Запровадити у Кропивницькому вільне та безкоштовне користування мешканцями та гостями міста туалетами в закладах громадського харчування

Забезпечення гідних та комфортних умов життя - одне з найважливіших завдань сучасного міста. Як показало нещодавнє дослідження проекту «Revizorro: варта якості», наразі кропивничани та гості міста не мають повноцінної можливості вільно відвідати міські вбиральні та реалізувати базові людські потреби.
Для прикладу, єдиний безкоштовний туалет у центрі Кропивницького, в якому дотримуються всі необхідні санітарні вимоги, працює в Ковалівському парку. Цього явно є недостатнім для міста із понад 200 тисячами мешканців.
Через це більшість кропивничан змушені вигадувати все нові і нові способи потрапити до закладів громадського харчування чи громадських та владних будівель аби справити природну потребу. Проте, персонал згаданих закладів часто чинить спротив у доступі до власних вбиралень, наголошуючи, що громадськими туалетами має опікуватися міська влада, а не ці заклади.
Зважаючи на фактичну відсутність громадських вбиралень у Кропивницькому та з метою забезпечення належного рівня побутового обслуговування населення міста, керуючись ст. 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні":
просимо розглянути на сесії міської ради та прийняти рішення аналогічне за змістом розпорядженню Київської міської державної адміністрації від 18.04.2008 р. N 579 «Про вільний доступ громадян до туалетів закладів громадського харчування».

Розглянувши не підтриману електронну петицію щодо запровадження у місті Кропивницькому вільного та безкоштовного користування мешканцями та гостями міста туалетами в закладах громадського харчування, повідомляємо наступне.
Враховуючи, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, визначений Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та у відповідності до приписів статті 23¹ Закону України “Про звернення громадян” електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до положення статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Зважаючи на вищезазначене, інформацію викладену в не підтриманій електронній петиції, взято до відома.

Станом на 19 серпня петицію підписали 109 осіб з 450 необхідних.

ХМАРА ОЛЕКСІЙ СЕРГІЙОВИЧ

5 червня 2020 р.