Зобов'язати СМІТТЄВІ КОМПАНІЇ поставити баки СОРТУВАННЯ СМІТТЯ!

Дніпро - один з найбільш БРУДНИХ міст України! У нас жахлива екологія і при цьому ми не діємо, як і влади міста! Наші діти труяться смердючим повітрям міста, сміття валяється купами навколо, у нас один з найвищих показників захворювань РАК!

За різними оцінками, в Україні 4-7% території завалені сміттям. Існують близько 6 тисяч законних і приблизно 30 тисяч нелегальних звалищ. Площа офіційних звалищ - 9 тисяч гектарів (для порівняння, площа Києва - 83,9 тисяч гектарів). Щодня кожен українець викидає мінімум 1 кг сміття.

А навіщо взагалі сортувати сміття?
Існує кілька причин, щоб почати розділяти відходи:

Це допоможе зменшити кількість сміттєвих полігонів на території Дніпра.
Поверне ресурси в цикл виробництва. Те, що ми називаємо сміттям, можна використовувати при виробництві нових речей: посуду, будматеріалів, асфальту, утеплювача, паперу і багато іншого.
Ось наприклад, як можна використовувати відходи у виробництві нових речей:

400 винних пляшок - 1 комплект скловати для ізоляції заміського будинку;
400 алюмінієвих банок - 1 дитячий велосипед;
25 пластикових пляшок - 1 флісова куртка;

Поліпшить екологію і зменшити шкоду здоров'ю. На звалищах через вплив дощової води відходи починають розчинятися, тим самим утворюючи ТОКСИЧНИЙ звалища фільтрат. Він потрапляє в грунт і грунтові води, які пізніше виходять у вигляді ключів або джерел. Крім того, органічні відходи виділяти метан, які здатний самозайматися. Це при тому, що у нас купа ЗАВОДІВ.

Допоможе економіці країни, регіону, міста. На утримання сміттєзвалищ витрачаються, в тому числі, і бюджетні кошти. А впровадження нових видів збору і переробки сміття допоможе не тільки створити додаткові робочі місця, а й використовувати відходи, наприклад, в якості вторинної сировини.

Чим небезпечні відходи?

Лампочки. У них містяться отруйні ртутні випари. У разі пошкодження шкідливі речовини потрапляють у навколишнє середовище і засмічують її. Крім того, отрута здатний накопичуватися в тканинах людини і викликати онкологічні захворювання.

Батарейки. Акумулятори містять важкі метали і радіоактивні елементи, які здатні вбивати грунт і всі живі організми, що живуть в ній. Потрапляючи в організм людини, шкідливі речовини, які містяться в батарейках, накопичуються в ньому і можуть викликати серйозні захворювання. Наприклад, свинець накопичується в нирках і викликає хвороби мозку, нервові розлади. Кадмій накопичується в печінці, нирках, кістках і щитовидній залозі, призводить до порушень кальцієвого обміну в організмі і є канцерогеном, тобто провокує рак.

Пластик. Цей матеріал, мабуть, найбільш популярний у всіх сферах людського життя. Тільки в Києві українці щодня викидають близько 1 мільйона пакетів. Небезпека пластика складається в тривалому терміні розкладання - мінімум 180 років. Через зростання виробництва і споживання пластмаси відбувається забруднення зовнішнього середовища. У Світовому океані вже утворилися цілі острови зі сміття. Таке відбувається і в прісноводних водах, звідки береться питна вода і для людей.

РАЗОМ МИ СИЛА! Навіщо ?! Заради чого?! Все, що ви зробите, буде лише краплею в океані! - Але що є океан, якщо не безліч КРАПЕЛЬ?

Розглянувши за дорученням міського голови електронну петицію про зобов’язання встановлення контейнерів для роздільного збирання побутових відходів компаніями-перевізниками, департамент екологічної політики Дніпровської міської ради повідомляє таке.
Департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради (далі – Департамент) було направлене звернення до Комунального підприємства «Жилсервіс-2» Дніпровської міської ради (далі - КП «Жилсервіс-2») щодо можливості встановлення контейнерів для роздільного збору побутових відходів на території міста Дніпра.
КП «Жилсервіс-2» було надано інформацію, що на сьогодні за умовами договорів на вивезення відходів підприємство надає послуги із збирання, вивезення (перевезення) невідсортованих побутових відходів на території міста. Для проведення комплексу робіт щодо встановлення контейнерів для роздільного збору побутових відходів у підприємства на цей час відсутнє фінансування. Також, до тарифу на надання послуг з вивезення побутових відходів не враховано вартість робіт з впровадження роздільного збирання відходів.
Для вирішення вищезазначеного питання Департаментом розпочато роботу з розробки Стратегії управління відходами у місті Дніпрі до 2030 року, якою буде передбачено впровадження роздільного збору відходів на території міста, створення спеціалізованих пунктів збирання відходів як вторинної сировини, вирішення інших проблемних питань у сфері управління відходами з урахуванням європейського досвіду.
Слід зазначити, що у 2019 у загальноосвітніх навчальних закладах міста буде реалізовано проєкт, покликаний вирішити проблему відсутності культури сортування побутових відходів. У вищезазначених закладах буде проведено уроки з правильного сортування відходів, надано роз’яснення навіщо це робити і що робити далі, для того щоб відсортовані відходи потрапили на підприємства, які здійснюють утилізацію чи/або повторне використання.
Комунальним підприємством «Екополіс» Дніпровської міської ради розроблено пілотний проєкт щодо встановлення у місті 20 пунктів з прийому вторинної сировини, який буде реалізовано у 2019-2020 роках.
На Комплексі раціонального використання та зберігання побутових відходів «Правобережний» восени 2019 року Комунальним підприємством «Еко Дніпро» Дніпровської міської ради буде введено в експлуатацію сучасну потужну сміттєсортувальну лінію, яка забезпечить вилучення із потоку побутових відходів ресурсоцінних компонентів (ПЕТ-пляшок, пластику, поліетиленів, паперу, скла, металів, тощо).

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 1013 осіб з 3000 необхідних.

ТОЛСТИХ ДАР'Я ЄВГЕНІЇВНА

2 травня 2019 р.