Проти встановлення контейнерів для сміття в приватному секторі м. Кропивницький

Зважаючи на те, що приватний сектор міста не облаштований майданчиками для побутового сміття на яких необхідно встановлювати контейнери для збору побутового сміття, а догляд за прилеглою до будинку территорією покладено на власника приватного будинку (оплачуваних двірників в приватному секторі не має ) то існуюча схема приймання сміття є оптимальною. Пропоную не встановлювати контейнери в приватному секторі міста Кропивницький! (навіщо смітник та розплідник пацюків мешканцям кутових будинків біля вікон)

Головним управлінням житлово-комунального господарства Кропивницької міської ради електронну петицію щодо не встановлення сміттєвих контейнерів у приватних секторах міста Кропивницького розглянуто.
Враховуючи те, що зазначена електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням міської ради від 31.01.2019 р. № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян» дану електронну петицію було розглянуто як звернення громадян.
З порушеного питання в межах визначених повноважень повідомляємо наступне.
Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до Закону України «Про відходи» на території міста Кропивницького здійснюється централізований збір побутових відходів.
Згідно з підпунктом 1.1. пункту 1 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 р. № 145, використовуються:
планово-поквартирна система збирання побутових відходів - система, яка не передбачає наявності контейнерів, а споживач самостійно завантажує побутові відходи у сміттєвоз, що прибуває за графіком (для приватного сектора);
планово-подвірна система збирання побутових відходів - система, за якою зібрані в контейнери побутові відходи перевозять на об'єкти поводження з відходами для їх подальшого оброблення (перероблення), утилізації, знешкодження чи захоронення (для багатоквартирних будинків, а також підприємств, установ, організацій різних форм власності).
На підставі вищевикладеного ТОВ «ЕКОСТАЙЛ» відповідно до укладених договорів з власниками індивідуальних житлових будинків на території приватного сектору міста Кропивницького здійснює вивезення побутових відходів за планово-поквартирною системою їх збирання.
У свою чергу інспекція з благоустрою Кропивницької міської ради відповідно до Закону України «Про відходи» та Правил благоустрою території міста Кропивницького, затверджених рішенням міської ради від 18.12.2019 р. № 3054 (далі – Правила благоустрою) в межах покладених на неї обов’язків здійснює перевірку дотримання вимог санітарного очищення території міста Кропивницького всіма суб’єктами у сфері благоустрою, зокрема власниками індивідуальних житлових будинків на території приватного сектору міста Кропивницького.
Невиконання Правил благоустрою, обов'язкових для усіх фізичних і юридичних осіб, є порушенням статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це є підставою для притягнення порушників до адміністративної відповідальності.
Виходячи з вищевикладеного, сподіваємось, що мешканці міста Кропивницького з порозумінням поставляться до виконання обов’язків, покладених на громадян України у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Станом на 19 серпня петицію підписали 28 осіб з 450 необхідних.

Шевцов Сергій Петрович

21 квітня 2021 р.