Дніпру – парк імені Степана Бандери!

Шановні депутати Дніпровської міської ради!
Закликаємо вас прийняти рішення про перейменування парку, названого на честь Лазаря Глоби, на парк Степана Бандери!
Топоніміка Дніпра – міста, яке у 2014-му році прийняло на себе роль центру супротиву на південному сході України, - на жаль, і досі не знаходить гідне місце для одного із лідерів українських національно-визвольних змагань XX століття.
І це при тому, що Степан Бандера уже давно офіційно визнаний учасником боротьби за Незалежність України та разом з іншими героями ОУН-УПА вшановується і в президентських указах, і в законодавчих актах.
Також нагадаємо, що саме у Дніпрі діяло найбільш розгалужене на центрально-східній Україні бандерівське підпілля, яке вело боротьбу з нацистськими окупантами.

У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. В історії України чимало подій, що перед усім світом засвідчили прагнення українського народу до вільного, щасливого, заможного життя. Як свідчить історія, із тисяч народів і народностей світу лише 200 виросли в нації – створили свої держави й домоглися визнання світової спільноти, серед них – Україна.
Як писав Олександр Довженко: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців». І такий народ завжди будуть зневажати й поневолювати. Українська держава зможе розвиватися лише знаючи своє минуле, і пам’ятати, що саме історична свідомість є вищою духовною цінністю будь-якої нації.
Реалізація ідеологічної та виховної функції урбанонімів дозволяє зберігати та популяризувати історію, виховувати підростаюче покоління на конкретних прикладах, гідних поваги й наслідування.
Видатні постаті, успішні люди, патріотично спрямовані, що уміють переборювати життєві труднощі і йдуть до власної мети, стають зразком для вироблення у громадян власних життєвих стратегій.

Але за 28 років з моменту перейменування центрального парку вже виросло ціле покоління містян, які впевненні, що його було названо на честі відомого астролога. Адже зовсім не багато дніпрян зможе назвати історичні або ідеологічні заслуги козака Л.Глоби, оскільки про них мало та не достовірно відомо або ці дані відсутні у відкритих джерелах, що не є характерним для видатних постатей.
Видатному історику-краєзнавцю академіку Дмитру Яворницькому вдалося зібрати лиш крихти інформації, які в цілому, можуть свідчити про те, що ім'я Л.Глоби зовсім не обов'язково має супроводжувати повсякденне життя дніпрян, оскільки не має особливого ідеологічного значення.
Так, через три сторіччя після його народження, висловлюючись сучасними категоріями, ми можемо охарактеризувати його лише як ефективного фермера та успішного підприємця. Однак свої великі земельні наділи він отримав та зберіг виключно завдячуючи своїй лояльності до адміністрації Новоросійській губернії та військовим заслугам перед Російською імперією, які є дуже "неоднозначними" з сучасної точки зору... Що, можливо, навіть дискредитує сакральний статус Українського Козака.
Ймовірно, особливе значення мають його аграрні досягнення. Але не Л.Глоба, а саме Адам Гуммель за сорок років свого керівництва перетворив "Казенный ботанический сад" в перлину всієї Новоросійської губернії, залишивши після себе в ньому 31 тис. фруктових та 193 тис. лісових дерев!

Водночас Україна має велику кількість неоспіваних героїв, чиї заслуги перед Державою безсумнівно гідні увіковічення.
В часи воєнної загрози, складовою частиною топонімічної політики, має бути патріотичне виховання громадянина, зорієнтоване на формування розвинутої свідомості й відповідальності, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про суспільне благо, збереження та шанування національної пам’яті.

Назва парка має бути ідеологічно правильною, відповідати на сучасні виклики та знаходити відклик у серцях молоді.
Останній притаманне прагнення заповнення духовної ніші рок-зірки, бунтаря, провідника та борця із системою.
Однак вже пару десятиліть, як на парканах не пишуть "Цой жив", оскільки його образ вже не відповідає духу епохи.
В очі нав'язливо кидаються надписи на стінах "Бандера: 1909 - ∞" та "Бандера форева!"
Тому що саме сильний образ Бандери зараз безальтернативно приваблює молодь.

За незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу" 20 січня 2010 року указом Президента України присвоєно С. Бандері звання Герой України.
Статус Героя України ставить жирну крапку у кухонних суперечках про його роль та методи та дозволяє нарешті розвіяти міфи про його співпрацю з фашистами та терористичну діяльність.
Бандера не був пацифістом, але як і сто років назад, сьогодні патріоти України на фронті вимушені захищати Батьківщину зі зброєю в руках.
Україна тільки починає пізнавати його особистість та уникати спекуляцій пам'яттю про нього.
Революціонер та борець за незалежність, багаторазово арештований за активну проукраїнську діяльність.
Для нього Україна ніколи не була предметом торгу, а його цілі та цінності сьогодні актуальні як ніколи.
Віднині Бандерівець — не тавро, а комплімент!

Ураховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції, глибокого аналізу подій та протидії сепаратизму й фейкам.
Неможливо стверджувати, що Дніпро — менш патріотичний, аніж ті міста, де вже є вулиці та проспекти, названі на честь С.Бандери: Біла Церква, Житомир, Львів, Миколаїв, Суми, Трускавець, Чернівці, Кременчук, Хмельницький, Київ, та навіть Лос-Анджелес!
А занадто милозвучні, але безликі урбаноніми позбавляють яскравості топоніміку нашого міста.

У зв'язку з вищенаведеним, ми — жителі Дніпра, закликаємо депутатів Дніпровської міської ради прийняти рішення про перейменування парку, названого на честь Лазаря Глоби, на парк імені Степана Бандери!

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Станом на 14 червня петицію підписали 60 осіб з 3000 необхідних.

ПРОЗОРОВ ОЛЕКСІЙ МИХАЙЛОВИЧ

6 лютого 2021 р.