Ремонт 2 доріжок у Ковалівському парку

Ковалівський парк у м.Кропивницькому – одне з улюблених місць відпочинку родин з немовлятами, дітей до 10 років та осіб літнього віку. Проте 2 доріжки, які розташовані вздовж центрального дитячого майданчику (раніше за їх допомогою вивчали дітей правилам дорожнього руху) зараз перебувають у вкрай незадовільному стані. Прохання на вказаних доріжках викласти асфальтне покриття або нові плитки. Обґрунтування – підвищиться безпека і зручність пересування для родин з колясками, літніх дітей та дітей, які дуже активно пересуваються на цій ділянці парку.

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького (далі - Головне управління) не підтриману електронну петицію щодо ремонту двох доріжок у Ковалівському парку розглянуто.
Враховуючи те, що дана електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 р. № 2303, та відповідно до норм статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» зазначену електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
З порушеного питання повідомляємо наступне.
Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Ковалівський» (далі - парк «Ковалівський») віднесено до пам'яток природи республіканського та місцевого значення відповідно до рішення Кіровоградської обласної ради від 06.06.1972 р. № 213 «Про віднесення пам'яток природи республіканського та місцевого значення до категорії відповідно нової класифікації та затвердження новоявлених заповідних територій і природних об’єктів».
На підставі наказу Департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації від 11.04.2018 р. № 71 та наказу Міністерства культури України від 20.04.2018 р. № 349 «Про занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України» парк «Ковалівський» занесено до Переліку об’єктів культурної спадщини у Кіровоградській області.
Відповідно до статті 38 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на території парків-пам'яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню.
Окрім того, утримання та реконструкція парків-пам'яток садово-паркового мистецтва місцевого значення проводиться лише за проєктами, що розробляються спеціалізованими науковими та проєктними установами і затверджуються органами, у підпорядкуванні яких перебувають ці парки.
Проєкт землеустрою з організації та встановлення меж природно-заповідного фонду парку «Ковалівський» було розроблено у 2006 році.
У 2016 році за рахунок коштів міського бюджету на замовлення Головного управління проєктною організацією було розпочато виготовлення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію вказаного парку.
У зв’язку з тим, що відповідно до відомостей з єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна за вказаною адресою встановлені обтяження, а саме: накладені арешти на нерухоме майно, тому управлінням містобудування та архітектури Міської ради міста Кропивницького було відмовлено у наданні містобудівних умов та обмежень на виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту: «Реконструкція парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Ковалівський».
Враховуючи вищевикладене, виготовлення проєкту на реконструкцію парку «Ковалівський» на даний час призупинено.

Станом на 21 січня петицію підписали 24 особи з 450 необхідних.

КУЧКО ОЛЕГ ВОЛОДИМИРОВИЧ

31 жовтня 2020 р.