Освітлення всіх пішоходних переходів та заміна всіх ліхтарів на LED( ліхтарі) більшої яскравості на вул. ПроспектНезалежності

Однією із причин ДТП, що стаються на вул. Проспекті Незалежності у нічний та вечірній період, є погана освітленість пішоходних переходів та самої вулиці. Особливо гостро це проявляється в вечерній період під час опадів дощу, або снігу. Погана освітленість та відсутність розмітки в більшості випадків стає причиною дтп, адже водій осліплений зустрічним транспортом просто не бачить, що знаходиться попереду. У зв"язку з вище наведеним пропоную:
1) підсвітити пішоходні переходи на всій довжині вул. Проспект Незалежності.
2) замінити існуючі ліхтарі на більш яскраві ЛЕД, нашкталт, що встановлені на вул. Б.Хмельницького або вул.Воробкевича.
3) нанести світловідбиваючу розмітку на всій довжині вулиці Проспект Незалежності.

Шановний Дмитре Володимировичу!

Повідомляємо, що електронну петицію №333 щодо освітлення всіх пішохідних переходів та заміни всіх ліхтарів на LED (ліхтарі) більшої яскравості на проспекті Незалежності розглянуто за Вашою участю.
З метою забезпечення належного освітлення міста та зменшення бюджетних витрат за рахунок зниження обсягів споживання електричної енергії у Чернівцях проведено заміну світильників старої модифікації із лампами розжарювання на нові світильники з покращеними світлотехнічними характеристиками, які мають герметично закритий оптичний блок. Загалом із 19560 таких світильників замінено 19139, що значно покращило освітлення в нічний час вулиць міста, пішохідних переходів, мостів та залізничних переїздів.
У 2016 році розпочато роботу з додаткової підсвітки пішохідних переходів в м.Чернівцях. На сьогодні виконано роботи із встановлення опор і світодіодних ліхтарів для додаткової підствітки 5 пішохідних переходів, а також на 17 пішохідних переходах встановлено спеціальні підвісні ліхтарі, які підсвічують проїжджу частину та інформують водіїв про наближення до пішохідного переходу.
Загалом модернізацію системи зовнішнього освітлення міста планується провести завдяки участі у проекті міжнародної технічної допомоги «ПДСЕР для МЕСР: практичне впровадження ПДСЕР у напрямку сталого, розумного та енергоефективного міського освітлення в м. Чернівці». Вартість проекту - 1,6 млн. євро, де 78% становлять грантові кошти. Тривалість проекту - 27 місяців. Проект передбачає замінити 146 км проводів ліній зовнішнього освітлення та 4155 натрієвих ламп на світлодіодні, встановити шість установок енергії сонця для освітлення дитячих майданчиків та три майданчики оснастити установками ВЕД-сонця, закупити 2 автовишки для КП «Міськсвітло». Проект розпочне діяти у разі його схвалення виконавчим комітетом та міською радою. Окрім того, КП «Міськсвітло» отримало 57 тис. грн. для виготовлення електронної карти усіх своїх мереж і світлових точок, що дозволить в подальшому запровадити системи автоматичного управління зовнішнім освітленням.
Водночас тривають роботи з реконструкції світлофорних об’єктів. Торік на ці роботи було виділено 1,2 млн. грн., що дозволило оновити 5 світлофорних об’єктів, у жовтні цього року також виділено 1,2 млн. грн. на реконструкцію 7 світлофорних об’єктів на вул. Руській, Січових Стрільців, Перемоги, Александрі, Київській.
Загалом у місті Чернівці є 148 регульованих та 144 нерегульованих пішохідних переходи. Таким чином, додатково необхідно освітити 274 переходи,в т.ч. у першу чергу 198 переходів, які розміщені на магістральних вулицях з інтенсивним рухом транспорту, біля закладів освіти. Для додаткового освітлення переходів необхідно придбати обладнання на суму 4,5 млн. грн, а також передбачити кошти на встановлення додаткових опор, виконання робіт.
Департамент ЖКГ під час формування пропозицій до переліку об‘єктів комунального господарства, фінансування яких буде здійснюватися у 2017 році за рахунок коштів бюджету розвитку, включив замовлення послуги з виготовлення комплексної схеми організації дорожнього руху у м. Чернівці,основною частиною якої були заходи із підвищення безпеки на дорогах міста. Концепція організації дорожнього руху у Чернівцях та заходи з підвищення безпеки дорожнього руху були презентовані в січні 2017 року. Однак ця пропозиція не була підтримана радою, яка перенесла фінансування робіт з виготовлення комплексної схеми організації дорожнього руху на 2018 рік.
