Захистити жителів Індустріального району від шкідливих викидів підприємства "Потоки"

Вимога припинити незаконну діяльність ТОВ «ПОТОКИ» (ЄДРПОУ: 40832205, адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Байкальська, буд. 9)

Протягом останніх років ми, мешканці вулиць Петра Калнишевського, Богдана Хмельницького, Батумської, Осінньої, Байкальської, Софі Ковалевської, Тверської, Калинової, проспекта Слобожанського та інших вулиць міста Дніпро, що розташовані поблизу промислової зони в районі вулиці Байкальської, Журналістів та Каштанової – Дніпросталевської Індустріального району міста Дніпро потерпаємо від систематичного забруднення повітря ТОВ «ПОТОКИ» (ЄДРПОУ: 40832205, адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Байкальська, буд. 9) яке здійснює свою діяльність з порушенням вимог природоохоронного законодавства.

Наше звернення до Президента Зеленського було перенаправлене до Кабінету Міністрів України внаслідок чого ми отримали підтвердження факту незаконної діяльності ТОВ "Потоки".

Серед виявлених порушень головне - викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від технологічного обладнання здійснюються підприємством за відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, статистична звітність за формою №2-ТП (повітря) не складається, розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку не здійснюється.

Проведеними неофіційними аналізами повітря встановлено перевищення рівня забруднення повітря сірководнем більше ніж у 10 разів та оксидом сірки більше ніж у 1,5 рази. При цьому викиди здійснюються у нічний час та у вихідні дні, що унеможливило до сьогоднішнього дня взяти проби повітря офіційно у нічний час представниками державних природоохоронних установ.

ТОВ «ПОТОКИ» (ЄДРПОУ: 40832205, адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Байкальська, буд. 9) веде свою господарську діяльність всупереч нормам чинного законодавства України, та потреб (обмежень) щодо використання земельної ділянки під час виконання підготовчих/будівельних робіт та провадження господарської діяльності (Договір оренди землі від 05.12.2017р., земельна ділянка по вул. Байкальська, 9, площею 9,1920 га., кадастровий №1210100000:04:018:0199).

Підтвердженням небезпечності як для житлового масиву так і для межуючи підприємств стали події 28 жовтня 2019 року близько 21:45 години на вище вказаній території ввіреній містом згідно договору оренди відбувся вибух, що сколихнув будівлі розташовані по вул. Журналістів-Батумська-Байкальська-Г.Горольової-Осіння-пр.П.Калнишевського-Тверської-Калинової-С.Ковалевської-Б.Хмельницького, вибух відчули не тільки мешканці перелічених вулиць, а і мешканці всього міста., полум’я що спалахнуло від вибуху було видно з різних куточків міста (по факту події згідно ч.1 ст. 272 КК України в ЄРДР за №120190406600001671 зареєстроване кримінальне провадження).

Розпочато кримінальне провадження № 12019040000000941 за ч.1 ст. 241 (забрудення атмосферного повітря) КК України.
Їдкий сморід від викидів ТОВ «ПОТОКИ», провокує ускладнення дихання, алергічну реакцію та погіршення загального самопочуття у мешканців лівобережної частини міста Дніпро та Дніпровського раойну Дніпропетровської області.

Подальша бездіяльність природоохоронних та правоохоронних органів у цьому питанні може викликати серйозні наслідки:
• забруднення навколишнього середовища;
• погіршення стану здоров’я людей;
• збільшення онкологічних захворювань;
• зниження імунітету у дітей та дорослих;
• підвищення рівня смертності;
• мотивація для переїзду з міста Дніпро мешканців;

Враховуючи вищезазначене, звертаємось до Дніпровського міського Голови Філатова Бориса Альбертовича та Дніпровської міської ради з наступними вимогами:

• Розглянути на сесії Дніпровської міської ради питання щодо загрози життю та здоров'ю мешканців м. Дніпро внаслідок діяльності ТОВ «ПОТОКИ» (ЄДРПОУ: 40832205, адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Байкальська, буд. 9), заслухавши на ній: 1) Представників мешканців району вулиць Петра Калнишевського, Богдана Хмельницького, Батумської, Осінньої, Байкальської, Софі Ковалевської, Тверської, Калинової, проспекта Слобожанського; 2) Доповідь представника Національної Поліції стосовно кримінального провадження (ЄРДР...); 3) Доповідь представника Державної екологічної інспекції України у Дніпропетровській області стосовно результатів перевірок діяльності даного підприємства. Заслухати представника Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з доповіддю щодо стану повітря у Індустріальному районі м. Дніпро.
• Створити комісію Дніпровської міської ради та представників громадськості для перевірки дотримання ТОВ «ПОТОКИ» (ЄДРПОУ: 40832205, адреса: 49074, м. Дніпро, вул. Байкальська, буд. 9) вимог трудового законодавства України, правил благоустрою м. Дніпро й вимог Договору оренди землі №764 від 05.12.2017р., земельна ділянка по вул. Байкальська, 9, площею 9,1920 га., кадастровий №1210100000:04:018:0199 та відповідності містобудівним умовам та обмеженням для проектування об’єктів будівництва на зазначеній території.
• Відмінити Рішення Дніпровської міської ради VIІ скликання від 15.11.2017р., №151/26 «Про передачу земельної ділянки по вул. Байкальська, 9 (Індустріальний район) в оренду ТОВ «ПОТОКИ» ЄДРПОУ 40832205, по фактичному розміщенню нежитлових будівель»
• Департаменту екологічної політики ДМР, як органу, відповідальному за моніторинг стану атмосферного повітря у м. Дніпро, здійснити лабораторні дослідження стану повітря в районі вулиць Петра Калнишевського, Богдана Хмельницького, Батумської, Осінньої, Байкальської, Журналістів, з умовою щоденного відбору проб повітря у нічний час (з 19:00 до 7:00) впродовж не менше ніж одного місяця лабораторією, що має ліцензію на вимірювання вмісту акролеїну та гексану в атмосферному повітрі у житловій забудові з наступним оприлюдненням результатів даних досліджень.
• Інспекції з питань благоустрою ДМР здійснити заходи реагування стосовно повідомлень громадян на "гарячу лінію Дніпровської міської ради" щодо оперативного вимірювання рівню шуму в районі вулиць Петра Калнишевського, Богдана Хмельницького, Батумської, Осінньої, Байкальської, Журналістів у нічний та денний час та у разі перевищення - застосування заходів щодо припинення роботи його джерел.
• Департаменту охорони здоров'я ДМР встановити перелік хвороб, які виникають внаслідок отруєння акролеїном та гексаном й довести до відома мешканців міста Дніпро симптоми, за наявності яких слід негайно викликати невідкладну швидку допомогу або звертатись до сімейного лікаря.

20.05.2020 відбулась п’ятдесят сьома чергова сесія міської ради, на
якій депутатами міської ради було розглянуто електронну петицію
«Захист жителів Індустріального району від шкідливих викидів
підприємства «Потоки».
За результатами розгляду вищезазначену петицію було підтримано.
(Рішення міської ради від 20.05.2020 № 276/54).

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 1023 особи з 3000 необхідних.

МАМЧЕНКО ВОЛОДИМИР СЕРГІЙОВИЧ

28 лютого 2020 р.