ПРОЄКТ ОНОВЛЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ПРОСТОРУ ПЛОЩІ ГЕРОЇВ МАЙДАНУ У М. КРОПИВНИЦЬКИЙ «ПАРК В СЕРЦІ МІСТА»

Основна ідея даного проєкту полягає в тому, щоб розмістити у центрі міста об’єкт притягання, певне місце зустрічі – парк. Наразі, центральна площа нашого міста є не більш ніж ділянкою, яку містяни використовують тільки для того, щоб з однієї частини центру дістатись до іншої. У проє У проєкті створено модель, втіливши яку, ми зможемо перетворити цю важливу частину Кропивницького на місце відпочинку, де буде можливість знайти затишну атмосферу як для розмови, так і для прогулянки з рідними чи друзями, адже велика кількість дерев заглушуватиме більшість шуму від автомобілів, а гігантський сухий фонтан всередині площі стане найулюбленішим місцем для дітвори. Щодо економічної точки зору, то «Парк у серці міста» надзвичайно вигідний, адже він приваблюватиме велику кількість жителів міста, що спричинить зростання орендної плати за нерухомість в цій зоні, що у свою чергу спонукатиме місто до розвитку. Від цього лише виграють кропивничани, адже окрім ч кропивничани, адже окрім чудового місця для відпочинку, вони в майбутньому отримають кращу інфраструктуру та більший потік туристів, що є додатковою перевагою даного проєкту для Кропивницького.

Управлінням містобудування та архітектури Міської ради міста Кропивницького розглянуто не підтриману електронну петицію «Проєкт оновлення громадського простору площі Героїв Майдану у м. Кропивницький «Парк в серці міста».
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького від 31.01.2019 р. № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян», електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Одночасно інформуємо, що планувальна структура міста – це основа міста. Вона визначає транспортну схему, зовнішній вигляд міста, функціонально-планувальну організацію міста.
Найважливіші в архітектурно-планувальному відношенні монофункціональні комплекси (центри) формуються важливими установами і відповідними будинками та спорудами. До них належать: адміністративні (державні, обласні, міські) комплекси, значні ділові, інформаційні, культурно-освітні, видовищні, меморіальні, торговельні та інші, які розміщені в межах центрального планувального району в ядрі центру.
Основним структурним елементом ядра центру є площа для проведення масових громадських заходів і це відображене у Генеральному плані міста Кіровограда.
Відповідно до Генерального плану міста Кіровограда (Кропивницького), який затверджений рішенням Міської ради від 12.09.2000 р. № 267 територія площі Героїв Майдану відноситься до територій громадських центрів міста Кропивницького.
Планом зонування території м. Кіровограда (Зонінгом), затвердженого рішенням Кіровоградської міської ради від 17 вересня 2013 року № 2456 територія площі Героїв Майдану відноситься до зони ТР-2.
Тр-2. Зона магістральних вулиць, майданів (у червоних лініях).
Намір створення парку з назвою «Парк в серці міста» на території площі Героїв Майдану - парк (садово-паркова зона) відноситься до територій зон короткочасного відпочинку людей.
Згідно з підпунктом 8.4.1 пункту 8.4. ДБН Б.2.2-12:2019 зони відпочинку населення створюються переважно на землях рекреаційного призначення в межах міст.
На даний час проводяться наради із залученням молодих креативних спеціалістів та спільно з Кіровоградською організацією КООНСАУ (Кіровоградською обласною організацією національної спілки архітекторів України) розглядаються ескізні пропозиції з питання оновлення громадського простору площі Героїв Майдану, зацікавленим особам надаються матеріали інженерно-геодезичних вишукувань для підготовки ескізних пропозицій.

Станом на 5 серпня петицію підписали 166 осіб з 450 необхідних.

Ткаченко Олександр Олегович

1 грудня 2019 р.