Про перейменування вулиці ім. Юрія Гагаріна на вулицю "Праведника світу Траяна Поповича"

Чернівецький адвокат (у 1941 році - чернівецький примар, тобто мер) Траян Попович( 1892-1946) є одним із найвідоміших Праведників світу. Це звання йому надане ізраїльським Національним Меморіалом Катастрофи та Героїзму "Яд Вашем" у 1969 році на прохання чернівчан, які вижили у воєнні роки. Обсяг вчинків, що здійснив Траян Попович, намагаючись врятувати чернівчан, вражає. Від активного спротиву депортації чернівецьких євреїв та організації скасування цього смертоносного рішення для 20 000 чернівчан, до повернення відібраних у чернівецьких євреїв квартир, переховування єврейських родин у власному офісі, надавання інших своїх помешкань для діяльності єврейського спротиву.

"Яд Вашем" провів офіціальне дослідження діяльності Поповича і виявив, що той діяв безкорисливо, переслідуючи гуманістичні цілі.
Під час подій Голокосту в Чернівцях Поповичу вдалося допомогти кільком тисячам чернівчан єврейського походження у різних галузях їхнього життя і фактично врятувати їх від смерті. Про що чернівецькі емігранти постійно пам'ятали із вдячністю. Серед врятованих – гордість європейської культури Пауль Целан, Мозес Розенкранц, Роза Ауслендер та багато інших, не таких відомих, але настільки ж безцінних життів. За приватної ініціативи чернівчанки Міріам Тейлор, чия родина і вона сама були врятовані Траяном Поповичем, у 2009 році встановлена меморіальна дошка Траяна Поповича на вул. М. Заньковецької, де він мешкав.
Чернівчанин Траян Попович втілює в собі цінності нової Європи, що є особливо важливим у ці дні, коли Україна стала кандидатом у члени ЄС. Кандидатура Траяна Поповича для вшанування у назві однієї з вулиць міста Чернівці підтримана румунськими і єврейськими культурними товариствами, його ім'я користується заслуженою репутацією у громадськості міста. Постать Траяна Поповича згадується майже у кожному свідченні чи спогадах щодо подій Голокосту у Чернівцях.
Просимо перейменувати теперішню вулицю Гагаріна (яка внесена до переліку вулиць, що підлягають перейменуванню) на честь "Праведника світу Траяна Поповича" ( оскільки, у місті існує вулиця Омеляна Поповича, що й було названо причиною первісної відмови на обговоренні).
Поза сумнівів, назва стане важливою для формування іміджу Чернівців у новій Європі, яскравим свідченням прихильності влади міста та його громади до цінностей європейської політики пам'яті.

Станом на 28 вересня петицію підписали 62 особи з 250 необхідних.

Воронцов Сергій Павлович

29 червня 2022 р.