+ ще 384 громади!

Просимо перейменувати вулицю Леваневського на вулицю Артема Мураховського.

Мураховський Артем Олександрович – мешканець м. Дніпро, старший солдат 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, колишній боєць полку «Азов», громадський активіст та вуличний митець. Загинув 7 березня 2022 року у ході боїв з російською армією поблизу м. Авдіївка.

Нагороджений Орденом «За мужність» III ступеня (2022, посмертно) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Артем Мураховський народився 7 травня 1993 року. Після закінчення місцевої загальноосвітньої школи № 148 навчався у Фаховому коледжі ракетно-космічного машинобудування, де вивчав програмування. Випускник факультету прикладної математики ДНУ ім. Олеся Гончара.

Під час Революції Гідності Артем Мурахвоський брав активну участь у акціях, які відбувалися в Дніпрі. Був поранений в шию з пістолету під час сутички з тітушками поблизу Дніпропетровської обласної державної адміністрації. З 2015 по 2018 рік проходив службу в полку «Азов», брав участь у бойових діях в зоні АТО/ООС. З 2018 по 2022 рік займався громадським активізмом – проводив просвітницькі та мистецькі акції, заснував мистецький проєкт «Olifant», був активним учасником публічних заходів у м. Дніпро, долучався до національно-патріотичного виховання молоді, підтримував суспільно корисні ініціативи тощо.

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, Артем добровільно долучився до лав 25 ОПДБр й вирушив виконувати бойові завдання в Донецьку область. Протягом перших тижнів повномасштабної війни разом із побратимами боронив рубежі поблизу м. Авдіївка. 7 березня 2022 року загинув в бою з російськими окупантами. Похований у м. Дніпро.
Слід зазначити, що у серпні 2022 року мешканці м. Дніпра та інших регіонів України, а також бійці низки військових підрозділів Національної гвардії та Збройних сил України (98-го окремого батальйону Дніпровської територіальної оборони, 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 108-ї окремої бригади територіальної оборони, підрозділу «Карпатська Січ» 101-ї окремої бригади територіальної оборони, окремого загону спеціального призначення НГУ «Азов», роти спеціальних дій 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго, окремого загону спеціального призначення «Омега-Захід» Національної гвардії України, 73-го морського центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого) публічно виступили з ініціативою присвоїти одному з топонімів Дніпра ім'я Артема Мураховського.

Таким чином, вважаємо, що ім’я Артема Мураховського заслуговує бути закарбованим на топонімічній мапі м. Дніпро. Просимо перейменувати вулицю Леваневського на вулицю Артема Мураховського й таким чином вшанувати пам’ять нашого земляка.

Петиція "Перейменувати вул. Леваневського на честь загиблого бійця 25 ОПДБр Артема Мураховського" не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, тому вона розглянута як звернення громадян відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян".

За результатами розгляду виконуючий обов'язки Дніпровського міського голови повідомляє таке.

Присвоєння найменувань (перейменування) топонімам міста Дніпра відбувається в рамках законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про географічні назви» і «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій».

Процедура, порядок та вимоги щодо присвоєння найменувань топонімам міста Дніпра (присвоєння найменувань новим та перейменування існуючих) визначені відповідним Положенням про присвоєння найменувань (перейменування) вулицям, провулкам, проспектам, площам, паркам, скверам, мостам та іншим об’єктам, розташованим на території міста Дніпро-петровська, затвердженим рішенням виконкому міської ради від 29.05.2012 № 547, зі змінами (далі – Положення).

Відповідно до Положення розгляд зазначених питань здійснюється міською комісією щодо присвоєння найменувань (перейменування) вулицям, провулкам, проспектам, площам, паркам, скверам, мостам та іншим об’єктам, розташованим на території міста Дніпра (далі – міська комісія). Як технічний орган для попереднього розгляду звернень та пропозицій при міській комісії працює робоча група. Протоколи міської комісії з результатами розгляду є підставою для підготовки відповідних проєктів рішень міської ради.

Відповідно до законів України «Про географічні назви» і «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» перейменування топонімів здійснюється з урахуванням думки більшості населення, яке проживає на території, де розташовані ці об’єкти.

До виконкому міської ради надійшло декілька звернень з пропозиціями щодо перейменування вулиці Леваневського, у тому числі звернення мешканців цієї вулиці.

На цей час питання перейменування вулиці Леваневського перебуває на опрацюванні робочої групи міської комісії.

Стосовно увічнення пам’яті Артема Мураховського повідомляємо, що розгляд питань щодо найменування нових або перейменування існуючих топонімів міста Дніпра, які пов’язані із вшануванням пам’яті загиблих воїнів, відбувається відповідно до рішення міської ради від 24.06.2020 № 88/58 «Про розгляд питань щодо найменування нових або перейменування існуючих топонімів міста Дніпра, які пов’язані із вшануванням пам’яті загиблих учасників АТО».

Станом на 19 квітня петицію підписали 721 особа з 3000 необхідних.

Дороленко Кирило Віталійович

18 листопада 2022 р.