Збільшити кількість урн на вулицях Кіровограда

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. А коли сміття на вулиці викинути нікуди? У Кіровограді важко помітити урни на кожному кроці навіть у центрі міста, не кажучи вже про віддалені райони. Можливо саме через це місту далеко до зразкової чистоти.

Газета «Кіровоградська правда» ініціює петицію щодо збільшення кількості урн на вулицях обласного центру. Зокрема, сміттєзбірні треба встановити не тільки біля магазинів, громадських закладів, а й на територіях, де таких немає.

Для вирішення проблеми, просимо передбачити у змінах до бюджету на друге півріччя 2016 року кошти на придбання та встановлення додаткових урн. Водночас вбачаємо за необхідне зобов’язати комунальні підприємства здійснювати ретельніше прибирання у Кіровограді.

На електронну петицію від 21.06.2016 щодо збільшення кількості урн на вулицях міста Кіровограда повідомляємо наступне.
На виконання статті 231 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до рішення Кіровоградської міської ради від 29.03.2016 № 142 «Про електронну петицію, адресовану Кіровоградській міській раді, її виконавчому комітету» дану петицію 22.06.2016 було розглянуто на засіданні постійної комісії Кіровоградської міської ради з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності.
За інформацією Головного управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради в місті прибиранням урн займаються КП «Кіровоград-Універсал 2005» та КП «Кіровоград-Благоустрій», які обслуговують 313 урн.
КП «Кіровоград-Універсал 2005» щодня з 06.30 виконує роботи з прибирання 185 урн, які встановлені в центральній частині міста, на зупинках громадського транспорту, площі Героїв Майдану та інших площах. КП «Кіровоград-Благоустрій» щоденно здійснює прибирання 128 урн, що встановлені в скверах та парках міста.
У результаті розгляду постійною комісією петицію було підтримано та надано доручення Головному управлінню житлово-комунального господарства спільно з фінансовим управлінням Кіровоградської міської ради при коригуванні бюджету міста у ІІ півріччі 2016 року передбачити кошти у розмірі 30 тис. грн на придбання та встановлення додаткових урн.
В подальшому дане питання буде перебувати в компетенції Головного управління житлово-комунального господарства Кіровоградської міської ради.
Дякуємо за виявлену небайдужість та активну громадську позицію.

В доповнення до раніше наданої відповіді на електронну петицію газети «Кіровоградська правда» щодо збільшення кількості урн на вулицях міста Кропивницького повідомляємо наступне.
У 2016 році в рамках пілотного проекту на території м. Кропивницького встановлено 36 клінбоксів – урни для роздільного збору сміття з функцією реклами. Клінбокси на території м. Кропивницького встановлено у місцях найбільшого перебування людей, зокрема біля супермаркетів «Сільпо», «Велмарт», «Файномаркет» по вулиці Олексія Єгорова, на набережній річки Інгул, у сквері «Центральний», по вулиці Соборній тощо. Прибирання сміття з клінбоксів здійснює КП «Кіровоград-Благоустрій» Кіровоградської міської ради».
Одночасно повідомляємо, що при коригуванні міського бюджету за підсумками роботи у І півріччі 2017 року буде розглянуто питання щодо можливості виділення коштів на придбання та встановлення додаткових урн на території м. Кропивницького.

Рішеннями Кіровоградської міської ради від 11.07.17 № 1024 та від 20.07.17 № 1044 «Про внесення змін та доповнень до рішення Кіровоградської міської ради від 17.01.2017 року № 763 «Про затвердження Програми утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства міста Кропивницького на 2017-2021 роки» кошти на придбання та встановлення додаткових урн на території м. Кропивницького не передбачено.
При коригуванні міського бюджету, у разі перевиконання доходної частини, буде розглянуто питання щодо можливості виділення додаткових коштів на встановлення додаткових урн на території м. Кропивницького.

Програмою утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства міста Кропивницького на 2017-2021 роки, затвердженою рішенням Кіровоградської міської ради від 17.01.2017 року № 763, зі змінами та доповненнями, кошти на 2019 рік на придбання та встановлення додаткових урн на території м. Кропивницького не передбачено.
Разом з цим, необхідно зазначити, що комунальними підприємствами Міської ради міста Кропивницького, а саме: комунальним підприємством «УНІВЕРСАЛ 2005» та комунальним підприємством «Благоустрій» міської ради міста Кропивницького» щодня здійснюється прибирання урн, які встановлені на магістральних вулицях міста, зупинках міського пасажирського транспорту, в парках та скверах міста. Проведено оптимізацію дислокації урн щодо ефективного їх розташування в центральній частині міста, зокрема на площі Героїв Майдану, площі Богдана Хмельницького, по вул. Великій Перспективній тощо.
Також відповідно до Правил благоустрою міста Кіровограда, затверджених рішенням Кіровоградської міської ради від 05.06.2012 року № 1710, на території міста біля об’єктів громадського харчування, торгівельних об’єктів різної спрямованості тощо, власниками таких об’єктів встановлено урни для сміття.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Петицію підписали 456 осіб з 450 необхідних.

Газета "Кіровоградська правда"

4 травня 2016 р.