Перенаправити витрати зі спилювання дерев на лікування

Кожного року витрачаються величезні кошти на "утримання зелених насаджень" у місті, які по суті включають тільки обрізку чи видалення дерев. Комісія не розглядає варіанту лікування. А це може врятувати дуже багато дорослих дерев у місті, на ріст яких витратилось півсторіччя та більше.
Прошу включити пункт лікування до всіх дерев, що оглядаються комісіями та поставити лікування вищим пріоритетом, ніж видалення. Такий механізм працює у багатьої розвинених країнах. Такі критерії, як наявність сухих гілок, дупла, грибку - лікуються.
Якщо ж дерево видаляється, то до плану включається одразу рівноцінна висадка нових дерев (декілька саджанців замість старого дерева, яке неможливо врятувати іншими способами).

Управлінням земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Міської ради міста Кропивницького Ваша електронна петиція щодо перенаправлення витрат зі спилювання дерев на їх лікування, розглянута.
З даного питання повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 р. № 2303, відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян» Вашу електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Статтею 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1045 (з урахуванням змін) визначено процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квітників на території населеного пункту.
Комісія по визначенню стану та вартості зелених насаджень у своїй роботі керується постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1045 (з урахуванням змін) про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах.
Відповідно до пункту 5.5 розділу 5 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово – комунального господарства України від 10.04.2006 р. № 105 (далі – Правила), зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 27.07.2006 р. за № 880/12754, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – є балансоутримувачі цих територій. Згідно з розділом 12 Правил, з метою контролю за станом міських зелених насаджень здійснюють їх загальні, часткові та позачергові огляди. Огляд проводить балансоутримувач об’єкта, власник чи користувач земельної ділянки.
Для встановлення ступеня життєздатності деревних рослин балансоутримувачу необхідно провести діагностику стану зелених насаджень і на основі діагностичних ознак планувати агротехніку догляду за зеленими насадженнями.
Тому, утримання зелених насаджень і є дотримання режиму їх
використання з проведенням агротехнічних заходів, що сприяють
нормальному ростові.
Одночасно повідомляємо, що пропозиції викладені в даній електронній петиції стосовно поліпшення якісного стану зелених насаджень, а також збільшення їх площі передбачаються Програмою розвитку та збереження зелених насаджень у місті Кропивницькому на 2018-2021 роки, де окремим розділом є утримання зелених насаджень.

ЕКОЛОГІЯ

Станом на 11 серпня петицію підписали 67 осіб з 450 необхідних.

Вовкотруб Юрій Вікторович

26 листопада 2019 р.