+ ще 222 громади!

Створити БЕЗКОШТОВНІ СПОРТИВНІ СЕКЦІЇ І КЛУБИ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ І МОЛОДІ У КОЖНОМУ МІКРОРАЙОНІ Дніпродзержинська

Щоб врятувати молодь від згубного впливу вулиці, паління, вживання алкоголю і наркотиків, потрібно показати їм, що життя набагато цікавіше. Зараз модно бути здоровим, розумним і самодостатнім. Існує багато різних видів спорту, цікавих справ, чим можна себе зайняти. Нація має бути здоровою.
У молоді немає коштів і можливостей на оплату спортивних секцій.
Пропоную:
1) відкрити під патронатом мера у кожному мікрорайоні спортивні секції, де буде
безперешкодний і безкоштовний доступ до тренажерів,
2) заохочувати молодь до нових досягнень,
3) проводити спортивні заходи і змагання місцевого масштабу.
(текс петиції взято з https://petition.kievcity.gov.ua/petition/?pid=1387 з невеликими корегуваннями)

Ваша електронна петиція щодо створення безкоштовних спортивних секцій і клубів для школярів і молоді у кожному мікрорайоні міста розглянута особисто Дніпродзержинським міським головою та опрацьована управлінням освіти і науки спільно з департаментом молоді та спорту міської ради. На порушені в електронній петиції питання інформуємо.
Для популяризації та розвитку фізичної культури місто Дніпродзержинськ має розвинену мережу у складі: 3 спортивних клубів («Прометей», «Промінь», «Дзержинка»), 3 стадіонів («Перемога», «Металург», «Буревісник»), 4 плавальних басейнів (ТОВ ЗТФ «МіКомп», ПКСЦ «Дзержинка» ПАТ «ДМКД», НВК «ЗОН – І-ІІ ступенів – академічний ліцей №15», «ЗНЗ – ДНЗ №36», 153 площинних спортивних споруд (майданчики з тренажерним обладнанням, тенісні корти, футбольні поля та інші майданчики), 98 спортивних залів, 135 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 8 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, коледжу фізичного виховання, 1 веслувально-спортивної, 1 водноспортивної бази, 3 багатопрофільних закладів (Центр позашкільної роботи та дитячої творчості ім. О. Кошового, Будинок дитячої творчості, Будинок творчості дітей та юнацтва), в яких працюють гуртки та секції фізкультурно-спортивної направленості) та 4 закладів, які здійснюють роботу за окремим напрямом (Центр туризму і краєзнавства «Горицвіт» – туристичний, Станція юних техніків – художньо, спортивно-технічний, Дитячий екологічний центр – еколого-натуралістичний, Флотилія юних моряків і річковиків – спортивно-оздоровчий). Всіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи в місті охоплено понад 50 тис. осіб. Для любителів фізичної культури і спорту в місті працюють 59 клубів. Кількість залучених до занять в них складає 13 297 осіб.
Здійснення діяльності, спрямованої на залучення дітей до систематичних занять фізичною культурою та спортом, популяризацію рухливого способу життя та підвищення рухливої активності дітей та молоді забезпечується 54 дошкільними, 44 загальноосвітніми, 10 вищими та 4 професійно-технічними навчальними закладами, в яких створено належні умови для вирішення питань фізичного вдосконалення та зміцнення здоров’я дітей та молоді. В загальноосвітніх, вищих та професійно-технічних навчальних закладах міста забезпечено роботу на безкоштовній основі спортивних клубів та секцій з різних видів спорту, проводяться різноманітні спортивно-масові заходи, зокрема: змагання з видів спорту, універсіади, спортивно-туристичні змагання «Тиждень здоров’я», легкоатлетичні пробіги, спортивні свята до Дня захисника Вітчизни, Дня Перемоги, Дня фізичної культури і спорту, Дня Збройних Сил України, туристичні походи та ін. З метою підвищення рухливої активності, збереження та зміцнення здоров’я дітей та навчання дітей плаванню в рамках проекту «Навчимо дітей плавати» забезпечено відвідування уроків плавання учнями 1-4 класів навчально-виховних закладів міста на базі басейну «МіКомп». Охоплено 3000 осіб.
