Наведіть лад на кладовищі, пане мер....

Шановний пане мер! Звертаюсь до Вас особисто, як до людини, яка має має совість і певні повноваження! Всі ми на цьому світі не назавжди, тому відношення до померлих людей, показу Вашу моральність і совість! Пане мер, Ви давно були на Далекосхідному кладовищі? Підіть, я Вам рекомендую! Ви 5 рік при владі, а не знайшли бажання чи совісті навести лад на кладовищі! Неможливо було пройти, по дорозі, по центральній алеї кладовища! Треба на вході в кладовище видавати людям резинові чоботи, жилети і резинові човни! Бо дійти до могил неможливо! Я не кажу про далекі рядки кладовища! ! Невже так складно засипати камінням чи заасфальтувати дорогу? Майте совість і повагу до померлих громадян нашого міста! Я розумію, що вони Вам не потрібні, бо вони за Вас вже більше ніколи не проголосують! Але ж майте повагу до померлих людей і хоть краплину людяності! Біля міської ради чи магазинів "Ятрань" такого бруду і грязі я не бачив ніде! Буде нагода сходіть на кладовище.... Тільки чоботи одягніть...

Головним управлінням житлово-комунального господарства Кропивницької міської ради електронну петицію щодо наведення ладу на Далекосхідному кладовищі, а саме: асфальтування доріг розглянуто.
Враховуючи те, що зазначена електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян» дану електронну петицію було розглянуто як звернення громадян.
З порушеного питання в межах визначених повноважень повідомляємо наступне.
Виконавчим органам Кропивницької міської ради підпорядковані комунальні підприємства, які діють виключно в межах чинного законодавства і керуються діючими нормативно-правовими актами як державного, так і місцевого рівня.
КП «Ритуальна служба - спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Кропивницької міської ради» (далі - КП «Ритуальна служба») як одержувач бюджетних коштів проводить роботи з утримання 16 кладовищ міста, у тому числі: 8 закритих кладовищ, та меморіального комплексу на Фортечних валах. Це майже 220 га території, з яких 190 га - це територія діючих кладовищ, а площа Далекосхідного кладовища є найбільшою і налічує 101 га.
Утримання та поточний ремонт об’єктів благоустрою кладовищ здійснюється відповідно до Комплексної програми розвитку житлово-комунального господарства та безпеки  дорожнього руху в місті Кропивницькому на  2021-2025 роки, затвердженої рішенням Кропивницької міської ради від 02.02.2021 року № 105 (далі – Комплексна програма). Попередньо кошти виділялися згідно з Програмою утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства міста Кропивницького на 2017-2021 роки, затвердженою рішенням міської ради від 17.01.2017 року № 763, зі змінами та доповненнями.
КП «Ритуальна служба» щороку, в межах виділених коштів на утримання та поточний ремонт об’єктів благоустрою (кладовищ), здійснює прибирання кладовищ міста, вивезення сміття, покіс трави та бур'янів, вирубку самосійної порослі дерев, завезення води в ємності, виправлення профілю (грейдерування) доріг на території кладовищ.

Проте коштів, які виділяються з міського бюджету, на дані заходи недостатньо.
У зв’язку з цим виконавчими органами міської ради було вжито заходів щодо залучення інвестицій в рамках здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Так у 2019 році за кошти субвенції з державного бюджету, в межах виділених коштів, було проведено капітальний ремонт покриття проїздів та пішохідних доріжок на території Масляниківського кладовища по вул. Григорія Сковороди у місті Кропивницькому.
У 2020 році у зв’язку із оголошенням в Україні надзвичайної ситуації через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 та обмеженістю фінансових ресурсів подальша робота в цьому напрямку була зупинена.
Відповідно до граничних показників видатків міського бюджету, визначених Головному управлінню на 2021 рік, передбачено кошти на проведення капітального ремонту доріг по об’єктах, які є перехідними з 2020 року. Кошти на проведення капітального ремонту (асфальтування) нових об’єктів благоустрою, зокрема покриття проїздів та пішохідних доріжок на території Далекосхідного кладовища на 2021 рік не передбачено.

Станом на 19 серпня петицію підписали 53 особи з 450 необхідних.

Горобець Андрій Анатолійович

29 січня 2021 р.