Зберегти "Українську книгу"

В самому центрі Чернівців, в історичній будівлі, зачиняється книгарня і культурно-мистецький центр "Українська книга". Зважаючи на сумний досвід із книгарнею "Кобзар", яка так і не відновилася, громадськість остерігається, що і цю книжкову крамницю, а також сам культурно-мистецький центр буде безповоротно втрачено.
Тому вимагаємо, незважаючи на зміну орендаря приміщення, зберегти профіль закладу.

Шановна Оксано Олегівно!

Попередній розгляд електронної петиції №38 щодо збереження книгарні і культурно-мистецького центру "Української книги", яка зареєстрована 13.02.2019 року, відбувся 27.02.2019 року у Вашій присутності за участю фахівців департаменту економіки, юридичного управління міської ради, представника орендаря приміщення міської комунальної власності за адресою вул.Емінеску Михая,2-Центральна площа,10 Косовського Максима Вікторовича, депутата міської ради, голови постійної комісії з питань економіки, підприємництва, інвестицій та туризму Брязкала А.Ф. і представників громадськості міста.
За результатами обговорення вирішено підготувати проект рішення Чернівецької міської ради з розгляду зазначеної петиції, у якому запропонувати:
-зберегти цільове призначення орендованого приміщення за адресою вул.Емінеску Михая,2-Центральна площа,10 для використання під культурно-мистецький центр та українську книгарню до кінця терміну дії договору оренди, тобто до 15.12.2020 року;
- приміщення міської комунальної власності за адресою вул. Емінеску Михая,2-Центральна площа,10, яку орендує Чернівецька міська громадська організація «Інститут розвитку міста Чернівці», включити до переліку об'єктів міської комунальної власності, які не підлягають приватизації;
- рекомендувати виконавчому комітету Чернівецької міської ради, у випадку звернення орендаря щодо дозволу на проведення ремонтних робіт (невід'ємних поліпшень), надавати його лише з умовою подальшого відшкодуванням понесених витрат в рахунок орендної плати;
- попередити орендаря про те,що усі роботи з капітального ремонту (реконструкції) орендованого приміщення можуть проводитися лише за згоди та після погодження цих робіт з орендодавцем;
- департаменту розвитку звернутися до орендаря - Чернівецької міської громадської організації «Інститут розвитку міста Чернівці» з пропозицією про надання проекту реконструкції приміщення для погодження відвідними структурними підрозділами міської ради;
- орендаря - Чернівецьку міську громадську організацію «Інститут розвитку міста Чернівці» зобов’язати погодити проект реконструкції (капітального ремонту) орендованого приміщення з відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради, у тому числі і проведення будь-яких робіт на фасаді та прилеглій до фасаду території;
- запропонувати орендарю - Чернівецькій міській громадській організації «Інститут розвитку міста Чернівці» презентувати територіальній громаді міста концепцію культурно-мистецького центру, який працюватиме в орендованому приміщенні, а також проект реконструкції комунального приміщення шляхом проведення відкритих зустрічей та розміщення інформації в ЗМІ та соціальних мережах.
До розгляду петиції Чернівецькою міською радою департамент розвитку міської ради письмово попередить орендаря - Чернівецьку міську громадську організацію «Інститут розвитку міста Чернівці» про заборону проводити будь-які ремонтні роботи в орендованому приміщенні.
З підготовленим проектом рішення із зазначеного питання Вас буде ознайомлено до його оприлюднення на розгляд сесії міської ради, пленарне засідання якої, згідно з Регламентом міської ради, планується на 25.04.2019 року.

07.05.2019
Шановна Оксано Олегівно!
В доповнення до листа від 28.02.2019р. №КО-34/0-01/10-е щодо розгляду електронної петиції № 38 про збереження книгарні і культурно-мистецького центру «Українська книга» в приміщенні комунальної власності територіальної громади М.Чернівців, що знаходиться за адресою вул. Емінеску Михая, 2-площа Центральна, 10, інформуємо про наступне.
У зв'язку з тим, що сесія Чернівецької міської ради, засідання якої згідно регламенту відбулося 25.04.2019р. не завершила свою роботу та не розглянула проект рішення із зазначеного питання, електронна петиціїя№ 38 щодо збереження книгарні і культурно-мистецького центру «Українська книга» в приміщенні комунальної власності територіальної громади М.Чернівців, що знаходиться за адресою вул. Емінеску Михая, 2-площа Центральна, 10 буде розглянута пізніше.

18.03.2020
Шановна Оксано Олегівно!
В додаток до листа Чернівецької міської ради від 28.02.2019р. (вих. № Ко-34/0-01/10-е) щодо. розгляду електронної петиції № 38 стосовно збереження книгарні і культурно-мистецького центру «Українська книга», інформуємо про наступне.
Відповідно до розпорядження Чернівецького міського голови від 25.06.2019р. № 249-р, створено комісію з вивчення питання щодо законності проведення будівельних робіт в приміщенні орендованому Чернівецькою міською громадською організацією «Інститут розвитку міста Чернівці», розташованому на площі Центральній, 10 міста Чернівців, до складу якої Ви входите, як автор петиції.
Одночасно інформуємо, що департаментом розвитку міської ради подано позовну заяву до Господарського суду Чернівецької області про розірвання договору оренди та звільнення Чернівецькою міською громадською організацією «Інститут розвитку міста Чернівців» приміщення за адресою вул. Емінеску Міхая, 2 / площа Центральна, 10.
Відповідно до ухвали Господарського суду Чернівецької області від 16 грудня 2019р., відкрито провадження у справі № 926/2583/19 за позовом департаменту розвитку міської ради до Чернівецької міської громадської організації «Інститут розвитку міста Чернівці» про розірвання договору оренди нерухомого майна № 131 /Д від 16.12.2010р. та звільнення приміщення на площі Центральній, 10. Згідно з ухвалою Господарського суду Чернівецької області, чергове засідання у справі призначено на 25 березня 2020р.
На крайньому засіданні вказаної вище комісії з вивчення питання щодо законності проведення будівельних робіт в приміщенні, розташованому на площі Центральній, 10 міста Чернівців, прийнято рішення під час слухання справи в Господарському суді Чернівецької області погодитись на можливість примирення сторін на термін до одного місяця та зобов'язати орендаря вчинити всі необхідні дії щодо внесення змін в дозвіл та його актуалізацію.
Беручи до уваги наведене вище, інформуємо, що порушене Вами питання буде розглянуто після прийняття остаточного судового рішення.

ІНШІ

Петицію підписали 302 особи з 250 необхідних.

Драчковська Оксана Олегівна

13 лютого 2019 р.