Зберегти історичну назву Площа Франца Йосипа, а Днем Вишиванки назвати сад 14го корпусу ЧНУ

24 червня з'явилася новина, що сколихнула чернівчан, яким небайдужа історична спадщина міста. Леся Воронюк, заявила, що сквер який до цього часу не мав жодної назви - буде названо Днем Вишиванки, а рішення вже було узгоджено топонімічною комісією міськради Чернівців.

Насправді, сквер має історичну назву - Площа Франца Йосипа. А така заява не відповідає дійсності, та є топонімічним вандалізмом.

Пропоную залишити за сквером його історичну назву, а Днем Вишиванки назвати сад 14го корпусу ЧНУ, за адресою Кафедральна 2.

Це - колишній сад Крайового уряду Буковини, спороектований архітекторами у стилі французького садово-паркового мистецтва. Зараз це 4 500 квадратних метрів занедбаної території у самому центрі Чернівців, яка ніяк не використовується.

Таке рішення дасть можливість ініціаторам перейменування відродити занедбаний сад і назвати його Днем Вишиванки.

Таким чином буде:

1) збережена історична спадщина міста.
2) враховане бажання ініціаторів перейменування дати назву місцю, де зародився День Вишиванки.
3) відроджено старовинний занедбаний сад у центрі міста.

Всі залишаться у виграші.

Неможливо збудувати європейське майбутнє Чернівців, знищивши його європейське минуле!

Прошу чернівчан підтримати мою пропозицію.

Шановний Тарасе Яремовичу!

Повідомляємо, що Ваша петиція щодо збереження історичної назви «Площа Франца Йосипа» та найменування «Днем Вишиванки» саду 14 корпусу Чернівецького національного університету попередньо розглянута за Вашою участю та участю - начальника управління комунікацій, зовнішніх зв'язків та електронного урядування міської ради Катеринчука П.М. 5 серпня 2021 року.
Ваша петиція буде розглянута на засіданні цієї комісії, про дату і час засідання ми повідомимо Вас додатково.

13.10.2021
Шановний Тарасе Яремовичу!
Ваша електронна петиція щодо назви скверу на Соборній площі навпроти 14 корпусу Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича була розглянута на засіданні топонімічної комісії за Вашою участю а також за участю голови комісії Кирилюк М.В., секретаря комісії Чорней Л.І., членів комісії Ботушанського В.М., Величко В.О., Вознюк В.О., Каспрука О.П., Мельничук Б.І., Никирси М.Д., Сафтенко Ю.К., Скорейко Г.М., учасника громадського обговорення щодо назви цього скверу Ткачука О.С.
Топонімічною комісією було вирішено не називати сквер, а назвати територію саду біля 14 корпусу університету - за 7, проти - 2, утрималося - 1. Рішення було прийнято більшістю від присутніх на засіданні комісії.
Комісія рекомендувала: Департаменту урбаністики та архітектури підготувати на чергову сесію міської ради проєкт рішення щодо розгляду електронної петиції Полатайка Т.Я. «Зберегти історичну назву Площа Франца Иосифа, а Днем Вишиванки назвати сад 14го корпусу ЧНУ»

16.12.2021
Шановний Тарасе Яремовичу!
05.08.2021р. розглянуто петицію щодо збереження історичної назви «Площа Франца Йосипа» та найменування «Днем Вишиванки» саду 14 корпусу Чернівецького національного університету за Вашою участю та участю -начальника управління комунікацій, зовнішніх зв'язків та електронного урядування міської ради. Відповідно до Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, мостів, встановлення пам'ятних знаків і меморіальних дошок в м. Чернівцях, затвердженого рішенням міської ради від 29.08.2013 року № 950, питання щодо найменування (перейменування) об'єктів в місті попередньо розглядається міською топонімічною комісією.
Ваша електронна петиція щодо назви скверу на Соборній площі навпроти 14 корпусу Чернівецького національного університету їм. Ю.Федьковича була розглянута на засіданні топонімічної комісії за Вашою участю. Топонімічною комісією було вирішено -не називати сквер, а назвати територію саду біля 14 корпусу університету.
На виконання цього рішення департаментом урбаністики та архітектури було підготовлено проект рішення «Про розгляд електронної петиції № 39 гр.Полатайко Т.Я. щодо збереження історичної назви Площа Франца Иосифа та найменування «Днем Вишиванки» саду 14-го корпусу Чернівецького національного університету. Прийнято відповідне рішення.
Рішенням Чернівецької міської ради від 25.11.2021р. №568 підтримано-відмовити гр. Полатайко Т.Я. у задоволенні електронної петиції щодо присвоєння скверу імені імператора Франца Йосипа та підтримати найменування «Днем Вишиванки» саду 14-го корпусу Чернівецького національного університету.

Петицію підписали 255 осіб з 250 необхідних.

Полатайко Тарас Яремович

9 липня 2021 р.