Перейменування проспекту Пушкіна на проспект імені Лесі Українки у місті Дніпрі з відповідною заміною пам'ятника.

Вважаємо важливим та необхідним перейменувати один із центральних проспектів міста Дніпра, який носить ім’я російського поета О.С. Пушкіна на честь видатної української письменниці й громадсько-політичної діячки Лесі Українки. Тим самим одночасно символічно позбавитись імперської колоніальної спадщини в нашому місті на користь українства.
А також демонтувати пам’ятник О.С. Пушкіну на поки що однойменному проспекті. І запланувати встановлення пам’ятника Лесі Українці.

Чому О. Пушкіну не місце в топоніміці Дніпра та України?
Пушкін є носієм та символом імперської суті Росії. Він заперечував українську державність, у свої творах називаючи Україну «Малоросією», а гетьмана Івана Мазепу «злодієм та Іудою».

Пушкін був шовіністом та ксенофобом. Описуюче своє недовге перебування в Катеринославі він зазначив, що генерал Раєвський «нашел меня в ж…довской хатє».

Пушкін вихваляв російську армію, загарбницькі війни російської імперії, російську агресію на Кавказі, виправдовував криваву різанину Суворова у Варшаві (1794р.) та Паскевича під час придушення польського повстання (1830р.) тощо.

Пушкін є «духовною скрєпою» і невід’ємною частиною імперського міфу про «великую русскую культуру». Його творчість - це один із засобів, яким росія непомітно просувала й просуває імперські наративи задля асиміляції колонізованих народів.
Сучасна росія і надалі використовує постать Пушкіна для культурної колонізації окупованих територій. З цією метою в окупованому Криму та на окупованій частині Донбасу росія ввела поглиблене вивчення творчості Пушкіна та дні його пам’яті.
Пам’ятник Пушкіну і кожна табличка з його іменем – це культурні «солдати» російської окупаційної армії на вулицях нашого міста.

Чому пропонуємо найменувати проспект саме ім’ям Лесі Українки?
Насамперед, постать Лесі Українки є символом українства і визначною фігурою в справі українського державотворення, у той час як Пушкін – символ російської імперії.
Леся Українка, як і Пушкін, лише раз побувала в нашому місті, проте, на відміну від гультяя-поета, метою її приїзду було відвідування Кодацької фортеці та Кодацького порогу, ознайомлення з пам’ятками козацтва.
Мати Лесі - письменниця Олена Пчілка та молодша сестра - лікарка й фольклористка Ольга Косач-Кривинюк, за сприянням дослідника козацтва Д.І. Яворницького долучилися до діяльності катеринославської «Просвіти», займались видавничою справою, популяризуючи українську мову та літературу в Катеринославі.
Саме в нашому місті у 1918 році був уперше надрукований яскраво антиросійський твір Лесі Українки - поема «Бояриня», написаний під натхненням знайомства з Д.І. Яворницьким. Через відверто антиімперський характер, видання твору було ризикованою патріотичною справою. Здійснений саме в Катеринославі першодрук поеми «Бояриня», а також інших творів Лесі Українки, свідчать про високий рівень свідомості та потужну культурну спільноту нашого міста сто років тому, чим можна пишатись.

Тому для українського міста Дніпра гідним буде увічнити в топонімах саме цей наратив, а не спогади про сумнівні відвідини «нудьгуючого в провінції» російського поета. Це буде наша данина пам’яті Лесі Українці - майстрині слова світового рівня, а також наша вдячність її родині за діяльність на користь культури нашого міста.
Перейменування проспекту та встановлення пам'ятника на честь Лесі Українки сприятиме популяризації інформації про зв’язок цієї визначної особистості та її сім’ї із нашим містом, і тим самим зростанню культури та освіченості містян, їх національної свідомості та патріотизму.

Станом на 28 вересня петицію підписали 648 осіб з 3000 необхідних.

Чистопольцев Олег Віталійович

15 червня 2022 р.