Про проведення ремонтно-реставраційних робіт у римсько-католицькому храмі "Найсвятішого Серця Ісуса" (на розі вулиць Шевченка-Поповича)

Старовинний історичний храм є духовною та архітектурною перлиною нашого європейського міста, одним з кращих зразків неоготичного стилю, який став символом мирного співіснування, розвитку та розквіту багатьох націй та віросповідань Буковинського краю.
Але зараз храм потребує термінових ремонтно-реставраційних робіт, що вимагає залучення значних матеріальних витрат.
Вважаємо за необхідне, невідкладно розглянути питання щодо виділення коштів для розробки проектно-кошторисної документації та на проведення подальших ремонтно-реставраційних робіт на найближчій сесії Чернівецької міської ради.

06.09.2016 р.
Електронну петицію щодо фінансування ремонту і реставрації будівлі римо-католицького храму «Серце Ісуса» розглянуто 06.09.2016р. фахівцями відділу охорони культурної спадщини, департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради, фінансового та юридичного управління міської ради за участю ініціатора петиції.
Інформуємо, що відповідно до документації «Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м.Чернівців», затвердженої рішенням Чернівецької міської ради від 28.02.2007р. №252 та наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.2007р. №661/0/1607, будівля костелу на вул. Т.Шевченка,2-А знаходиться в межах комплексної охоронної зони Центрального історичного ареалу м.Чернівців, а також в межах буферної зони пам’ятки культурної спадщини, занесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Згідно з історико-архітектурним опорним планом та Переліком пам’яток та об’єктів м. Чернівців зазначена будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення - Римо-католицький костел «Серце Ісуса», 1892-1894рр., охоронний номер 22-Чв, взятий на облік рішенням Чернівецького облвиконкому від 05.08.1982р. №261.
Рішенням Чернівецької обласної ради зазначена пам’ятка повернута релігійній громаді і на даний час перебуває у власності релігійної організації «Найсвятішого Серця Ісуса» Римсько-Католицької церкви.
Збереження цієї пам’ятки є важливим завданням громади міста, що відзначено в Інтегрованій концепції розвитку середмістя Чернівців, розробленої за сприяння Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ) і затвердженої рішенням Чернівецької міської ради від 25.09.2015р. №1727 затверджено Інтегровану концепцію розвитку середмістя Чернівців.
Оскільки Бюджетний Кодекс України обмежує фінансування з міського бюджету ремонтних робіт на об’єктах, які не перебувають у комунальній власності територіальної громади, ремонтно-реставраційні роботи на цій пам’ятці можливо провести із залученням коштів міжнародних фінансових інституцій, меценатів, інших позабюджетних джерел.
З метою залучення таких коштів на виконання завдань Інтегрованої концепції розвитку середмістя Чернівців відділ охорони культурної спадщини міської ради вже запропонував потенційним міжнародним інвесторам низку проектів, серед яких і проект реставрації костелу церкви «Найсвятішого Серця Ісуса». Пошук грантових коштів для реставрації цієї пам’ятки можливий у тісній співпраці міської ради та релігійної організації «Найсвятішого Серця Ісуса» Римсько-Католицької церкви.
Чернівецька міська рада готова розглянути можливість реалізації проекту з реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Римо-католицький костел «Серце Ісуса» шляхом залучення міжнародних інвестицій на умовах співфінансування до 30% проектно-кошторисної вартості реставраційних робіт за рахунок коштів міського бюджету.

19.09.2016 р.
На петицію щодо проведення ремонтно-реставраційних робіт у римо-католицькому храмі «Найсвятішого Серця Ісуса» інформуємо.
Питання фінансування ремонту і реставрації будівлі римо-католицького храму було розглянуто 06.09.2016р. за участю заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради О.Паскаря, представників від відділу охорони культурної спадщини, департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради, фінансового управління міської ради та юридичного управління міської ради.
Відповідно до документації «Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам'яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів М.Чернівців», затвердженої рішенням Чернівецької міської ради від 28.02.2007р. №252 та наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.2007р. №661/0/1607, будівля костелу на вул. Т.Шевченка,2-А знаходиться в межах комплексної охоронної зони Центрального історичного ареалу М.Чернівців, а також в межах буферної зони пам'ятки культурної спадщини, занесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Згідно з історико-архітектури им опорним планом та Переліком пам'яток та об'єктів м. Чернівців зазначена будівля є пам'яткою архітектури місцевого значення -Римо-католицький костел «Серце Ісуса», 1892-1894рр., охоронний номер 22-Чв, взятий на облік рішенням Чернівецького облвиконкому від 05.08.1982р. №261.
Інформуємо, що рішенням Чернівецької міської ради від 25.09.2015р. №1727 затверджено Інтегровану концепцію розвитку середмістя Чернівців, розробленої за сприяння Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ).
Крім того, інформуємо, що відповідно до статті 85 Бюджетного Кодексу України забороняється планувати та здійснювати видатки не віднесені до місцевих бюджетів, а також здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на функціонування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.
Оскільки будівля костелу перебуває у власності релігійної організації «Найсвятішого Серця Ісуса» Римсько-Католицької церкви і не є власністю територіальної громади м. Чернівців, ремонтно-реставраційні роботи будівлі пам'ятки та її складових не можуть бути профінансовані з міського бюджету.
В рамках зазначеної концепції відділом охорони культурної спадщини міської ради вже запропоновано ряд проектів, серед яких реставрація церкви «Найсвятішого Серця Ісуса».
В разі проведення робіт на пам'ятці необхідно провести історичні дослідження, розробити науково-проектну документацію. Відділ охорони культурної спадщини міської ради активно співпрацює з керівництвом релігійної організації «Найсвятішого Серця Ісуса» Римсько-Католицької церкви, якому, з метою залучення спонсорських коштів, було рекомендовано приймати участь в міжнародних грандових проектах.
При виділенні грандових коштів, а також залученні коштів спонсорів і активній участі та підтримці народних депутатів України (і депутатів всіх рівнів) Чернівецька міська рада долучиться до фінансування ремонтно-реставраційних робіт будівлі (відсоток фінансування - 30%).

Петицію підписали 259 осіб з 250 необхідних.

Кожолянко В'ячеслав Васильович

29 липня 2016 р.