Створення притулку для жертв домашнього насилля

Питання домашнього насилля у сім'ях зараз дуже актуальне. В основному страждають жінки і діти. Кількість звернень до поліції з метою реагування на факти домашнього насилля постійно зростає. У нашому місті необхідно створити дієву систему захисту постраждалих від таких дій та роботи з кривдниками з метою подолання всіх негативних наслідків. Більше року тому було розпочтато процедуру створення Притулку, проте до цього часу питання ще не вирішено. Прошу підтримати петицію та пришвидшити розгляд цього питання і створення даного закладу як дієвого елементу захисту прав жінок і дітей з метою покращення соціальної і демографічної ситуації у нашому місті.

Розглянувши не підтриману петицію щодо створення притулку для жертв домашнього насилля у м. Кропивницькому, повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що петиція не набрала необхідної кількості голосів в термін, який визначений в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31 cічня 2019 року № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян», дану петицію розглянуто як звернення громадян.
У власності територіальної громади м. Кропивницького перебуває комунальне приміщення загальною площею 315 кв. м, в якому планується створити Кропивницький міський притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (далі – Притулок). Приміщення повністю відповідає санітарним нормам, має в наявності всі необхідні комунікації та розраховане на 20 ліжко-місць.
Станом на 21 квітня 2021 року розроблено проєкт рішення Кропивницької міської ради про створення Притулку та затвердження положення про нього. Також, підготовлено фінансовий розрахунок, необхідний для відкриття та забезпечення функціонування Притулку. Ведеться робота з підготовки відповідних документів для розгляду даного питання на засіданнях постійних депутатських комісій Кропивницької міської ради.

Розглянувши не підтриману петицію щодо створення притулку для жертв домашнього насильства у м. Кропивницькому, повідомляємо наступне.
На виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» рішенням Кропивницької міської ради від 25 травня 2021 року № 392 було створено Комунальний заклад «Кропивницький міський притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі» (далі - Притулок).
З метою надання соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі, зокрема соціальних послуг з консультування, кризового та екстреного втручання, соціальної профілактики відповідно до їх потреб рішенням Виконавчого комітету Кропивницької міської ради від 08 червня 2021 року № 342 при Притулку створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі та затверджено Положення про неї.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 червня 2021 року № 696-р передбачено виділення бюджету Кропивницької міської територіальної громади коштів на видатки розвитку у сумі 4 430,025 тис. грн.
19 серпня 2021 року оголошено процедуру закупівлі на капітальний ремонт приміщення комунального закладу «Кропивницький міський притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі» (далі – комунальний заклад), яка відповідно до частини другої статті 32 Закону України «Про публічні закупівлі» автоматично відмінена електронною системою закупівель, у зв’язку із тим, що подано для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій. У зв’язку із актуальністю подальшої потреби в закупівлі 06 вересня 2021 року оголошено повторно процедуру закупівлі на капітальний ремонт приміщення комунального закладу.
30 серпня 2021 року оголошено процедуру закупівлі на придбання автомобіля для функціонування мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі.

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Станом на 19 серпня петицію підписали 28 осіб з 450 необхідних.

Суржиков Олексій Олександрович

25 лютого 2021 р.