В навчально-виховних закладах освіти створено безкоштовні спортивні клуби, де проводиться основна частина позакласної роботи для учнівської молоді, яка направлена на масове залучення дітей до спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи. Вона є тим фундаментом на якому базуються всі спортивні досягнення школярів загальноосвітніх навчальних закладів. В спортивних змаганнях різного рівня протягом навчального року задіяно більше 14 тисяч учнів загальноосвітніх шкіл, що складає 35 % від загальної кількості дітей шкільного віку. Щорічно проводиться міська шкільна спартакіада: з легкоатлетичного чотирьохборства, танцювальної аеробіки, спортивної гри «Старти надій», шахів, шашок, футболу, волейболу, гандболу, тенісу, баскетболу, плаванню, спортивно-патріотичного комплексу «Нащадки козацької слави». На базі міста проводяться зональні обласні змагання: з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч», спортивно-патріотичний фестиваль «Козацький гарт». Проводяться творчі, спортивного спрямування конкурси малюнків, віршів, творів, фотографій «Олімпійський рух: історія та сьогодення», вікторина «Знавець олімпійського спорту». Переможці міських етапів вікторини приймають участь в обласному етапі конкурсів.
Щорічно зростають видатки з міського бюджету на фінансування галузі. Так, у 2013 році з міського бюджету виділено асигнування у розмірі 11 789,2 тис. грн., у 2014 році – 13 006,3 тис. грн., у 2015 році – 18 136,8 тис. грн.
Як підсумок збалансованої роботи всіх ланок фізкультурно-спортивного руху в місті, кількість тих, що займаються у спортивних секціях складає
7625 осіб, фізкультурно-оздоровчою роботою охоплено 42385 чоловік.
В місті Дніпродзержинськ культивується 41 вид спорту, з них найбільш пріоритетними є: веслування академічне, веслування на байдарках і каное, бокс, легка та важка атлетика, волейбол, художня та спортивна гімнастика, плавання, футбол, тхеквандо ВТФ та інші. Розвиваються не олімпійські види спорту: акробатика, шахи, шашки, гирьовий спорт, кікбоксинг, карате та його різновиди, черліденг та інші. Протягом 2015 року та звітного періоду 2016 року проведено 362 змагання з видів спорту різних рівнів, серед яких: чемпіонат України з водного поло серед чоловіків; Кубок України з водного поло серед жінок; ІX Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби на призи Верховного отамана України та Діаспори Гетьмана козацтва Запорізького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака; всеукраїнський турнір з боксу пам’яті Кургузова В.П.,чемпіонат України з черліденгу серед дорослих та юніорів; чемпіонат України з шашок-100; кубок України з картингу та VI етап Трофею «Дитячої Академії з картингу 2015»; кубок України з кіокушин-кан карате; міжнародні турніри з художньої гімнастики: «Сніжинка-2015» та пам’яті Г.Романової; VIII відкритий традиційний турнір з дзюдо «Прометей»; відкритий турнір з важкої атлетики «Багатирі Придніпров'я»; чемпіонат області з боксу серед юніорів; чемпіонат області з футболу серед юнаків; кубок області зі спортивної акробатики; відкритий чемпіонат міста «Прометей»; та відкритий кубок міста з тхеквондо ВТФ «Золотий даянг»; відкритий турнір з волейболу «Кубок визволення міста Дніпродзержинськ», присвячений 72-й річниці визволення міста від фашистських загарбників та ін. Кількість залучених до участі у спортивних змаганнях складає 26 600 тис. осіб.
З метою створення провідним та обдарованим спортсменам міста належних умов для підготовки до змагань, стимулювання їх до нових спортивних досягнень, за рахунок коштів міського бюджету виплачується стипендія обдарованим спортсменам, які мають високі досягнення на змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівня з пріоритетних в місті олімпійських видів спорту. У 2016 році кількість спортсменів-стипендіатів збільшилась порівняно з 2015 роком з 15 осіб до 20 та затверджено щомісячну виплату стипендії у розмірі мінімальної заробітної плати.
З метою визнання вагомого внеску в розвиток фізичної культури та спорту, досягнення високих спортивних результатів, проводиться робота щодо відзначення міськими нагородами кращих представників спортивної громади міста з числа спортсменів, тренерів, керівників спортивних закладів, фахівців сфери фізичної культури і спорту. Протягом 2015 року під час проведення засідань виконавчого комітету міської ради, урочистостей до річних свят та знаменних дат, церемоній відкриття спортивних змагань, відзначено міськими нагородами понад 100 осіб.
