Прийом безготівкових платежів за проїзд у маршрутних таксі міста

Система прийому безготівкових платежів за проїзд міським електротранспортом в адресу КП "ДЕТ" обійшлась бюджету міста у 0,00 грн (Нуль грн. 00 коп). Тому для запровадження подібної системи для маршрутних таксі потрібна тільки воля Дніпровської міської ради!
Вимагаємо зобов'язати перевізників маршрутних таксі міста до прийому безготівкових платежів за проїзд за тим самим принципом, що й КП "ДЕТ". Тобто у співпраці із ПАТ "КБ "Приватбанк", за допомогою QR-коду та мобільного додатку Приват24.
Реалізація системи прийому безготівкових платежів за проїзд у маршрутних таксі міста забезпечить:
- повний і достовірний облік пасажиропотоку в маршрутних таксі;
- повний і достовірний облік доходів перевізників;
- більш прозоре та зважене ціноутворення на проїзд маршрутними таксі;
- мінімізацію корупційних ризиків в сфері пасажирських перевезень маршрутними таксі міста;
- високий стимул перевізників до дотримання своїх обов'язків перед громадою міста;
- контроль за дотриманням чинного законодавства в сфері пасажирських перевезень, в тому числі КОНТРОЛЬ за перевезенням пасажирів пільгових категорій;
- контроль за легальністю роботи автомобілів на міських маршрутах маршрутних таксі.

Електронну петицію про прийом безготівкових платежів за проїзд у міських автобусних маршрутах загального користування у м. Дніпрі розглянуто депутатами міської ради 20.02.19 на 42-й черговій сесії Дніпровської міської ради.
На сесії повідомлено, що на цей час чинним законодавством не передбачено обов’язкової вимоги про наявність безготівкової форми оплати проїзду за допомогою QR – коду, мобільного застосування Приват-24, Apple Pay або інших безготівкових форм оплати на міських автобусних маршрутах загального користування. Крім, цього обслуговування міських автобусних маршрутів відбувається приватними автотранспортними підприємствами на підставі договору, яким також не передбачена така форма оплати.
Виходячи з цього, організатор перевезень – департамент транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради, не має юридичного права зобов’язувати перевізників використовувати таку форму оплати.
Крім цього, рішенням Дніпровської міської ради від 19.09.2018 № 90/35 затверджено концепцію впровадження автоматизованою системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. В рамках цієї концепції проводиться розробка нормативно-правової документації для подальшого впровадження форми оплати за допомогою електронного квитка.
За результатами обговорення депутати міської ради не підтримали електронну петицію про прийом безготівкових платежів за проїзд у міських автобусних маршрутах загального користування у м. Дніпрі.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Петицію підписали 1060 осіб з 3000 необхідних.

Кравченко Дмитро Володимирович

2 листопада 2018 р.