Ліквідувати стихійне звалище сміття по вул.Комарова/пров.Глинки

На перехресті вулиці Комарова та провулку Глинки місцеві мешканці з алкогольною залежністю облаштували стихійне звалище сміття. Масштаби вражать. Вже декілька років поспіль щоденно вантажівками привозять сміття з побутовими та будівельними відходами. Сміття потрапляє в річку Сугоклея.

Прошу прийняти кардинальні та рішучі дії по ліквідації звалища. Існуюче сміття засипати грунтом та обмежити можливість заїду автомобілів.

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького (далі – Головне управління) електронну петицію щодо ліквідації несанкціонованого сміттєзвалища, яке розташоване на перехресті вул. Комарова з пров. Глинки, розглянуто.
З даного питання повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що зазначена електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян» дану електронну петицію було розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Зважаючи на те, що вищезазначене несанкціоноване сміттєзвалище складається з будівельного сміття, будівельних відходів та ґрунту, що вивозиться вантажними автомобілями, відсутність у підпорядкованих комунальних підприємств технічної можливості його ліквідації через непомірно великий обсяг, а також у зв’язку з оголошенням в Україні надзвичайної ситуації через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 та обмеженістю фінансових ресурсів, ліквідувати зазначене сміттєзвалище на даний час неможливо. Крім того, ліквідація сміттєзвалища повинна здійснюватися з одночасною рекультивацією вказаної земельної ділянки.
Після завершення карантину Головним управлінням буде підготовлено екологічний запит до Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів на ліквідацію сміттєзвалища та проведення рекультивації землі з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.
Спеціалізованою інспекцією Міської ради міста Кропивницького як виконавчим органом Міської ради міста Кропивницького здійснюється контроль щодо запобігання подальшому збільшенню сміттєзвалища. Спеціалістами спеціалізованої інспекції Міської ради міста Кропивницького неодноразово проводились рейдові перевірки та чергування на предмет виявлення осіб, які викидають сміття у невстановлених для цього місцях, що призводить до утворення несанкціонованих сміттєзвалищ. За фактами даних правопорушень інспекторами спеціалізованої інспекції Міської ради міста Кропивницького складено протоколи про адміністративні правопорушення.
Разом з цим, з метою посилення контролю стосовно недопущення вивезення на вищезазначену територію будівельного сміття, будівельних відходів та ґрунту Головним управлінням направлено відповідні листи до Кропивницького відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області та Управління патрульної поліції в Кіровоградській області щодо вжиття усіх вичерпних заходів стосовно недопущення завезення будь-якого сміття на вищезазначену територію, встановлення осіб-порушників та притягнення їх до відповідальності.
У разі встановлення осіб, які вивозять будівельне сміття, будівельні відходи та ґрунт на вищезазначену земельну ділянку, Головним управлінням як виконавчим органом Міської ради міста Кропивницького буде вжито відповідних заходів щодо ліквідації вищевказаного сміттєзвалища за рахунок винних осіб.

ЕКОЛОГІЯ

Станом на 4 червня петицію підписали 174 особи з 450 необхідних.

Журавка ОКСАНА Миколаївна

25 лютого 2020 р.