Отменить подорожание стоимости проезда в городском транспорте

Ми, мешканці м. Дніпро категорично проти необгрунтованого здорожчання вартості проїзду в мicькому транспортi.Ціна на паливо зменшилась .Доллар кожного дня дешевшає, а це означае, що ціна на запасні частини також зменшується, або залишається не змінною.Для здорожчання вартості проїзду немає жодних передумов.

Розглянувши за дорученням міського голови електронну петицію про відміну збільшення тарифу на послуги з перевезення пасажирів у міському транспорті департамент транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради, повідомляє таке.
Відповідно до статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприєм-ницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стиму-лювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів.
Згідно зі статтею 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів міських рад належить встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), транспортні та інші послуги.
Ураховуючи вищевикладене, прийнято рішення виконавчого комітету міської ради від 18.06.2019 № 619 «Про встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Дніпрі» (далі – Рішення).
Механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування визначається Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.11.2009 за № 1146/17162 (далі – Методика).
Відповідно до пункту 1.6 Методики перегляд рівня тарифів здійснюється у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, у тому числі в разі зміни вартості пального більш ніж на 10 %.
На цей час суттєво змінились умови виробничої діяльності та реалізації послуг, що безпосередньо впливає на собівартість надання послуг з перевезення пасажирів, а саме: зростання цін за оренду приміщень, територій, на запчастини, шини, охорону будівель, автостоянок, послуги сторонніх організацій, акумуляторні батареї, які ввозяться в Україну, а також підвищення розміру мінімальної заробітної плати.
З метою недопущення погіршення стану автотранспортних засобів, зниження показників регулярності руху на автобусних маршрутах загального користування, належного забезпечення мешканців міста транспортними послу-гами, а також приведення тарифу у сфері перевезень автотранспортом до еконо-мічно обґрунтованого рівня на підставі розрахунків автотранспортних підприємств було прийнято Рішення.
Громадська організація «Платформа Громадський Контроль» звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою до виконавчого комітету міської ради щодо визнання протиправним Рішення. Дніпропетровським окружним адміністративним судом вирішено задовольнити зазначену позовну заяву. Відповідно до вимог статті 255 Кодексу адмі-ністративного судочинства України міською радою було подано апеляційну заяву до Апеляційного суду Дніпропетровської області.
Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 10.03.2020 по справі 160/6694/19 – про розгляд апеляційної скарги виконавчого комітету Дніпровської міської ради щодо скасування рішення виконкому міської ради від 18.06.2019 № 619 «Про встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Дніпрі» вирішено задовольнити позов частково, а саме: визначити протиправним та скасувати пункт 2 рішення виконавчого комітету Дніпровської міської ради від 18.06.2019 № 619 «Про встановлення граничних тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Дніпрі» в частині визначення граничного тарифу на послуги з перевезення пасажирів та багажу на міському автобусному маршруті загального користування № 9, що обслуговується у звичайному режимі руху, який віднесено до державного (регіонального) замовлення, – 9 грн.
На цей час департаментом транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради підготовлено та оприлюднено на офіційному вебсайті Дніпровської міської ради (17.03.2020) проєкт рішення виконкому міської ради про внесення змін до Рішення.
Ураховуючи вищезазначене, задовольнити вимоги петиції не є можливим через відсутність законних підстав.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 1901 особа з 3000 необхідних.

КАЗАКОВА ЮЛІЯ СЕРГІЇВНА

2 січня 2020 р.