Перенести відділ реєстрації шлюбу до КБУ"Палацу урочистих подій м.Чернівців"

Колектив КБУ «Палацу урочистих подій м.Чернівців» та мешканці м.Чернівців і області які планують реєстрацію шлюбу, звертаються до Вас з проханням. Просимо звернути Вашу увагу на те. В яких неналежних умовах проводиться реєстрація шлюбу в міському відділі РАЦС який знаходиться по вул.Кобилянській 7.
Кабінет реєстрації шлюбу суміжний з кабінетами реєстрації смерті, розлучення, народження. Вузькі, темні коридори похмурі і занедбані, що виглядає зовсім не урочисто.
Просимо перенести відділ реєстрації шлюбу в належне для цього приміщення, а саме в КБУ»Палац урочистих подій м. Чернівців» вул.Кобилянська 29.

Електронну петицію щодо перенесення відділу реєстрації шлюбу до КБУ «Палац урочистих подій м. Чернівців» попередньо розглянуто 12.09.2016 р. посадовими особами виконавчих органів Чернівецької міської ради у Вашій присутності за участю заступника начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Олександра Босого. Розгляд був відкритим і проводився у присутності представників ЗМІ.
У ході розгляду петиції констатовано, що комунальна бюджетна установа «Палац урочистих подій м. Чернівців», яка знаходиться на вул. О. Кобилянської, 29, надає платні послуги мешканцям міста, які бажають здійснити урочисту церемонію укладення шлюбу, однак працівники установи не наділені правом реєструвати шлюб.
Реєстрація шлюбу належить до компетенції Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, який знаходиться на вул. О. Кобилянської, 7 і є державним органом. Нормативні акти Міністерства юстиції України не передбачають можливості створення окремого підрозділу, який би займався винятково реєстрацією шлюбу окремо від реєстрації інших актів цивільного стану. Таким чином, виокремити цю функцію від реєстрації інших актів цивільного стану та перенести її виконання у приміщення Палацу урочистих подій м. Чернівців Головне територіальне управління юстиції у Чернівецькій області не має нормативно-правових підстав та можливості.
Окрім того,звернуто увагу,що урочиста церемонія укладання шлюбу не є обов’язковою процедурою і проводиться за бажанням наречених.
Повідомляємо, що в рамках реформи децентралізації влади Кабінет Міністрів України готує законопроект про передачу функцій державної реєстрації актів цивільного стану органам місцевого самоврядування.
Прийняття цього законопроекту дозволить міській раді створити відповідний виконавчий орган міської ради та самостійно визначити його місцезнаходження, порядок роботи та співпраці із КБУ «Палац урочистих подій м. Чернівці» з метою забезпечення мешканців міста можливістю провести церемонію реєстрації шлюбу в урочистій обстановці.
Тому є доцільним звернутися до Кабінету Міністрів України та Верховної ради України із зверненням щодо прискорення підготовки та розгляду зазначеного законопроекту.
Враховуючи зазначене, за результатами попереднього розгляду Вашої електронної петиції, було прийнято рішення винести на розгляд чергового пленарного засідання Чернівецької міської ради VII скликання проект рішення міської ради про звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної ради України про прискорення підготовки та розгляду законопроекту щодо передачі функцій державної реєстрації актів цивільного стану органам місцевого самоврядування.

Станом на 16.01.2017 р.
Надсилається для ознайомлення відповідь заступника Міністра з итань виконавчої служби Сергія Шкляра (див. у додатку)

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Петицію підписали 259 осіб з 250 необхідних.

Федоряк Ліна Арленівна

16 серпня 2016 р.