Пішохідні доріжки з твердим покриттям замість ґрунтових по вулиці Льотній між будинками № 5, 7, 11, 11а та 11б

В нашому місті останнім часом багато чого змінюється, здійснюються роботи з благоустрою територій, асфальтування, мощення доріг і тротуарів, але деякі речі в місті, переважно в його спальних районах, залишаються незмінними протягом десятків років. Зокрема мова йде штучні ґрунтові доріжки, які тягнуться від зупинки «вул. Льотна» вздовж заднього фасаду житлового будинку №5 через пагорб між будинками №11 та №11а до території ДНЗ №46 по вул. Льотній 11Б.

Варто зауважити, що згадана частина території відрізняється постійним інтенсивним пішохідним трафіком. Адже вищезгадані штучні доріжки - найкоротший та оптимальний шлях для мешканців житлової багатоповерхової забудови (будинки по вул. Льотна 11а, 27, 31, 33, 41, вул. Мезенцева 80 тощо) аби дістатися дитячого садочку, магазину “Квартал” (вул. Льотна, 5), ринку “Стрілецький”, зупинки громадського транспорту по вул. Льотній, а також інших торгівельно-побутових закладів. Їх напрямок склався історично та відповідає сформованим у населення уявленням про оптимальність маршруту. Ймовірно, місця, де проходять ці доріжки мають статус зелених зон з трав’яною рослинністю. Але треба визнати, що де-факто рослинності на цих штучно сформованих доріжках вже немає останні 35 років і навряд чи доцільно обмежувати тут рух чи вживати інших заходів для відновлення рослинності. Тим більше, що пагорб між будинками №11 та №11а слугує так само довго улюбленим місцем для зимових розваг дітлахів усього мікрорайону. Також варто зазначити і це є однією з головних причин подання даної петиції, що у спекотну погоду дані ґрунтові доріжки становляться джерелами пилу, а після дощів або при інтенсивному таненні снігу вони вкриваються багнюками, що створює суттєві незручності у пересуванні по ним. Так само незручно і тим більше травмонебезпечно ними пересуватися під час ожеледиці. Але люди звикли пересуватися цими доріжками і користуються ними в будь-яку погоду.

В зв’язку з цим вважаю, що місцевій владі слід звернути увагу на вищенаведені доводи і якнайшвидше вирішити питання щодо виділення коштів з міського бюджету для розробки відповідної проектної документації та виділення коштів на влаштування на місці штучно створених ґрунтових доріжок по вулиці Льотній (між будинками № 5, 7, 11, 11а та 11б) пішохідних доріжок з твердим покриттям та благоустроєм даної території.  Проведення цих робіт зробить проживання у даному мікрорайоні для його мешканців набагато комфортнішим і зручнішим.

В разі позитивного вирішення питання, порушеного цією петицією, при проектуванні доріжок з твердим покриттям слід враховувати:

Необхідність влаштування сходинок та/або встановлення поручнів на відрізку доріжки, що проходить через пагорб між будинками №11 та №11А.
Необхідність влаштування системи водовідведення від житлового будинку по вул. Льотна №11А.
Забезпечення в зимову пору безпеки, як пішоходів, так і дітлахів, які використовують пагорб між будинками №11 та №11А для спуску з нього на санчатах і лижах.

Шановний Михайло Олександрович!

Розглянувши Вашу електронну петицію, яка набрала відповідно до п 8 ст. 51-1 Статуту територіальної громади м. Чернігова необхідну кількість голосів на її підтримку, стосовно капітального ремонту тротуарних доріжок внутрішньо-будинкових проїздів в житловій забудові по вул. Льотна № 5, між будинками № 11 та № 11а до території ДНЗ № 46 по вул. Льотній, № 11б, управління житлово-комунального господарства повідомляє наступне.
Для вирішення порушеного питання необхідне проектне рішення з капітального ремонту внутрішньо-будинкових проїздів по вищезазначеним адресам.
На даний час перелік об’єктів для проведення капітального ремонту внутрішньо-будинкових проїздів в житловій забудові на 2019 рік сформований на погодження постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку та енергозбереження Чернігівської міської ради, до якого не увійшли тротуарні доріжки внутрішньо-будинкових проїздів по вул. Льотна № 5, між будинками № 11 та № 11а до території ДНЗ № 46 по вул. Льотній, 11б.

Заступник начальника управління Є. ДЕЙНЕКО

Петицію підписали 256 осіб з 250 необхідних.

Ілляшик Михайло Олександрович

21 лютого 2019 р.