Заборона руху вантажного транспорту в денний періуд часу в межах міста Кропивницький

Великий вантажний транспорт (масою більше 5 тон) являє собою значну проблему для Кропивницького.
Збільшення кількості легкових транспортних засобів, габаритного міського маршрутного транспорту, міські шляхи з невеликою пропускною здатністю – все це унеможливлює безпечний та комфортний рух автомобільними дорогами в межах Кропивницького.
Рух вантажівок по місту в години пік значно погіршує пропускну властивість доріг міста, та являється причиною значної кількості ДТП. Разом з тим, значна частина вантажівок рухається транзитом, без точок завантаження/вивантаження в межах міста. Також, велику небезпеку становлять припарковані для ночівлі вантажівки на узбіччях доріг.
Даною петицією пропонується прийняття наступних обмежень, для покращення екологічного стану у Кропивницькому, а також поліпшення організації дорожнього руху та підвищення пропускної спроможності вуличної-дорожньої мережі м. Кропивницький:

1. Посилити контроль за пересуванням великотоннажного вантажного транспорту через місто Кропивницький. Дозволити рух лише через окружну дорогу.

2. Повна заборона руху великотоннажного вантажного транспорту з точками завантаження/вивантаженні в межах міста Кропивницький у денні години, з 07.00 - 22.00.

3. Заборона паркування великотоннажного вантажного транспорту на узбіччях вулиць міста Кропивницький та у міжбудинкових проїздах.

Вважаю, що прийняття даних обмежень позитивно відобразиться на безпеці руху в межах міста.

Головним управлінням житлово-комунального господарства Кропивницької міської ради (далі - Головне управління) не підтриману електронну петицію щодо заборони руху вантажного транспорту в денний період часу в межах міста Кропивницького розглянуто.
Враховуючи те, що дана електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів у термін, який визначено Статутом територіальної громади міста Кропивницького, затвердженим рішенням міської ради від 31.01.2019 р. № 2303, та відповідно до норм статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» зазначену електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
З порушеного питання повідомляємо наступне.
Організація дорожнього руху по вулицях міста Кропивницького здійснюється на підставі дислокацій технічних засобів регулювання дорожнього руху по вулицях міста, які погоджуються управлінням патрульної поліції в Кіровоградській області та затверджуються рішенням міської ради.
Через наявність об’їзної дороги рух автомобільного транзитного транспорту, в першу чергу великовантажного та великогабаритного, по місту Кропивницькому не здійснюється.
На всіх в'їздах до міста Кропивницького встановлено дорожні знаки 3.3 «Рух вантажних автомобілів заборонено».
Також зазначаємо, що дія знака 3.3 «Рух вантажних автомобілів заборонено» не поширюється на транспортні засоби, що обслуговують громадян чи належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, а також на транспортні засоби, що обслуговують підприємства, які розташовані у позначеній зоні (у таких випадках транспортні засоби повинні в’їжджати до позначеної зони і виїжджати з неї на найближчому перехресті до місця призначення).
Одночасно повідомляємо, що Головним управлінням направлено лист управлінню патрульної поліції в Кіровоградській області щодо посилення заходів з обмеження руху великовагових транспортних засобів по місту Кропивницькому.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Станом на 3 жовтня петицію підписали 119 осіб з 450 необхідних.

Оліфіренко Андрій Олександрович

23 листопада 2021 р.