Заборона проросійської партії "ОПЗЖ"

Протягом 2013-2014 рр. у різних регіонах нашої держави відбувалися численні факти протиправних дій з боку проросійських незаконних воєнізованих формувань. Такі угруповання, як «Оплот», «Донецька республіка», «Антимайдан», «Боротьба» тощо за допомогою найнятих спортсменів та раніше судимих осіб вчиняли напади на громадських активістів та учасників масових протестів. Такі напади часто завершувалися викраденням та/або вбивством потерпілих. В подальшому представники проросійських формувань влилися у лави російських підрозділів та спільно з ними сприяли окупації українських територій.
З огляду на це, вважаємо боротьбу проти проросійських незаконних воєнізованих формувань одним з найважливіших завдань, покладених на Національну поліцію України.
Так, у засобах масової інформації з’явилися численні повідомлення про те, що за ініціативи очільника партії ОПЗЖ В. Медведчука було створено т.зв. організацію «Патріоти – За життя». З поширених в мережі Інтернет фото- та відеозаписів вбачається, що в діяльності даного об’єднання присутні переважно молоді особи, частина з яких раніше відбувала покарання в місцях позбавлення волі. Крім цього, серед учасників т.зв. руху «Патріоти – За життя» було ідентифіковано декілька колишніх працівників спецпідрозділу МВС України «Беркут», бійців якого обґрунтовано вважають причетними до протиправних дій під час та безпосередньо після Революції Гідності. Значна частина бійців цього підрозділу перейшла на бік окупаційних сил після початку збройної агресії проти України.
Ми переконані, що банди Медведчука, об’єднані під назвою «Патріоти – За життя» насправді підпадають під ознаки незаконних воєнізованих формувань, створення та участь у яких тягне за собою відповідальність, передбачену ст. 260 КК України. В той же час, Національна поліція України не лише не розслідує діяльність таких угруповань, але і переслідує молодих патріотів, які самотужки протидіють проросійським угрупованням.
В той час, як громадські активісти, ветерани, волонтери, зупиняють діяльність банд Медведчука, та намагаються не допустити повторення трагічних подій 2013-2014рр., працівники поліції порушують кримінальні провадження відносно українських патріотів, ігноруючи загрозу з боку проросійських «тітушок», які наразі гуртуються навколо ГО «Патріоти – За життя» так само, як декілька років тому гуртувалися навколо «Оплоту», «Антимайдану» та інших антиукраїнських формувань.

Виконавчими органами Кропивницької міської ради не підтриману електронну петицію щодо заборони політичної партії “Опозиційна платформа — За життя” розглянуто.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.2019 року № 2303, та відповідно до норм стаття 23-1 Закону України “Про звернення громадян” зазначену електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до статті 2 Закону України “Про політичні партії в Україні” (далі - Закон) політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об’єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.
Нормами частини 2 та 3 статті 5 Закону регламентовано, що політичні партії не можуть мати воєнізованих формувань.
Діяльність політичної партії може бути заборонена лише за рішенням суду.
Слід зазначити, що згідно із статтею 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Частиною 1 статті 21 Закону передбачено, що політична партія може бути за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань заборонена в судовому порядку у
випадку порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, цим та іншими законами України.
Відповідно до абзацу 2 пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року № 228, (далі - Положення), Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує, зокрема, правову політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи.
Підпункт 83-15 пункту 4 Положення передбачає, що Міністерство юстиції України, відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, звертається до суду з позовом та бере участь у справі про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії або про заборону політичної партії.

ІНШІ

Станом на 19 серпня петицію підписали 130 осіб з 450 необхідних.

ПП « Національний Корпус»

1 лютого 2021 р.