У зв‘язку з цим департамент ЖКГ отримав доручення міського голови самостійно розробити програму заходів із підвищення безпеки дорожнього руху шляхом облаштування підвищених пішохідних переходів, додаткового їх освітлення, встановлення сучасних обмежувачів швидкості руху транспорту , турнікетів, нанесення світло відбивної, кольорової розмітки, в тому числі на дорогах з бруківкою. Окремо було доручення підготувати заходи із підвищення безпеки дорожнього руху на пр.Незалежності та під час проектування капітальних ремонтів доріг в обов’язковому порядку передбачати впровадження заходів підвищення безпеки дорожнього руху.
На проспекті Незалежності на ділянці від вул.Головної до вул.Героїв Майдану є 8 нерегульованих та 4 регульованих пішохідних переходи. У проекті реконструкції дорожнього полотна на цій ділянці передбачається виконати заходи з підвищення безпеки дорожнього руху, зокрема облаштування островків безпеки, місць для розвороту транспорту,що обладнані відповідними дорожніми знаками зі світло відбиваючим покриттям та розміткою, обладнання світлофорів таймером зворотного відліку, що дасть змогу водію заздалегідь вирішити чи слід йому продовжувати рух або варто пригальмувати. Особлива увага надається додатковому освітленню пішохідних переходів, у першу чергу нерегульованих, зокрема шляхом встановлення підвісних ЛЕД-світильників з фокусованою оптикою або з бічними екранами задля унеможливлення бічного засліплення водіїв чи інсталяція в бічну стінку світильника миготливого жовтого ліхтаря, який заздалегідь попереджає водія про наближення до переходу.
До проведення реконструкції дорожнього полотна на пр.Незалежності першочергово пропонується додатково освітити 12 пішохідних переходів (орієнтована вартість обладнання – 3560 тис.грн. без врахування вартості встановлення додаткових опор), замінити дорожні знаки «Пішохідний перехід» на знаки із світлодіодною підсвіткою ( орієнтована вартість -280 тис. грн..) , провести реконструкцію зовнішнього освітлення ( орієнтована вартість -700 тис. грн.).
16 листопада у департаменті ЖКГ відбувся я круглий стіл з обговорення заходів із підвищення безпеки дорожнього руху у Чернівцях, участь у якому взяли представники поліції, інші фахівці у сфері організації дорожнього руху, громадські активісти, де підтримано пропозицію виготовлення комплексної схеми організації дорожнього руху на проспекті Незалежності, яка передбачатиме сучасні заходи безпеки для усіх учасників дорожнього руху.
На виконання протокольного рішення міської ради від 02.02.2017 року №312/21 «Про розгляд електронних петицій» зареєстровану на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради електронну петицію №333 буде внесено на розгляд сесії міської ради. Зазначені вище заходи з підвищення безпеки дорожнього руху буде відображено у проекті рішення міської ради ї, який готує департамент житлово-комунального господарства.
Про час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

20.12.2017

Шановний Дмитре Володимировичу!
Повідомляємо, що станом на 20.12.2017р. електронна петиція №333 щодо освітлення всіх пішохідних переходів та заміни всіх ліхтарів на LED (ліхтарі) більшої яскравості на проспекті Незалежності сесією міської ради не розглядалась.
Про час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

26.12.2017 р.
Підтримано рішенням сесії 26.12.2017 № 1041. Копія рішення - у додатку.

30.01.2018
Додатково повідомляємо, що згідно з рішенням міської ради від 26.12.2017р. № 1041 підтримано петицію №333 щодо облаштування на проспекті Незалежності додаткового освітлення 12 пішохідних переходів, заміни дорожніх знаків «Пішохідний перехід» на знаки із світлодіодноїс підсвіткою, проведення реконструкції зовнішнього освітлення із встановленням ЛЕД-світильників.

Петицію підписали 282 особи з 250 необхідних.

Паладян Дмитро Володимирович

6 листопада 2017 р.