Заборонити ПАТ «Дніпрогаз» обкрадати людей.

Заборонити ПАТ «Дніпрогаз» обкрадати людей за рахунок загальнобудинкового лічильника, а встановити індивідуальні за свій рахунок.

Користуючись своїм безпідставним монопольним становищем ПАТ «Дніпрогаз» відмовляє в установленні квартирних лічильників за державні кошти і пропонує виконати ці роботи через комерційні структури (приблизно 8 000 тис. грн. з кожної квартири). Ми з цим не згодні.
Посилаючись на державні документи ми вважаємо, що дії газової компанії ПАТ «Дніпрогаз» противоправні.
Необхідність в обовʹязковому встановленні вузла обліку для багатоквартирного будинку може виникнути з чисто інженерно-технічних причин, викликаних особливостями газорозподільчої системи. В такому випадку повинно бути спеціальне, обгрунтоване «Рішення» Балансоутримувуча (Управителя), оператора ГРМ, оформлене відповідним чином та познакомлене зі Споживачем. Такого «Рішення» поки що немає.
У всіх інших випадках встановлення прибудинкового лічильника газу можливо, але при згоді двух протилежних сторін – Споживача і Давальщика (Управителя, ГРМ, т.ін.).

Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (далі Закон) зобовʹязує (ст. 6) субʹєктів, що здійснюють газопостачання та розподіл природного газу на відповідній території, забезпечити встановлення лічільників газу для населення до 1 січня 2018 р., включно.
У відповідності до розд. ІХ, п.1 «Кодексу газорозподільних систем» (затверджений постановою НКРЕ КП від 30.09.15 р. за № 2494) може бути (а не повинно бути) організоване та встановлене загальнобудинковий вузол обліку природного газу. Але знову таки за умов згоди населення та ГРМ за рахунок останнього, якщо він ініціює цю роботу.
У Постанові КМУ від 16.05.02 р., № 620 (зі змінами) передбачається можливість проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкових вузлів обліку природного газу, якщо він уже є. Якщо його немає, то згідно з п. 4 «Тимчасового положення» для поліпшення обліку можна ініціювати як Споживачем, так і Оператором ГРМ його (вузла обліку) встановлення. Встановлення прибудинкового вузла обліку (в тому числі витрати на проектування, монтаж) здійснюється за кошти сторони, що ініціювала встановлення вузла обліку при будинку, але ж знову за умови взаємної згоди.
В розд. ІХ, гл. 7, п.1 «Кодекса газорозподільних систем» йде мова не про відмову Споживача від встановлення прибудинкового вузла обліку, а про відмову встановлення взагалі лічильника газу, що здійснюється з ініціативи та за кошти оператора ГРМ. Тому твердження про те, що буде припинено поставку газу в разі незгоди на встановлення прибудинкового вузла обліку поставлення газу є безпідставним, протизаконним і недопустимим.
Ми просимо познайомити людей з Графіком підприємства ПАТ «Дніпрогаз», затвердженого НКРЕ КП, згідно з яким будуть виконуватись в 2016 р. роботи зі встановлення загальнобудинкових вузлів обліку газу і дати правове переконливе тлумачення цього Графіка на відповідність його Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», в якому надано правові економічні та організаційні засади забезпечення всіх категорій споживача вузлами обліку природного газу (в тому числі квартирними лічильниками).
Якщо інформація не буде для нас достатньо зрозумілою та неупередженою, то ми змушені будемо звертатися до органів правосуддя з метою захисту наших прав.
Ми переконливо просимо звернути на нас увагу і установити персональні квартирні лічилики газу за рахунок енергодавальної компанії. ЗУ «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» до цього часу не змінювався, і ніхто його не відміняв.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Станом на 24 січня петицію підписали 114 осіб з 3000 необхідних.

Коваленко Антон Сергійович

4 серпня 2016 р.