Зменшення тарифів на вивіз сміття Жилсервісом-2

Зменшення тарифів на вивіз сміття до розумних розмірів. З 1 січня 2019р.-30,85 грн. з людини за місяць- занадто велика (до 1 жовтня 2019р. інша компанія вивозила сміття за меншу ціну та якісніше). Треба зробити перерахунок також з причини зменшення ціни на паливо.

Розглянувши за дорученням міського голови електронну петицію про вимогу зменшити тарифи Комунального підприємства «Жилсервіс-2» Дніпровської міської ради на послуги із вивезення (збирання та перевезення), департамент екологічної політики Дніпровської міської ради повідомляє таке.
Попередній тариф на вивезення (збирання, перевезення) твердих побутових відходів у м. Дніпрі було введено в дію рішенням виконкому міської ради від 31.08.2011 № 1147. З того часу відбулось суттєве підвищення цін на основні складові тарифу – паливо-мастильні матеріали, електроенергію та запчастини тощо, що вплинуло на собівартість надання послуг з вивезення твердих побутових відходів. Також, згідно з п. 6 Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 р. № 1070, обсяг надання послуг розраховується на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування. Норми утворення твердих побутових відходів для житлових будинків територіальної громади міста були затверджені рішенням міської ради від 28.11.2007 № 25/25 і з того часу не змінювались. На цей час затверджені Дніпровською міською радою норми є найнижчими в Україні серед міст, населення яких становить більше мільйона осіб.
Відповідно до абзацу 1 п. 2 ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон) виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.
Комунальним підприємством «Жилсервіс-2» Дніпровської міської ради, як переможцем конкурсу щодо визначення виконавців послуг з вивезення побутових відходів у м. Дніпрі за територіальним принципом, були надані до міської ради розрахунки тарифів на надання зазначених послуг відповідно до вимог чинного законодавства. Інформацію про наміри зміни тарифів, їх структуру, урахування позиції територіальних громад було доведено до споживачів згідно з порядком, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.07.2012 № 390.
Згідно з абзацом 1 п. 3 ст. 31 Закону органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги в розмірі не нижче економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання).
Відповідно до абзацу 2 п. 7 ст. 31 Закону встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається.
Згідно з рішенням виконкому міської ради від 31.08.2011 № 1147 «Про встановлення тарифів на послуги із вивезення (збирання, перевезення), утилізації або захоронення твердих і великогабаритних побутових відходів для всіх груп споживачів» (зі змінами), тариф на послуги із вивезення (збирання, перевезення) твердих побутових відходів для мешканців багатоповерхових будинків встановлено у розмірі 25,62 грн. / місяць за 1 особу , для мешканців приватних будинків - у розмірі 30,85 грн./місяць за 1 особу.
Вищезазначений тариф для фізичних осіб є комплексним, тобто складається з кількох частин: плати за послуги із вивезення (збирання, перевезення), утилізації або захоронення твердих побутових відходів і плати за послуги із вивезення, утилізації та захоронення великогабаритних відходів.
Таким чином, тариф на надання послуг з вивезення (збирання, перевезення) побутових відходів затверджений Дніпровською міською радою відповідно до вимог чинного законодавства України.

ЕКОЛОГІЯ

Петицію підписали 1030 осіб з 3000 необхідних.

Замкова Ліна Миколаївна

13 лютого 2019 р.