Збережіть спортивні бальні танці у Дніпрі!

Відповідно до Протоколу засідання спеціальної комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня від
З 03.06.2020 у місті Дніпро дозволяється:
- робота закладів фізичної культури і спорту, спортзалів і фітнес-центрів (не більше 1 відвідувача на 10 кв.м)
- проведення спортивних заходів без глядачів (за участю не більше ніж 50 осіб)
- відвідування занять в групах не більше 10 осіб в закладах освіти
- діяльність атракціонів на території парків, скверів, зон відпочинку за умовою дотримання протиепідемічних заходів.
В той же час Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради повідомляє про те, що навчальний рік в мистецьких школах, закладах позашкільної освіти та школах естетичного виховання завершено…
Таким чином, тисячі спортсменів, які займаються в колективах спортивного бального танця не зможуть приступити до тренувань до 1 вересня 2020 року!?
Це неприпустимо!

Спортивні бальні танці існують на межі мистецтва і спорту. З одного боку, це плавні граціозні рухи, ідеальна постава, чуттєва музика, красиві наряди і гарна зачіска, а з іншого боку – це виснажливі тренування, щоденна робота над собою, робота в парі, досягнення результатів, участь у турнірах тощо. «Бальні танці — різновид парних танців, упорядкованих та кодифікованих для спортивних змагань. Спортивні танці визнаються Міжнародним олімпійським комітетом як кандидат в олімпійські види спорту» - Вікіпедія.

Збільшення обсягу рухової активності значно впливає на підвищення розумових здібностей, розвиток фізичних якостей, функціональний стан серцево-судинної і нервової систем. Рух в ритмі і темпі, заданому музикою, сприяє ритмічній роботі всіх внутрішніх органів і систем, що за умови постійних тренувань призводить до загального оздоровлення організму. В результаті регулярних занять створюється м'язовий корсет, виправляються недоліки постави, зменшується плоскостопість. У латиноамериканських танцях в результаті активної роботи м'язів черевного преса і спини відбувається своєрідний масаж внутрішніх органів, організм зміцнюється, дитина менше хворіє. Таким чином, вирішується завдання загального зміцнення та фізичного розвитку дитини.

Існують певні вимоги до залу для занять спортивними бальними танцями. Це повинен бути просторий зал з паркетним покриттям і дзеркалами на стінах. Спортсмени не можуть займатися на асфальті, на кахлі, килимових покриттях. У місті Дніпро обмежена кількість придатних для тренувань залів, і більшість з них знаходиться в установах освіти, будинках культури, творчості, закладах позашкільної освіти, доступ до яких зараз відсутній.

Вже два з половиною місяці поспіль спортсмени-бальники намагаються самостійно підтримувати свою фізичну форму, займатись дистанційно, але це все не може замінити повноцінних тренувань, оскільки дітям потрібен тренер і умови для тренувань. Необхідно ускладнювати програми, займатися постановкою нових композицій, готуватися до танцювального сезону, оскільки стандартно турніри починаються вже з вересня. Зазвичай практично все літо відбувається повноцінний тренувальний процес: в червні діти продовжують свої заняття, а в серпні вже починаються тренувальні збори в залах. Через втрату двох місяців тренувань багато хто націлений тренуватися все літо, щоб відновитися і не тільки досягти свого попереднього рівня, але і поліпшити його.

Танцювальний спорт - не хобі. Це стиль життя. Спортсмени, в тому числі діти-спортсмени, змалку звикають до дисципліни і стежать за своїм здоров’ям. У разі чітких вимог до проведення тренувань, наприклад: групи до 10 осіб, обов’язкова вентиляція залу кожну годину, вологе прибирання, застосування антисептиків для рук, масочний режим, всі будуть неухильно дотримуватись даних рекомендацій. Але ми просимо відкрити зали та дозволити тренування нашим дітям, як і іншим спортсменам!

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Станом на 20 жовтня петицію підписали 513 осіб з 3000 необхідних.

Погрібна Ольга Андріївна

4 червня 2020 р.