Заборонити в нічний час стоянку автотранспорту під вікнами багатоповерхівок

Заборонити стоянку в нічний час автомобілів під вікнами багатоповерхівок. В зв'язку з шумом сигналізації, та пожежної небезпеки... Жителям будинків неможливо відпочити, та можливої небезпеки вибуху газу чи палива...

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького електронну петицію щодо заборони стоянок автотранспорту під вікнами багатоповерхових будинків у нічний час доби розглянуто.
З даного питання повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що дана електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в термін, передбачений статтею 25 Статуту територіальної громади міста Кропивницького, затвердженого рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 р. № 2303, та відповідно до норм статті 23(1) Закону України «Про звернення громадян», її розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до підпункту 15.10 пункту 15 Правил дорожнього руху (далі - Правила), стоянка автотранспорту забороняється:
у місцях, де заборонена зупинка;
на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);
на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;
ближче 50 м від залізничних переїздів;
поза населеними пунктами в зоні небезпечних поворотів і випуклих переломів поздовжнього профілю дороги з видимістю або оглядовістю менше 100 м хоча б в одному напрямку руху;
місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;
ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;
на газонах.
Враховуючи вищевказане, Правила не містять прямої заборони щодо стоянок автотранспорту у дворах багатоквартирних будинків (окрім заборони паркування на газонних частинах дворів).
Згідно з пунктом 14² Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс), адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) (за допомогою технічних засобів, що дають змогу здійснювати фотозйомку або відеозапис та функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб.
Відповідно до статті 122 Кодексу, порушення правил зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, а так само порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отже, у разі виявлення фактів порушення Правил у частині стоянок автотранспорту (паркування), небайдужим громадянам необхідно звертатися безпосередньо до поліції із відповідними фото- та відеоматеріалами для підтвердження даного правопорушення.
Принагідно повідомляємо, що відповідно тлумачень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Таким чином, кожен співвласник багатоквартирного будинку має право користуватися прибудинковою територією у спосіб, не заборонений чинним законодавством України.

Станом на 25 жовтня петицію підписали 20 осіб з 450 необхідних.

Скрипник Михайло Анатолійович

18 серпня 2020 р.