Відкриття Меморіалу пам'яті

З метою увіковічення та вшанування пам’яті буковинців, які віддали своє життя за територіальну цілісність нашої держави, за наш мир і спокій, за збереження нашої країни для нащадків звертаємось до всіх жителів Чернівецької області з проханням підтримати волонтерів, учасників АТО-наших захисників у встановленні Меморіалу пам’яті Героям Небесної Сотні та Героям АТО Чернівецької області на стіні Центральної площі позаду пам’ятника Т.Шевченку.
Площа вже давно стала майданом міста та області, де відбуваються патріотичні сходи громадян.
Представники нашої організації ініціювали встановлення такого меморіалу на майдані Шани в Могилів-Подільську 19 серпня цього року.
Ми також готові розпочати роботу над розробкою та встановленням стіни пам’яті.

Ігор Гостюк,
керівник громадської волонтерської організації «Катарсіс»

Електронну петицію №516 від 07.09.2016р. щодо встановлення Меморіалу пам'яті Героям Небесної Сотні та Героям АТО Чернівецької області на стіні Центральної площі позаду пам'ятника Т.Шевченку розглянуто за участю головного архітектора міста Наталії Хілько, начальника відділу охорони культурної спадщини Олени Пушкової, фахівців департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин за Вашою участю.
Вважаємо, що встановлення у Чернівцях Меморіалу пам'яті Героям Небесної Сотні та Героям АТО є вкрай важливим та нагальним. Інформуємо, що робота над вирішенням цього питання триває вже понад рік. З метою визначення місця для встановлення такого меморіалу проведено низку консультацій та громадських обговорень із залученням фахівців та родин загиблих Героїв. У результаті цієї роботи 6 листопада 2015 року на засіданні містобудівної ради,у якому брали участь родини загиблих, представники організацій учасників АТО, волонтери, громадські активісти, шляхом голосування прийнято консолідоване рішення про встановлення цього меморіалу на перехресті вулиць Небесної Сотні — В.Комарова — С.Воробкевича з формуванням нової площі. Пропозиція щодо встановлення такого Меморіалу на Центральній площі позаду пам'ятника Тарасу Шевченку була відхилена у зв'язку із тим, що таке містобудівне рішення вимагатиме переміщення пам'ятника Т.Шевченку, який наразі є домінантою площі, і може бути неоднозначно сприйнято громадою міста.
Після визначення місця встановлення пам'ятника у грудні 2015 року виконавчий комітет міської ради затвердив Положення про відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію пам'ятника учасникам антитерористичної операції в комплексі з формуванням площі на перехресті вулиць Небесної Сотні - В.Комарова - С.Воробкевича та склад журі конкурсу.
Після ознайомлення з представленими на конкурс роботами 12 вересня ц.р. журі архітектурного конкурсу не змогло визначити переможця, роботу якого варто рекомендувати для подальшої реалізації.
Вирішено рекомендувати виконавчому комітету міської ради продовжити архітектурний конкурс та переглянути його умови. Управлінню містобудування та архітектури департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради запропоновано клопотати перед виконавчим комітетом про відзначення учасників конкурсу заохочувальними преміями.
Пропонуємо представнику громадської волонтерської організації «Катарсіс» взяти активну участь у створенні Меморіалу та долучитися до роботи проектних пропозицій та роботи конкурсного комітету.
З поданими на перший конкурс проектними пропозиціями можна ознайомитися на сайті міської ради .

Петицію підписали 259 осіб з 250 необхідних.

Гостюк Ігор Флорович

25 серпня 2016 р.