Заборонити навчання дітей 4 класів в другу зміну

До розгляду даного питання нас батьків 3Б класу школи №42 спонукала заява директора яка не порадившись з батьками порушуючи всі норми та стандарти навчального процесу, прийняла рішення щодо навчання дітей 4 класів в другу зміну. (Окрім 4А класу де класним керівником є завуч).

Дослідивши дане питання та поспілкувавшись з дитячими психологами хочемо довести вам аргументи що до недоцільності такої форми навчання яке негативно скажеться на навчальному та виховному процесі наших діток. Нижче наводимо декілька вагомих аргументів:
o «Роздроблений» на шматочки час. Післяобіднє навчання створює у школярів ілюзію нескінченності часу - їм здається, що вони все встигнуть, адже для справ і відпочинку є цілий вечір і час до полудня. В реальності все не так - вранці діти довго сплять, ввечері втомлюються і не мають бажання вчитися або допомагати батькам по дому.
o Ввесь післяобідній час завантажено «під зав`язку», тому учні змушені забути про друзів, прогулянках, вечірні розваги. Відмова від улюблених способів проведення часу - величезний стрес для багатьох дітей, і це небезпечно, адже вони можуть впасти в депресію або просто сильно засумувати.
o Фізіологічно не надто корисно, особливо для дітей, різко міняти режим дня. Організм школяра, учня в першу зміну, роками привчений рано йти «на спокій» і рано прокидатися. Перехід на інший режим дня може збити настройку біоритмів.
o Батьки школярів, що навчаються в другу зміну, негативно ставляться до нового розпорядку дня, так як він, за їхніми словами, доставляє масу незручностей. Також батьки скаржаться на те, що діти втомлюються, а про гуртки їм і зовсім на цей період доводиться забути.
o Продуктивність навчання припадає саме на першу половину дня.
o Більшість батьків в працюють з ранку, і тому не мають змогу проконтролювати дитину в ранковий час і дитина залишається без догляду. Адже в такому віці діти ще не можуть бути самостійні на 100%. Як бути впевненому, що діти поснідають, виключать газ та воду, замкнуть двері, в зимовий час благополучно дойдуть додому в темну пору доби.
o На пресс-конференції заступник міського голови Олександр Паскар 14.04.18 повідомив що дійсно деякі школи перейдть на начання в другу зміну, але це стосується лише старших класів.

Дане питання турбує не тільки батьків 42 школи але і інших шкіл, тому ми маємо надію що дана петиція набере необхідну кількість голосів та буде розглянута міською радою.
Просимо вас врахувати дані фактори. І прийняти рішення на користь дітей.

Шановний Олеже Володимировичу!
Робочою групою управління освіти Чернівецької міської ради у Вашій присутності 08.08.2018 р. розглянуто електронну петицію № 204 щодо заборони навчання дітей 4 класів в другу зміну.
За результатами розгляду повідомляємо, що збільшення учнівських контингентів та перевищення проектної потужності окремих освітніх закладів міста унеможливлює здійснення освітнього процесу лише у першу зміну, тому двозмінне навчання це один із вимушених та раціональних кроків адміністрації окремих закладів освіти.
Рішення щодо запровадження другої зміни приймається керівником закладу за попереднім погодженням з батьківською громадськістю. Організація освітнього процесу у другу зміну здійснюється із дотриманням Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01.
Адміністрацією НВК «Любисток» 25.04. 2018 р. проведено батьківські збори у класах, де передбачалося на 2018/2019 н.р. запровадження навчання у другу зміну. Розгляд даного питання виносився на засідання педагогічної ради закладу.
Директору НВК «Любисток» Сопетик В. І. рекомендовано провести за участю працівників управління освіти чергову зустріч з батьками з метою врахування побажань батьків та позитивного вирішення даного питання.

30.08.2018
Шановний Олегу Володимировичу!
За результатами подальшого розгляду електронної петиції № 204 щодо заборони навчання дітей 4 класів в другу зміну повідомляємо наступне.
З метою врахування побажань батьків та позитивного вирішення даного питання 15.08.2018 року у Чернівецькому НВК «Любисток», за безпосередньої Вашої участі, проведено зустріч батьків 4-Б класу з представниками управління освіти Чернівецької міської ради.
Під час зустрічі директором закладу Сопетик В. І. детально проінформовано батьків про тривалість навчальних занять під час організації освітнього процесу у другу зміну, про врахування зайнятості дітей у гуртках при складанні розкладу уроків. Психологом управління освіти Гончаровою-Чагор А. О. надані практичні рекомендації батькам щодо надання допомоги дітям у пристосуванні до навчання у другу зміну. Головний спеціаліст управління освіти Починок А. І. запропонувала можливі шляхи вирішення даного питання.
За результатами проведеної зустрічі лише двоє батьків виявили бажання перевести дітей на навчання у 4-А клас, який функціонуватиме у першу зміну, їхні побажання враховано.

ОСВІТА

Петицію підписали 252 особи з 250 необхідних.

Мазур Олег Володимирович

9 липня 2018 р.