Звільнити з посади директора гімназії №5 "Інтеграл" Сопетик Віру Іванівну

Батьки учнів вимагають звільнити директора гімназії №5 "Інтеграл" - Сопетик Віру Іванівну у зв’язку з порушенням нею Конституції України, Законів України "Про освіту", "Про повну загальну освіту" прав людини, приниженням честі та гідності учнів, відвертим зухвальством, тиском, погрозами, які були здійснені нею по відношенню до дітей під час "виховного заходу" в гімназії 06.03.2024р.

Шановна Людмило Олександрівно!

На Ваше звернення про розгляд електронної петиції № 06 від 12.03.2024 р. щодо зловживання своїми службовими обов'язками директором Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл» Сопетик В.І., повідомляємо наступне.
З метою об'єктивного вивчення ситуації, що склалася в Чернівецькій гімназії № 5 «Інтеграл» за участі директора та педагогів закладу наказом управління освіти міської ради від 07.03.2024р. № 84 «Про створення робочої групи з вивчення ситуації, що склалася в Чернівецькій гімназії № 5 «Інтеграл», було створено робочу групу у складі:
- голова робочої групи - Круглецький Д.В., заступник начальника з фінансово-економічних питань управління освіти;
- члени робочої групи: Воробець Г.П. - секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу забезпечення якості та стратегічного розвитку закладів загальної середньої освіти управління освіти міської ради; Калакайло М.С., провідний спеціаліст - юрист відділу бухгалтерської роботи та звітності, правового забезпечення та кадрової роботи управління освіти міської ради; Станкус О.В., головний спеціаліст відділу забезпечення якості та стратегічного розвитку закладів загальної середньої освіти управління освіти міської ради. У зв'язку з виробничою необхідністю наказом управлінням освіти від 15.03.2024 р. № 94 змінено голову робочої групи з Круглецького Д.В. на Онофрей А.К., заступника начальника,, начальника відділу забезпечення якості та стратегічного розвитку закладів загальної середньої освіти управління освіти міської ради.
Робочою групою проведено декілька засідань з вивчення ситуації, що склалася в Чернівецькій гімназії № 5, та встановлення можливих випадків булінгу зі сторони директора та педагогів гімназії по відношенню до учні На засіданнях члени робочої групи детально вивчили подані батьками звернення та надані керівником і педагогами закладу пояснення щодо ситуації, яка склалася в закладі освіти.
З усних скарг батьків та їх письмових звернень, а також пояснень керівника закладу та педагогів, з'ясовано, що 06.03.2024 року в закладі працівником поліції Діаною Рожко у присутності класних керівників, педагогів та практичного психолога Павлюк О.М. проводилися бесіди щодо
поведінки учнів 5-А, 5-Б, 5-В та 8-Б класів. Зі скарг дітей батьки повідомили, що на учнів здійснювався психологічний тиск, працівниця поліціі
погрожувала дітям, залякувала їх, змушувала дітей присідати тощо.
Під час бесіди співробітниці поліції Рожко Д. з учнями 8-Б класу була присутня і директор гімназії Сопетик В.І. Свою присутність директор підтвердила у своєму письмовому поясненні.
Практичний психолог, окремі педагоги та директор закладу не зупинили дії працівниці поліції, а натомість підтримували її, про що свідчать аудіозаписи, зроблені дітьми.
Своїми діями директор Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл» порушила:
- ст. 53 Закону України «Про освіту», а саме: право здобувачів освіти на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці; повагу людської гідності; захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров'ю здобувана освіти; отримання соціальних та психолого-педагогічних послуг як особа, яка постраждала від булінгу (цькування), стала його свідком або вчинила булінг (цькування);
- п. 4 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту», відповідно до якого керівник закладу освіти зобов'язаний створювати в закладі загальної середньої освіти безпечне освітнє середовище, забезпечувати дотримання вимог щодо охорони дитинства, охорони праці, техніки безпеки;
- умови контракту від 15.11.2021 р. № 32 та вимоги посадової інструкції директора закладу загальної середньої освіти, а саме: «Директор закладу освіти зобов'язаний: 2.21. Створювати в закладі загальної середньої освіти безпечне освітнє середовище, забезпечувати дотримання вимог щодо охорони дитинства, охорони праці, техніки безпеки».
За скоєні зазначені вище порушення норм Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», умов контракту та своєї посадової інструкції до директора Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл» Сопетик Віри Іванівни застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани (наказ управління освіти від 14.03.2024 р. №23-ос).
З метою захисту прав здобувачів освіти та запобігання тиску на них, з 11.03.2024 р. директора відсторонено від виконання посадових обов'язків (накази управління освіти від 11.03.2024 № 85 «Про відсторонення від роботи директора Чернівецької гімназії № 5«Інтеграл» Чернівецької міської ради Сопетик В.І.», від 15.03.2024р. № 95 «Про продовження відсторонення від роботи директора Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл» Чернівецької міської ради Сопетик В.І.»).
Водночас 11 березня 2024 року під час зустрічі начальника управління освіти та членів робочої групи з батьками здобувачів освіти Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл», представники батьківської громади передали скарги щодо булінгу (цькування) дітей з боку директора Сопетик В.І., вчителя математики Герасимчук Марії Драгушівни та вчителя німецької мови Унгурян Ю.Є.
Відповідно до порядку реагування на випадки булінгу (цькування), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 28.12.2019 р. № 1646, управлінням освіти було надіслано повідомлення до органів Національної поліції України та наказом управління освіти від 11.03.2024р. № 90 створено комісію з розгляду випадків булінгу в Чернівецькій гімназії № 5 «Інтеграл» за участю представників служби у справах дітей міської ради та міського центру соціальних служб.
За розглядом заяв батьків рішенням комісії визнано дії директора Сопетик В.І., вчителя математики Герасимчук М.Д., вчителя німецької мови Унгурян Ю.Є. щодо окремих учнів булінгом. На підставі цього протоколу направлено лист до Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області щодо притягнення до відповідальності вказаних працівників Чернівецької гімназії № 5 «Інтеграл» Чернівецької міської ради.
Також, зваживши на скарги батьків щодо організації освітнього процесу в закладі, з метою всебічного аналізу діяльності закладу освіти та вироблення рекомендацій педагогічному колективу та адміністрації закладу щодо вдосконалення освітнього процесу, засновник звернувся із заявою про проведення Державною службою якості освіти позапланового інституційного аудиту в закладі в якнайкоротший термін.
На сьогодні робоча група продовжує свою роботу з розгляду звернення батьків гімназії щодо збору в школі батьківських коштів та їх цільове використання, а також завершує свою роботу контрольно-ревізійна комісія міської ради щодо вивчення фінансово-господарської діяльності в закладі. У разі, якщо будуть виявлені порушення чинного законодавства, до директора будуть застосовані відповідні стягнення.

Додатково повідомляємо, що 25.04.2024 рішенням Міської ради № 1760 Ваша петиція була підтримана.

СКАНКОПІЯ РІШЕННЯ У ДОДАТКУ

ОСВІТА

Петицію підписали 296 осіб з 250 необхідних.

Щериля Людмила Олександрівна

12 березня 2024 р.