Про обов'язковість використання електронної система публічних закупівель ProZorro у допорогових закупівлях

З 1 серпня 2016 р в Україні всі публічні закупівлі відбуваються в електронній системі ProZorro. Кожен бажаючий може вивчити тендерну документацію і навіть слідкувати за аукціоном в режимі онлайн.
Для бізнесу це - спрощений доступ до державних тендерів: подання документів і аукціон відбуваються онлайн, переможець обирається за прозорими критеріями, і вся необхідна інформація доступна в декілька кліків.
Для активістів, журналістів та небайдужих громадян - це змога в реальному часі відслідковувати що і кому продають, що і за скільки та у кого купують за кошти платників податків; чи нема зловживань, корупціогенних ризиків та ін; чи не віддаються підряди і замовлення незрозумілим фірмам без досвіду роботи і т.п; чи не завищені ціни тощо.
Однак, згідно з законом, мова йде про закупівлі "надпорогові" - тобто від 200 тис грн на товари і послуги і від 1,5 млн грн на роботи.
Все, що менше 200 тис. грн і 1,5 млн. грн. розподіляється кулуарно, непрозоро.
Однак! Законодавець передбачив можливість, згідно з якою органи місцевого самоврядування можуть встановити власну нижню межу, від якої й починатимуться тендери. Наприклад, у Черкасах зараз це 30 тис грн, і всі тендери на цю і більшу суму проводяться через систему.
У випадку, якщо петиція набере 100 голосів, Дрогобицька міська рада буде зобов'язана розглянути питання про те, щоб запровадити обов'язкове використання електронної система публічних закупівель ProZorro у допорогових закупівлях. Йдеться, зокрема, про 30 тис.грн. у розрізі "товари і послуги" та 100 тис.грн. у розрізі "роботи".
Якщо таке рішення буде ухвалено - ви знатимете все про закупівлі товарів і послуг органами місцевого самоврядування Дрогобича та їх структурними підрозділами на суму від 30 тис.грн і вище (а не лише від 200 тис.грн, як зараз) та про закупівлі робіт на суму від 100 тис.грн. і вище (а не лише від 1,5 млн.грн, як зараз).

ЕКОНОМІКА ТА ФІНАНСИ

Станом на 11 серпня петицію підписали 76 осіб з 65 необхідних.

Кульчицька-волчко Марія Василівна

26 січня 2017 р.