Курение водителями в салоне маршрутки.

На конечных остановках очень часто водителя курят прямо в салоне маршрутных автобусов. Потом воняет куревом на всю маршрутку. Почему пассажиры должны это терпеть. А ещё хуже, когда ты с ребёнком и он должен этим дышать? Водителя на замечания не реагируют. Просьба повлиять на такую ситуацию!

Шановний Михайле Михайловичу!

Ваша електронна петиція, яка набрала необхідну кількість голосів на її підтримку (251 із 250 необхідних), уважно розглянута спеціалістами Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради.
Повідомляємо Вам, що Управління зацікавлене у створенні комфортних умов для пасажирів та дотримання норм етикету в ході спілкування працівників сфери транспорту з пасажирами. Питання заборони паління в громадських місцях є актуальною проблемою сьогодення в населених пунктах України та в переважній більшості залежить від соціальної вихованості громадян.
Загалом, заборона куріння в громадських місцях була введена в Україні з грудня 2012 року із вступом в силу Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Заборона куріння в громадських місцях - є вимушеною мірою державної політики щодо підвищення якості життя населення.
Відповідно до вимог п. 21.2. Правил Дорожнього руху України. Водіям маршрутних транспортних засобів забороняється під час перевезення пасажирів розмовляти з ними, їсти, пити, палити, а також перевозити пасажирів і вантаж у кабіні, якщо вона відокремлена від салону.
Закон встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кал’янів в громадських та інших місцях, а саме: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів. Крім цього закон встановлює заборону і на куріння: у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.
Стаття 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що паління тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого ч. 1 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто в першому випадку курець, якого представники правоохоронних органів застали за палінням в забороненому місці повинні сплатити від 51 до 170 гривень. А в другому випадку - від 170 до 340 гривень.
Стаття 255 цього ж Кодексу визначає, що складати протоколи про адміністративні правопорушення передбачені статтею 175-1 мають право уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ.
Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради, зважаючи на відсутність наданих Законодавством прямих повноважень щодо боротьби з вживанням тютюнових виробів, вийшло з пропозицією на конкурс та внесло у договір з перевізниками, які обслуговують пасажирську мережу м. Чернігова пункт про заборону куріння водія/кондуктора в салоні (кабіні) автобуса. Протягом звітного періоду виявлено та передано на розгляд перевізників 11 таких порушень. Винні були притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Для передачі матеріалів про виявлене порушення ст. 175-1 КУпАП, необхідна якісна фото-відео фіксація факту порушення та інформація про дату, час та місце порушення.
З метою підвищення рівня обслуговування пасажирів, Управління звертається до усіх активних громадян з проханням надавати інформацію про факти куріння в кабінах чи салонах пасажирських автобусів.

Начальник управління О. РИЖИЙ

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 255 осіб з 250 необхідних.

Чернігівський Михайло Михайлович

28 лютого 2019 р.