Знищити зарослі амброзії полинолистої в м.Чернігові

У місті спостерігається масове поширення карантинної інвазивної рослини - амброзії полинолистої (Ambrosia artemisifolia L.). Даний вид занесений з Північної Америки і в останні роки поширився по всій Україні. Рослина дуже небезпечна, викликає сильну алергію у людей. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
Крім того, ця рослина є загрозою біорізноманіттю, оскільки, будучи занесеною з Північної Америки, займає екологічну нішу місцевих видів.
В Чернігові амброзія поширена вздовж узбіч доріг (Кільцева дорога, виїзди з міста в с.Новоселівка, Зарічний-Павлівка, виїзд в сторону Києва за мостом через р.Десна і т.п.), в житлових районах приватного сектору - Півці, Олександрівка, на прибудинкових територіях багатоповерхівок (райони ЗАЗ, Масани), на недоглянутих земельних ділянках різних промислових об'єктів по всьому місту. Велика кількість амброзії спостерігається в парку "Березовий Гай" (фото додається), де щодня проводять свій час багато людей, а на вихідних жителі прилеглих районів влаштовують відпочинок на природі разом з дітьми.
Така ситуація є неприпустимою і потребує вирішення. Терміново необхідно провести заходи боротьби з небезпечним карантинним видом (найкраще - виривати з корінням рослини і утилізовувати, такі заходи необхідно проводити щороку), а саме:
1. На територіях земель комунальної власності, які перебувають у розпорядженні комунальних підприємств Чернігівської міської ради (парки, узбіччя вулиць) заходи боротьби провести силами вказаних підприємств за рахунок міського бюджету. Можна залучити на волонтерських засадах різні громадські організації, які висловлюють бажання допомогти розвитку міста.
2. Провести від імені міської ради роз'яснювальну роботу в ЗМІ про небезпеку даної рослини для людей та необхідність її знищення всіма можливими силами і способами.
3.Зобов'язати власників та орендарів земельних ділянок знищувати рослини амброзії полинолистої на їх території. У разі невиконання - застосовувати жорсткі штрафні санкції.

ЕКОЛОГІЯ

Станом на 28 січня петицію підписали 150 осіб з 250 необхідних.

Дудко Андрій Федорович

11 вересня 2018 р.