+ ще 204 громади!

Публічний громадський аудит використання коштів бюджету м.Чернівці

Сьогодні в м.Чернівці активізувались роботи по будівництву водопровідних, каналізаційних, теплових мереж, капітальному ремонту доріг та приміщень бюджетних установ. Також зросли обсяги фінансової підтримки комунальних підприємств, які здебільшого спрямовуються на фінансування поточних витрат підприємств. Це в свою чергу призвело до зростання обсягів фінансування з бюджету м.Чернівці на реалізацію цих заходів.

Разом з тим в процесі спостереження за станом виконання робіт чернівчани бачать як вартість робіт зростає, проте їх якість далеко не завжди відповідає очікуванням мешканців міста. У зв’язку із цим пропонуємо запровадити в м.Чернівці обов’язкову процедуру проведення публічного громадського аудиту будівельних та ремонтних робіт, бюджетних установ та комунальних підприємств з метою підвищення контролю за процесом використання коштів бюджету м.Чернівці.

Для запровадження цієї процедури необхідно з числа активних мешканців міста (в тому числі мешканців - кінцевих бенефіціарів робіт та послуг), технічних фахівців, науковців, депутатів, працівників комунальних підприємств та представників департаментів (в тому числі відділів технагляду) створити групи публічного громадського контролю за використанням коштів бюджету м.Чернівці по кожному із напрямків.
Задля ефективного проведення публічного аудиту використання коштів бюджету м.Чернівці створені групи публічного контролю мають бути наділені наступними правами та повноваженнями:
 отримувати від органів влади, розпорядників бюджетних коштів, бюджетних установ, комунальних підприємств, підрядників та інших структур усю затребувану інформацію стосовно об’єкта контролю;
 проводити незалежну експертизу (фінансову, технічну та громадську) процесу використання коштів бюджету м.Чернівці;
 щомісяця на сесії міської ради та в інший публічний спосіб висвітлювати результати проведеного громадського контролю за використанням коштів бюджету м.Чернівці.

Шановний Віталію Олександровичу!

Електронну петицію щодо пропозиції запровадження в М.Чернівцях процедури проведення публічного громадського аудиту використання коштів бюджету м. Чернівців при виконанні будівельних та ремонтних робіт розглянуто працівниками департаменту житлово-комунального господарства і департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради за Вашою участю та голови громадської організації «Центр реформ та розвитку» Кирилюк М.В. і представника громадської організації «Центр реформ та розвитку» Клевчика Л.Л.
За результатами розгляду інформуємо, що враховуючи принципи бюджетної системи України, зокрема принципи ефективності та результативності, цільового використання бюджетних коштів, публічності та прозорості, заперечень проти проведення публічного громадського аудиту будівельних та ремонтних робіт, бюджетних та комунальних підприємств з метою підвищення контролю за використанням бюджетних коштів немає.
Додатково інформуємо, що на веб-порталі Є-data розпорядники та одержувачі бюджетних коштів оприлюднюють щоквартально, не пізніше як за 15 днів після закінчення звітного кварталу:
- інформацію про укладені за звітний період договори (предмет договору (предмет договору, виконавець, вартість договору, ціна за одиницю (за наявності), кількість закупленого товару, робіт та/або послуг, проведення процедури закупівлі або обґрунтування її відсутності з посиланням на закон, обсяг платежів за договором у звітному періоді, строк дії договору);
- інформацію про стан виконання договорів, укладених у попередні звітні періоди, з усіма додатками, які є їх невід'ємною частиною, вартість договору, ціна за одиницю (за наявності), процедура закупівлі або обґрунтування її відсутності з посиланням на закон, обсяг платежів за договором у звітному періоді, наявність або відсутність претензій і штрафних санкцій, що виникли в результаті виконання договору, акти виконання договору (акти наданих послуг, приймання-передачі, виконаних робіт) за наявності).
Крім того, комунальні підприємства оприлюднюють щорічно, не пізніше 31 січня року, наступного за звітним роком:
- обсяг платежів за договорами за звітний період - у розрізі товарів, робіт і послуг;
- відомості про договори, укладені за звітний період, загальна вартість яких перевищує 1 мільйон гривень, вартість договору, ціна за одиницю-(за наявності), строк дії Договору);
- відомості про стан виконання договорів, укладених за попередні звітні періоди, які продовжують виконуватися, загальна вартість яких перевищує 1 мільйон гривень, вартість договору, ціна за одиницю (за наявності), обсяг платежів за договором у звітному періоді, наявність або відсутність претензій і штрафних санкцій, що виникли в результаті виконання договору, акти виконання договору (акти наданих послуг, приймання-передачі, виконаних
робіт) за наявності).
Вирішено рекомендувати міській раді петицію підтримати, А також, винести на розгляд сесії міської ради проект Положення процедури проведення публічного громадського аудиту використання коштів бюджету м. Чернівців при виконанні будівельних та ремонтних робіт та погодження переліку осіб, які увійдуть до складу групи публічного громадського м аудиту, підготовлений громадською організацією «Центр реформ та розвитку».
Департамент житлово-комунального господарства міської ради готує відповідний проект рішення на розгляд чергової сесії міської ради.
Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

02.01.2019 р.
Шановний Віталію Олександровичу!
Повідомляємо Вам, що рішенням сесії Чернівецької міської ради 20.12.20118 р. № 1565 Вашу петицію було підтримано.

Сканкопія рішення у додатку.

10.01.2019
Додатково повідомляємо.
За результатами розгляду Вашої електронної петиції № 313 щодо пропозиції запровадження в М.Чернівцях процедури проведення публічного громадського аудиту використання коштів бюджету м. Чернівців при виконанні будівельних та ремонтних робіт додатково інформуємо наступне,
Чернівецькою міською радою VII скликання прийнято рішення від 20.12.2018 р. № 1565 «Про розгляд електронної петиції № 313 гр. Семенюка В.О. щодо запровадження в М.Чернівцях процедури проведення публічного громадського аудиту використання коштів бюджету м. Чернівців».
Згідно з прийнятим рішенням департаментам житлово-комунального господарства і містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради доручено внести на розгляд міської ради проект «Положення процедури проведення публічного громадського аудиту використання коштів бюджету м. Чернівців при виконанні будівельних, ремонтних робіт та погодження переліку осіб, які увійдуть до складу групи публічного громадського аудиту», яке буде підготовлено громадською організацією «Центр реформ та розвитку».

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Петицію підписали 256 осіб з 250 необхідних.

Семенюк Віталій Олександрович

7 листопада 2018 р.