+ ще 384 громади!

ЩОДО Рішення позачергової двадцять восьмої сесії Хмельницької міської ради від 24.05.2023 року №2

Рішенням позачергової двадцять восьмої сесії Хмельницької міської ради від 24.05.2023 року №2 внесено зміни до Плану формування мережі закладів загальної середньої освіти Хмельницької міської територіальної громади на 2023-2027 роки в якому вирішено припинити набір в 10-11 класів.
Освітні заклади повинні повідомляти учнів та їхніх батьків за півтора року до зміни умов навчання чи перепрофілювання школи (відповідь Служби освітнього омбудсмена), що зроблено в нас не було.
До речі, на звернення в Міністертство освіти і науки (МОН) за роз’ясненнями. Там пояснили, що перехідний період реформи триває декілька років, тож нагально вводити профільні класи в окремих школах нікого на місцях не примушують.
«Звертаємось з проханням забезпечити якісні умови отримання нашими дітьми повної загальної середньої освіти на базі школи №12, не будьте байдужими не ситійте осторонь нашої спільної проблеми, збережіть право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти».

Андрію Пряженцеву

Шановний пане Андрію!

Ваша петиція «Щодо рішення позачергової двадцять восьмої сесії Хмельницької міської ради від 24.05.2023 року № 2» розглянута.
Повідомляємо, що мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.
Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти, у тому числі і на території Хмельницької міської територіальної громади, є вимогою ст. 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Відповідно до п. 52 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту», до 1 вересня 2024 року необхідно затвердити плани формування мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.
Відповідно до п. 53 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту», засновникам ліцеїв до 1 вересня 2027 року необхідно забезпечити заклади освіти належною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до мережі Інтернет, відібрати на конкурсних засадах педагогічних працівників, провести конкурс відповідно до вимог цього Закону на посаду керівника закладу освіти та вжити інших необхідних дій, визначених відповідними планами та законодавством.
Одним із головних чинників забезпечення якості проведення даної реформи є її поступовість. Це передбачає можливість внесення змін до прийнятих раніше рішень.
Прийняття рішення щодо необхідності перегляду трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Хмельницької міської територіальної громади зумовлене зміною соціальної та демографічної ситуації.
Також інформуємо, що відповідно до п. 2 ст. 25 Закону України «Про освіту» та ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про перепрофілювання (зміну типу) закладу освіти приймає засновник. Отже, на засіданні позачергової двадцять восьмої сесії Хмельницької міської ради було прийняте рішення від 24.05.2023 року № 2 «Про затвердження Плану формування мережі закладів загальної середньої освіти Хмельницької міської територіальної громади на 2023-2027 роки». Наразі процес оптимізації та упорядкування мережі вже відбувається у 34 закладах загальної середньої освіти громади.

У разі незгоди з наданою відповіддю Ви маєте право на звернення до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів.

З повагою
заступник міського голови Михайло КРИВАК

ОСВІТА

Станом на 23 квітня петицію підписали 529 осіб з 500 необхідних.

Пряженцев Андрій Іванович

2 квітня 2024 р.

Оприлюднення відповіді не пізніше:

17 квітня 2024 р.