Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Краматорська.

Останнім часом у нашому місті спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Краматорська та заборонити їх безпричинні жорстокі вбивства.
Взявши за приклад практику м.Львова, м.Києва, м.Одеси та інших українських та європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природної дератизації - знищення гризунів, які є рознощиками багатьох інфекцій. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього безконтрольного розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної стерилізації, вакцинації, реєстрації ,облаштування домівок та доступних поїлок.
Що потрібно зробити?
Відповідним рішенням міської ради проголосити котів співмешканцями Краматорська – повноправними вільними жителями, частиною екосистеми міста Краматорськ.
Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити відповідні доповнення до повноважень.
Краматорськ повинен стати справжнім гуманним містом з європейськими цінностями!
Пропонований Проект рішення “Про заходи захисту котів від жорстокого поводження на території Краматорської міської ради З метою забезпечення реалізації у м. Краматорську Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“:
краматорська міська рада повинна вирішити:
1. Заборонити вилов безпритульних котів на території м. Краматорськ, за винятком:
1.1. Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів у м.Краматорськ гуманними методами, а саме способом стерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських об'єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.
1.2. Обставин, що створюють загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозоонозних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.
2. Відповідальним особам, які в структурах житлово-
Експлуатаційних підприємств (комунальних, ОСББ) чи організацій всіх форм власності уповноважені забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє її опіки представників громадських об?єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження), що може загрожувати їм загибеллю.
3. Відділу житлово-комунального господарства та транспорту:
3.1. Рекомендувати внести відповідні зміни в “Програму регуляції чисельності безпритульних тварин в м.Краматорську на 2018-2020рр” з метою регулювання чисельності котів гуманними методами у м. Краматорську шляхом стерилізації з їх обов'язковою вакцинацією та відповідною візуальною ідентифікацією за рахунок позабюджетних коштів та коштів, передбачених у міському бюджеті м.Краматорськ на відповідний рік.
3.2. Запровадити систему взаємодії з громадськими об'єднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю стану і чисельності популяції безпритульних котів.
3.3. Зобов'язати обслуговуючі комунальні господарства, МЖЦ і ОСББ не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, даючи їм доступ до комірних і підвальних приміщень.
3.4. У випадках отримання звернень громадян щодо наявності обставин, що створюють загрозу життю, здоров?ю та безпеці людей, причиною яких зазначено наявність безпритульних котів у нежитлових приміщеннях, спрямовувати копію звернення до громадських об?єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, з метою залучення представників цих організацій, а також опікунів вуличних котів до безпосереднього вирішення питань на місцях виникнення зазначених вище обставин, а також забезпечення переміщення безпритульних котів у притулок або на іншу
соціально та санітарно прийнятну територію у разі такої необхідності.
3.5. Забезпечити інформування громадян про зміст цього рішення та відповідні положення Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження“, а також про спосіб врегулювання будь-яких відповідних конфліктних ситуацій шляхом письмового чи усного звернення в уповноважений підрозділ відділу житлового-комунального господарства та транспорту.
3.6. Рекомендувати адміністраціям підприємств, установ та організацій звертатись до відділу житлового-комунального господарства та транспорту за сприянням у здійсненні стерилізації та ідентифікації безпритульних котів.
3.7. Спільно з представниками громадських об'єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, розробити механізм реалізації цього рішення
через впровадження інституту опікунства.
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на відділ житлово-комунального господарства та транспорту.

Відповідь виконавчого комітету Краматорської міської ради на електронну петицію №1234 (КО-1694-1-7) «Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Краматорська», розміщену на веб-сайті Єдиної системи місцевих петицій від 09.06.2020 громадянкою Перепелицею Л.П.
Шановна Ларисо Петрівно!
Уважно розглянувши Вашу електронну петицію «Визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Краматорська» виконком міської ради повідомляє, що відділ житлового господарства підготував та розмістив на офіційному веб-сайті Краматорської міської ради http://www.krm.gov.ua відповідний проект рішення Краматорської міської ради.

Заступник міського голови
С.О. Боєвський

Петицію підписали 259 осіб з 250 необхідних.

Перепелица Лариса Петровна

9 червня 2020 р.