Забезпечення фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності населення міста за місцем проживання та у місцях масового відпочинку здійснюється міським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». У 2015 році міським центром «Спорт для всіх» організовано та забезпечено проведення 120 заходів, залучено 18 130 учасника із числа мешканців міста, що на 3,3% більше ніж у попередньому році.
Доброю традицією стало проведення в місті:
- спортивно-масових заходів, присвячених Дню олімпізма, серед яких: легкоатлетичний пробіг, вікторини та конкурси на спортивну та олімпійську тематику з участю мешканців міста, показові виступи з різних видів спорту, конкурс малюнків на асфальті;
- спортивно-масового заходу на відкритій воді «Я вмію плавати» з організацією навчання дітей техніці плавання та правилам безпечного поводження на воді. Протягом липня місяця 2015 року досвідченими інструкторами проведено уроки плавання на відкритій воді для 600 дітей міста віком від 6 до 12 років;
- місячника «Спорт для всіх – спільна турбота» з ремонту та облаштування спортивних споруд, майданчиків за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення. У 2015 році здійснено благоустрій та відремонтовано 159 спортивний та дитячий майданчик, з них: 120 майданчиків, розташованих за місцем мешкання населення та в місцях масового відпочинку та 39 майданчиків, які знаходяться на балансі навчально-виховних закладів міста.
З метою створення безпечних умов для активного відпочинку молоді, яка обрала для організації свого дозвілля та самоутвердження агресивні види спорту, відповідно до рішення міської ради від 27.02.2013 №682-32/VІ «Про затвердження проекту «Збудуємо скейтпарк – реалізуємо мрію молоді – отримаємо здорову націю» для участі в конкурсах проектів та програм розвитку місцевого самоврядування», з початку 2015 року в місті проводилась робота щодо облаштування спеціалізованого майданчика для занять скейтбордингом та іншими агресивними видами спорту: здійснено містобудівний розрахунок та топографо-геодезичну зйомку об’єкта, розроблено проектно-кошторисну документацію, здійснено експертну оцінку об’єкту, укладено договір підряду на виконання робіт щодо будівництва об’єкта та здійснено облаштування території для подальшого будівництва об’єкта. Загальний обсяг видатків, виділених з міського бюджету на будівництво скейтпарку – 250 тис.грн. У 2016 році роботу щодо будівництва об’єкта буде продовжено.
На сьогодні опрацьовується питання стосовно добудови об’єкта незавершеного будівництва – «Тренувальна база з баскетболу по вул.В.В.Щербицького», будівництво якого розпочато у 2013 році та призупинено у 2014 році у зв’язку з припиненням фінансування з державного бюджету. За умови добудови об’єкту на його базі планується створення дитячо-юнацької спортивної школи, що надасть можливість додатково залучити до занять фізичною культурою та спортом близько 500 дітей.
З метою зміцнення матеріально-технічної бази та приведення у відповідність до сучасних вимог спортивних споруд КЗ «Спортивний комбінат «Прометей» ДМР у 2016 році заплановано проведення наступних заходів:
- виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію стадіону «Перемога»;
- будівництво універсального літнього спортивного майданчику для занять міні-футболом, волейболом, бадмінтоном;
- реконструкція елінгу для зберігання човнів з веслування академічного;
- здійснення ремонту покрівлі Палацу тенісу.
Реконструкція та розширення мережі спортивних споруд сприятиме:
- покращенню фізкультурно-масової та оздоровчої роботи;
- удосконаленю якісних, доступних та різноманітних форм оздоровчих, реабілітаційних та спортивних послуг для різних верств населення;
- популяризації рухливого способу життя та підвищенню рухливої активності мешканців міста;
- збільшенню кількості заходів, спрямованих на формування ідеології пріоритетності здорового способу життя, занять фізичною культурою та спортом як основних засад здоров’я і довголіття.
Управління освіти і науки та департамент молоді та спорту міської ради пропонують Вам ознайомится з інформацією про проведені спортивно - масові заходи в місті Дніпродзержинську на міських спортивних сайтах, міському телебаченні (sports.dp.ua, 5692.com, uoncmr.at.ua, тощо).

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Петицію підписали 264 особи з 250 необхідних.

Воловик Раїса Олександрівна

14 грудня 2015 р.