробка нового проекту. Поспішати у питаннях реконструцій в історичній частині міста і використовувати низькоякісні та необдумані проекти не можна. Це обличчя Чернігова на майбутні 30 років.

ПЕТИЦІЯ

1. Призупинити будь-які будівельні роботи на бульварі по просп. Миру від вул. Преображенської до Красної площі та у парку ім. Коцюбинського.

2. Визнати проекти реконструкції парку ім. Коцюбинського (нижньої частини Валу) та бульвару по просп. Миру від вул. Преображенської до Красної площі неприйнятними та відмовитися від їх реалізації.

3. Оголосити відкритий всеукраїнський конкурс ескізних проектів реконструкції парку ім. Коцюбинського (нижньої частини Валу) та бульвару по просп. Миру від вул. Преображенської до Красної площі.

Станом на 29 жовтня петицію підписали 190 осіб з 250 необхідних.

Караулов Дмитро Олександрович

12 грудня 2017 р.