Прохання зберегти єдиний культурний центр лівого берега Дніпра — Палац Культури «Металург»

Мешканці лівого берега та творчі колективи нашого міста звертаються з проханням посприяти порятунку єдиного культурного центру всього Лівобережжя — Палацу культури «Металург».

Понад сорок років заклад був місцем активного творчого життя талановитих дітей і молоді, а також мистецьких об’єднань людей старшого віку. Наразі тут займаються відомі в Україні та за кордоном колективи художньої самодіяльності: зразковий ансамбль народного танцю «Щасливе дитинство», народний джаз-балет «Антарес», зразковий ансамбль сучасної хореграфії «Іскорка», зразковий вокально-хореографічний ансамбль «Жайвір», ансамбль бального танцю «Фаворит», народний хор ветеранів війни і праці «Подвиг».

Проте на сьогоднішній день із будинком Палацом культури пов’язана наступна ситуація: підприємство ПАТ «Інтерпайп» повертає будівлю Фонду Держмайна України через неможливість утримування. Це може призвести до втрати єдиного Палацу Культури лівого берега, а разом з цим й усієї накопиченої за ці роки творчої спадщини, високих досягнень та неймовірного потенціалу людей, що входять до складу творчих колективів. Досягнення та перемоги професійних керівників груп, завзяття й талант молоді протягом всього існування Палацу підвищували авторитет нашого міста в Україні та за її межами.

Наведена ситуація становить загрозу культурному розвитку міста і може призвести до зникнення величезного прошарку креативного майбутнього Дніпра. Ми втратимо високі досягнення творчих колективів, які мають міжнародне та всеукраїнське визнання, їх високі звання «зразковий» або «народний». Громадськість Дніпра, в тому числі, діти й молодь, які займаються в Палаці, їх батьки та керівники бажають зберегти заклад культури «Металург» за своїм призначенням. Ми звертаємося з проханням передати будівлю Палацу у муніципальну (комунальну) власність громадської общини міста згідно з чинним законодавством (постанова КМУ № 311 від 5.11.1991 р.) та звертаємося до Фонду Державного майна для позитивного вирішення питання відносно Палацу культури «Металург».

Робоча група розглянула електронну петицію «Про збереження єдиного культурного центра лівого берега Дніпра — Палаца Культури «Металург» згідно з чинним законодавством України.
У Реєстрі об’єктів права комунальної власності територіальної громади міста Дніпра запис про об'єкт нерухомого майна по просп. Петра Калнишевського, 27 К та про Палац культури «Металург» відсутній. За наявною інформацією, зазначений об'єкт є об’єктом права державної власності.
Основні засади передачі об'єктів права державної власності у комунальну власність визначає Закон України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».
Ініціювати передачу об'єктів з державної у комунальну власність можуть органи, уповноважені управляти державним майном, Національна академія наук, інші аналогічні самоврядні організації, яким передано в користування державне майно, місцеві органи виконавчої влади, відповідні органи місцевого самоврядування.
Передача об'єктів соціальної інфраструктури з державної у комунальну власність територіальної громади міста Дніпра здійснюється за рішенням Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області та за згодою Дніпровської міської ради.
Відповідно до статей 4-2 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», видатки, пов'язані з капітальним ремонтом об'єктів соціальної інфраструктури, що передаються в комунальну власність, відшкодовується з бюджетів місцевого самоврядування та пайової участі підприємств у розмірі по 50% суми витрат, необхідних для проведення капітального ремонту цих об’єктів. Обсяг витрат визначається комісією з питань передачі об’єктів.
Порядок залучення і використання коштів або інших матеріальних активів підприємств, що спрямовуються на капітальний ремонт визначається в договорах, які укладаються між підприємством та відповідним органом місцевого самоврядування.
На цей час до Дніпровської міської ради не надходило пропозицій щодо передачі Палацу культури «Металург» по просп. Петра Калнишевського, 27 К у комунальну власність територіальної громади міста Дніпра.
Ураховуючи викладене, Дніпровська міська рада не має законних підстав щодо управління вищезазначеним майном. Тому, члени робочої групи рекомендували звернутися з відповідним запитом до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 939 осіб з 3000 необхідних.

ГОНЧАРКО МАКСИМ ДЕМ'ЯНОВИЧ

8 жовтня 2018 р.