Не виділяти 5 мільйонів гривень з міського бюджету для ДТЕК Придніпровської ТЕС

25 липня 2018 року Дніпровська міська рада ухвалила рішення №12/34 (http://bit.ly/2OrDaiq), яким внесла зміни до Комплексної програми екологічної безпеки та впровадження сталого екологічного низьковуглецевого розвитку м. Дніпра на 2016 – 2020 рр., згідно з якими ДТЕК Придніпровська ТЕС тепер має можливість отримати з міського бюджету 5 мільйонів гривень на “Заміну аварійних ділянок золошлакопроводів”.

Тобто фактично місто виділило кошти платників податків для потреб приватного бізнесу — корпорації ДТЕК. Вважаємо це неприйнятним зогляду на цілу низку обставин, які свідчать про недобросовісність ДТЕК та систематичне ігнорування корпорацією своїх зобов'язань перед містом.

Так, ДТЕК Придніпровська ТЕС систематично ухиляється від виконання своїх природоохоронних обов’язків перед державою та мешканцями Дніпра. А саме:

- ще у 2015-му році станція мала б встановити нові сучасні фільтри (пило-, сірко- та газоочисне обладнання) на всі свої енергоблоки, але цього і нині не зроблено

- також, до 17.03.2017 року мала розробити та впровадити систему комплексного екологічного моніторингу на всіх діючих енергоблоках та в зоні впливу ТЕС на об'єкти навколишнього природного середовища.

- також в межах міста Дніпра продовжують зберігатися більше 40 мільйонів тонн золошлаків, які забруднюють землю і отруюють прилеглі водойми та забруднюють своїм небезпечним пилом щільно заселену житлову місцевість.

Також підприємство систематично не допускає на свою територію для перевірки дотримання природоохоронного законодавства інспекторів екологічної інспекції, а якщо допускає, то не надає можливість провести відповідні заміри та перевірки. Докладніше про це тут: http://bit.ly/2OWWDbV

Крім цього, виділення коштів ДТЕК суперечить закону. Рішенням не визначено або невірно визначено:

- фонд, з якого будуть здійснюватися видатки бюджету;
- де саме буде здійснюватися заміна золошлакопроводу;
- хто є одержувачем бюджетних коштів;
- чи відповідає одержувач бюджетних коштів критеріям визначення одержувача для здійснення заходів бюджетної програми;
- на яких договірних умовах здійснювалося визначення одержувача бюджетних коштів;
- чи є у одержувача бюджетних коштів затверджений кошторис, планів асигнувань загального фонду бюджету, планів надання кредитів із загального фонду бюджету.

Враховуючи вищенаведене, звертаюся до міського голови міста Дніпра та Дніпровської міської ради з вимогою — не виділяти кошти з міського бюджету на будь-які потреби ДТЕК Придніпровської ТЕС до повного виконання нею своїх природоохоронних зобов’язань в межах діючих інвестиційних угод та дозвільних документів.

Робоча група розглянула електронну петицію «Про заборону виділення 5-ти мільйонів гривень з міського бюджету для ДТЕК Придніпровської ТЕС» згідно з чинним законодавством України.
За результатами засідання, члени робочої групи рекомендували міському голові доручити директору департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Козловій І. А. підготувати доповідь на найближчу сесію міської ради щодо доцільності використання 5 млн грн ДТЕК Придніпровською ТЕС. А також запросити у даного підприємства аналітичний звіт про освоєння грошей та впровадження екологічних програм у місті.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 935 осіб з 3000 необхідних.

Романюков Артем Валерійович

13 серпня 2018 р.