Усунення жахливого смороду на житлових масивах Тополя, 12 квартал та прилеглих районах.

З початку весни в районах житлових масивів Тополя 1,2,3, Корея, 12 квартал і в прилеглих районах у вечірній час неможливо відкрити вікна для провітрювання. У повітрі стоїть жахливий запах сірководню. Неодноразові звернення до влади нічого не дають. Джерело цих запахів до цього часу не встановлено. Але при цьому раз в 5-7 днів вечорами і ночами неможливо дихати на вулиці. Зараз літо. У денний час дуже жарко. Багато хто сидить по домівках під кондиціонерами. А ввечері хочуть подихати свіжим повітрям. Але зробити це, через той сморід, неможливо. У дорослих та дітей загострюються захворювання на алергію та астму. Просимо вас вжити заходів щодо усунення цього смороду у нас в місті.

Розглянувши за дорученням міського голови електронну петицію «Усунення жахливого смороду на житлових масивах Тополя, 12 квартал та прилеглих районах», департамент екологічної політики Дніпровської міської ради повідомляє таке.
Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно з вимогами чинного законодавства України перевірка підприємств із питань дотримання суб’єктом господарювання вимог природоохоронного законодавства здійснюється органом державного нагляду (контролю) в порядку проведення позапланового заходу.
На цей час органом, що здійснює функції контролю (нагляду) за дотриманням вимог чинного природоохоронного законодавства України, є Державна екологічна інспекція у Дніпропетровській області.
Для визначення ймовірного джерела забруднення атмосферного повітря необхідно проведення лабораторних досліджень на можливий вміст забруднюючих речовин у повітрі.
Відповідно до рішення міської ради від 27.11.2019 № 13/50 «Про внесення змін до Комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого екологічного низьковуглецевого розвитку м. Дніпра на 2016 – 2020 рр.» департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради на цей час виділено кошти на фінансування у 2020 році витрат, пов’язаних з лабораторними дослідженнями вмісту забруднюючих речовин, стічних і природних водойм, ґрунтів тощо.
За результатами проведеної тендерної процедури закупівлі послуги з проведення лабораторних досліджень укладено договір з Державною установою «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» про виконання таких послуг, на підставі чого сформовано та подано заявку на проведення лабораторних досліджень у районах, зазначених у петиції.
На цей час проведено дослідження повітря населених місць за такими адресами:
- м. Дніпро, вул. Гладкова, 6;
- м. Дніпро, вул. Тополина, 37;
- м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, 137 а;
- м. Дніпро, вул. Пресова, 47.
За результатами вищезазначених досліджень встановлено:
- незначне перевищення ГДК по вмісту діоксиду азоту у двох пробах з трьох (0,21 мг/м. куб. та 0,22 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), пилу недиференційованого у одній пробі з трьох (0,52 мг/м. куб. при ГДК 0,50 мг/м. куб.), азоту оксиду у одній пробі з трьох (0,21 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), сірководню у двох пробах з трьох (0,0092 мг/м. куб. та 0,0098 мг/м. куб. при ГДК 0,0080 мг/м. куб.) за адресою: м. Дніпро, вул. Гладкова, 6;
- незначне перевищення ГДК по вмісту діоксиду азоту у одній пробі з трьох (0,21 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), аміаку у одній пробі з трьох (0,21 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), сірководню у двох пробах з трьох (0,0090 мг/м. куб. та 0,0094 мг/м. куб. при ГДК 0,0080 мг/м. куб.) за адресою: м. Дніпро, вул. Тополина, 37;
- незначне перевищення ГДК по вмісту діоксиду азоту у двох пробах з трьох (0,21 мг/м. куб. та 0,22 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), пилу недиференційованого у трьох пробах з трьох (0,51 мг/м. куб., 0,52 та 0,52 мг/м. куб. при ГДК 0,50 мг/м. куб.), азоту оксиду у одній пробі з трьох (0,21 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), сірководню у одній пробі з трьох (0,0092 мг/м. куб. та 0,0098 мг/м. куб. при ГДК 0,0080 мг/м. куб.) за адресою: м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, 139 а;
- незначне перевищення ГДК по вмісту діоксиду азоту у двох пробах з трьох (0,22 мг/м. куб. та 0,23 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.), пилу недиференційованого у двох пробах з трьох (0,53 мг/м. куб. при ГДК 0,50 мг/м. куб.), аміаку у одній пробі з трьох (0,21 мг/м. куб. при ГДК 0,20 мг/м. куб.) за адресою: м. Дніпро, вул. Пресова, 47.
У подальшому триватиме робота з проведення досліджень вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі на житлових масивах Тополя та Корея.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 1092 особи з 3000 необхідних.

ШУЛІМЕНКО ЄВГЕНІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ

24 червня 2020 р.