Заборонити стоянку автівок біля багатоповерхівок

Заборонити водіям автомобілів ставити свої автівки во дворах багатоповерхівок на тротуарах та під вікнами будинків. Заборонити проводити ремонт, миття, чистку автівок біля будинків. Розставити дорожні знаки при в`їзді на прибудинкову територію - "Стоянка заборонена". Для відстою автівок є парковки та гаражі, а не тротуари на прибудинковій території.

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького (далі – Головне управління) електронну петицію щодо заборони стоянки автомобілів біля багатоповерхових будинків, розглянуто.
З даного питання роз’яснюємо наступне.
Враховуючи те, що дана електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в термін, передбачений статтею 25 Статуту територіальної громади міста Кропивницького, затвердженого рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян», її розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015 року № 417-VIII та до пункту 2 Методичних рекомендацій щодо визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України “Про затвердження Методичних рекомендацій щодо визначення прибудинкових територій багатоквартирних будинків від 29.12.2011 року № 389 визначено, що прибудинкова територія – територія навколо багатоквартирного будинку, що визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації в межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі і споруди, та яка необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку і забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.
Враховуючи вищезазначене прибудинкова територія багатоквартирного житлового будинку призначена для розміщення й обслуговування житлового будинку та має задовольняти інтереси його мешканців, зокрема може використовуватися мешканцями для тимчасового зберігання автотранспортних засобів.
Стосовно заборони проведення ремонтів, миття, чистки автівок біля будинків пояснюємо наступне.
Згідно з пунктом 9.5 розділу VІ «Правил благоустрою території міста Кропивницького» (далі - Привила благоустрою), затверджених рішенням міської ради від 18.12.2019 року № 3054, на об’єктах благоустрою забороняється здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів, машин, механізмів у не відведених для цього місцях (крім випадків проведення негайного ремонту при аварійній зупинці).
Виконавчим органом Міської ради міста Кропивницького, який здійснює контроль за дотриманням Правил благоустрою є спеціалізована інспекція Міської ради міста Кропивницького (далі - Спецінспекція).
У разі наявності порушень мешканцями Правил благоустрою необхідно звертатися до Спецінспекції, що розташована за адресою: вул. Волкова, 11, корп. 1, м. Кропивницький, 25031.
Для надання ґрунтовних роз’яснень щодо доцільності встановлення технічного засобу регулювання дорожнього руху, а саме дорожнього знака «Стоянка заборонена» на в’їзді на прибудинкову територію житлових будинків міста Кропивницького Головним управлінням направлено до управління патрульної поліції в Кіровоградській області лист щодо розгляду питання та надання вичерпної відповіді в рамках чинного законодавства.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Станом на 26 червня петицію підписали 96 осіб з 450 необхідних.

Філіпенко Ігор Іванович

5 серпня 2020 р.