Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста

Останнім часом спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Кропивницького та заборонити їх безпричинний вилов та вбивства. Взявши за приклад практику м.Львова, м. Варшави, м.Києва, м.Одеси, м.Рівного, м.Запоріжжя та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природної дератизації - знищення гризунів, що є рознощиками багатьох інфекцій.
Що потрібно зробити?
Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Кропивницького – частиною екосистеми міста.
Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити відповідні доповнення до повноважень.
Відповідальним особам, які в структурах житлово-експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця переобувания). Зобовʼязати обслуговуючі комунальні господарства, ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних і підвальних приміщень.
Коти, хоч і гуляють самі по собі, усе ж потребують нашої підтримки й турботи. Те, що деякі з них живуть на вулиці, зовсім не значить, що ставитися до них можна із жорстокістю. А чи не найбільша жорстокість у такому випадку – байдужість. Зрештою, те, як ми ставимося до слабших, визначає, наскільки гуманними є ми самі. Місто – наш спільний дім, а в домі повинно бути затишно та безпечно всім. Зробимо світ трішечки кращим!

На електронну петицію від 21.09.2020 щодо визнання вуличних котів частиною екосистеми міста повідомляємо наступне.
На виконання статті 231 Закону України «Про звернення громадян», відповідно до рішення міської ради від 29.03.2016 № 142 «Про електронну петицію, адресовану Кіровоградській міській раді, її виконавчому комітету» (з урахуванням змін) петицію направлено на розгляд постійної комісії Міської ради міста Кропивницького з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності.
Одночасно петиція направлена на опрацювання до Головного управління житлово-комунального господарства та спеціалізованої інспекції Міської ради міста Кропивницького.
Про дату, час та місце проведення чергового засідання постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності буде повідомлено додатково на е-mail: vyachik54@ukr.net.
Про можливість щодо присутності автора петиції на засіданні постійної комісії можна повідомити за телефоном 35 83 92, 35 83 93 (управління апарату міської ради).
Дякуємо Вам за активну громадську позицію та небайдужість.

Петицію підписали 461 особа з 450 необхідних.

Колесніков ВЯЧЕСЛАВ Леонтійович

17 серпня 2020 р.