Обов'язкова реєстрація користувачів мобільного зв'язку

За весь час існування і розвитку мобільного зв'язку в Україні не було зроблено нічого, щоб гарантувати безпеку його користувачів. З року в рік з'являються нові шахрайські схеми, за які ніхто не поніс законного покарання. Все це відбувається тому, що номери мобільного зв'язку не зареєстровані на конкретних фізичних чи юридичних осіб, що унеможливлює притягнення їх до відповідальності. Пропоную винести на розгляд цю проблему на місцевому рівні з подальшим зверненням до Верховної Ради.

Розглянувши не підтриману електронну петицію щодо обов’язкової реєстрації користувачів мобільного зв’язку, повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31 січня 2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян», електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до положень статті 11 Закону України «Про телекомунікації» взаємодія операторів телекомунікацій з органами державної влади та органами місцевого самоврядування стосовно отримання ними телекомунікаційних послуг здійснюється на договірних засадах відповідно до законодавства України. У вищезазначеному законі відсутня норма щодо обов’язкової реєстрації користувачів мобільного зв’язку.
Органом державного регулювання у сфері телекомунікацій є національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.
Одночасно повідомляємо, що Кропивницька міська рада та її Виконавчий комітет не мають повноважень щодо запровадження обов’язкової індентифікації клієнтів і надання телекомунікаційних послуг із використанням SIM-карти на підставі укладеного договору між оператором та абонентом.

ІНШІ

Станом на 19 серпня петицію підписали 21 особа з 450 необхідних.

Іщенко Євгеній Євгенійович

5 січня 2021 р.