Демонтування об'єктів і перейменування топонімів міста Дніпра, які безпосередньо пов'язані з пропагандою російської культури

У цій петиції ми відстоюємо необхідність демонтажу пам’ятників О.С. Пушкіну і перейменування вулиць, які були названі на честь російського поета. У зв’язку з наступними фактами.

О.С. Пушкін був частиною Російського імперіалізму, заперечував українську державність і в своїх творах
називав Україну «Малоросією» і презирливо ставився до гетьмана Івана Мазепи. Був прихильником Петра І, який знищив гетьманську столицю Батурин разом з жінками та дітьми та привласнив тисячолітню та духовну спадщину Київської Русі.

Метою встановлюваня подібних пам’ятників з боку РФ було завжди насаджування та просування російської культури по світу. Просимо звернути увагу на той факт, що кам’яний Пушкін з’явився в Ерітреї, далі - в Іраку, Єгипті.

Ми вважаємо, що пам'ятник Пушкіну і проспект Пушкіна у м. Дніпро є частиною колоніальної спадщини, яка нав'язує чужу культуру та мову українцям, тому відмова від таких символів є логічним кроком для України.

Мета ж встановлювати подібних пам’ятників з боку РФ - просування російської культури по світу. Просимо звернути увагу на той факт, що кам’яний Пушкін з’явився в Ерітреї, далі - в Іраку, Єгипті.

Пам’ятники Пушкіна з’являються там, де Росія анексує черговий шмат території. Чергові пам’ятники Пушкіну також з’явились в Дамаску, Тирасполі і Південній Осетії. Просимо звернути увагу на те що, окупувавши Крим і частину Донбасу у 2014-му, Росія спрямувала освітню реформу на поглиблене вивчення творчості та біографів Пушкіна і встановила дні вшанування його пам’яті.

Тому, Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про звернення громадян», «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» з метою системної і повної дерусифікації та декомунізації території і топоніміки міста Дніпрі, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, просимо:

- демонтувати пам’ятник О.С. Пушкіну, що знаходиться у місті Дніпро, на вул. Надії Олексіінко, а замість нього обовязково встановити пам’ятник солдату Герою України, що приймав участь у війні України з Російською федерацією;

- Перейменувати нинішній проспект Пушкіна у м. Дніпро на проспект Героя України «…» (ім’я солдата героя України що приймав участь у війні УкраЇни з РФ)

Станом на 6 жовтня петицію підписали 106 осіб з 3000 необхідних.

Долинкина Дремина Евгения Федоровна

16 травня 2022 р.