Допоможіть безпритульним тваринам...

18 серпня день захисту безпритульних тварин.... Зараз по місту бігає багато безпритульних собак, то зграями, то по одній... Вони інколи агресивні, бо голодні... хто з кліпсою, хто без... Чому б міській владі не організувати притулок для цих тварин.... По місту багато покинутих будівель... Це не потребує великих грошей, а тільки трохи уваги міської влади до чотироногих мешканців нашого міста... Ще потрібно допомогти небайдужим громадян нашого міста з організації "Бім", виділіть трохи коштів на їхню таку потрібну роботу.... Скоро зима і тварини будуть замерзати на вулицях нашого міста.... Знайдіть в собі трохи людяності і милосердя....

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького (далі – Головне управління) електронну петицію щодо будівництва притулку для безпритульних тварин розглянуто.
Враховуючи те, що зазначена електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян» дану електронну петицію було розглянуто як звернення громадян.
З порушеного питання повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» у частині поводження з безпритульними тваринами, насамперед безпритульними собаками, основоположною є стаття 24, згідно з якою відлов безпритульних тварин з подальшою вакцинацією, стерилізацією) здійснюється лише за наявності у населеному пункті притулку для утримання тварин, а також створення після цього комунальної служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами.
Зважаючи на той факт, що основним завданням у поводженні з безпритульними тваринами згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» є регуляція їх чисельності гуманними методами, Головним управлінням опрацьовано питання щодо створення служби відлову безпритульних тварин в місті Кропивницькому. З цією метою рішенням міської ради від 10.06.2016 р. № 315 затверджено Програму регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста Кропивницького на 2016-2020 роки (далі – Програма) та рішенням виконавчого комітету міської ради від 09.08.2016 р. № 438 затверджено Положення про вилов безпритульних тварин в місті Кропивницькому (далі – Положення).
Згідно з Положенням право вилову безпритульних тварин надано КП «УНІВЕРСАЛ 2005», яким створено відповідну бригаду.
КП «УНІВЕРСАЛ 2005» як одержувач бюджетних коштів укладає відповідні договори на стерилізацію безпритульних тварин згідно з вимогами чинного законодавства.
Стерилізацію проводять ліцензовані установи - ГО «Кіровоградська організація захисту тварин «Бім» та ГО «Щасливий пес», які на підставі відповідних договорів з КП «УНІВЕРСАЛ 2005» проводять стерилізацію безпритульних тварин, маркують їх номерними кліпсами з відповідною реєстрацією. Підрахунок та облік безпритульних тварин проводиться за результатами стерилізації тварин.
Робота з вилову та стерилізації безпритульних тварин у місті Кропивницькому здійснюється з грудня 2016 року.
Отже, проведення вищезазначених заходів дає можливість зменшувати кількість безпритульних тварин виключно гуманними методами, покращити санітарно-екологічну та епізоотичну ситуації у місті, створює умови для профілактики явища безпритульних тварин, змінює громадську думку убік цивілізованого, гуманного та етичного ставлення до тварин.
Виходячи з вищевикладеного, прийняті міською радою та її виконавчим комітетом вищевказані Програма та Положення забезпечують зменшення кількості безпритульних тварин у місті Кропивницькому, що є основоположним принципом ст. 24 Закону - зменшення розмноження саме безпритульних тварин.
На даний час міською владою без залучення мільйонних інвестицій та з мінімальними витратами на утримання служби відлову безпритульних тварин впроваджено гуманний метод відлову та стерилізації безпритульних тварин у місті Кропивницькому.
Наразі термін експлуатації об’єктів житлово-комунального господарства міста Кропивницького вже давно перевищив 25 років і 80% з них потребують капітального ремонту. Не проведення модернізації та капітального ремонту об'єктів житлово-комунального господарства призведе до погіршення умов проживання мешканців міста.
Враховуючи наповнення міського бюджету, першочерговими заходами виконавчих органів міської ради є забезпечення належних умов проживання та безпеки мешканців на об’єктах житлово-комунального господарства.
Одночасно повідомляємо, що через запровадження в Україні загальнодержавного карантину, пов’язаного з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, суттєве скорочення наповнюваності бюджету міста на поява заходів у галузі охорони здоров’я, що потребують негайного фінансування, позбавляють можливості реального коригування галузевих програм, збільшення їх фінансування та розширення переліку об’єктів, де виконання робіт капітального характеру є необхідним.
Оскільки перелік заходів на 2020 рік до галузевих програм сформовано, а фінансування з міського бюджету обмежене, включити додаткові об’єкти до зазначеного переліку немає можливості.

Станом на 25 жовтня петицію підписали 135 осіб з 450 необхідних.

Скрипник Михайло Анатолійович

18 серпня 2020 р.