+ ще 252 громади!

Хватит "брить" городские газоны - 2

Минулого року успішно набрала голоси петиція “Хватит "брить" городские газоны”. Відповіддю на петицію було “провести позачерговий інструктаж серед робітників підприємств …. з метою дотримання “Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України” (https://petition.e-dem.ua/kramatorsk/Petition/View/1218)

ЯК МИ БАЧИЛИ МИНУЛОГО ЛІТА, ІНСТРУКТАЖ НЕ ДОПОМІГ.

Цього року частина газонів вже зруйнована парковками, іншу частину можемо втратити скошуванням “під нуль”.
Місто поступово перетворюється на пустелю.

Хоч формально прибудинкові території і не вважаються газонами, але ж є можливість зберегти зелені ділянки. Це значно зменшить рівень пилу у нашому місті!

Оскільки Правила благоустрою у Краматорську все ще не прийняті, то висота скошування трави регламентується Типовими правилами благоустрою території населеного пункту та Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України.
Там можна побачити наступні розділи:

ІІІ. Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій у сфері благоустрою населених пунктів
регулярне знищення бур’янів, СКОШЕННЯ ТРАВИ ЗАВВИШКИ БІЛЬШЕ НІЖ 10 СМ, видалення сухостійних дерев та чагарників, видалення сухого та пошкодженого гілля та забезпечення їх видалення;
та
9.5.5.2. Знищення бур'яну на газоні проводять скошуванням та
прополюванням.
Скошування - основний прийом догляду за газонами. Режим скошування повинен відповідати типу, призначенню газонів і складу травосуміші.
Максимальна висота травостою має бути на партерних газонах - 5, звичайних - 10, лучних - 15-20 см. ВИСОТА СКОШУВАННЯ ТРАВОСТОЮ НА ПАРТЕРНИХ ГАЗОНАХ - 2-4 СМ, ЗВИЧАЙНИХ І ЛУЧНИХ - 3-5 СМ. У посушливий період висоту скошування дещо збільшують (особливо на молодих газонах), бо низьке скошування дуже послаблює рослини. В Україні за вегетаційний сезон партерні газони викошують у середньому 15-18, звичайні - 10-14, лучні - 2-5 разів. Скошування слід припиняти після настання заморозків (жовтень-листопад місяці).

Таким чином рекомендовано залишати 3-5 см замість викошування під нуль!

Прошу
- Для осіб, відповідальних за утримання зелених насадження (КП “ДРУАС”, УК “Ладіс”, ОСББ) провести інструктаж з метою роз’яснення вимог законодавства щодо догляду за газонами;
- Профільному відділу проводити регулярні інспекції з метою виявлення порушень вищенаведених вимог з застосуванням адміністративних покарань;
- Сприяти створенню газонів з використанням багаторічних декоративних та лугових трав.
- Оскільки процес скошування дуже шумний, рекомендувати не проводити ці роботи до 7:00

Відповідь виконавчого комітету Краматорської міської ради на електронну петицію № 1319 (КО-2272-5-7 від 08.06.2021) «Хватит "брить" городские газоны - 2», розміщену на веб-сайті Єдиної системи місцевих петицій від 11.05.2021 громадянином Івановим О.О.
Шановний Олександре Олександровичу!
Виконавчий комітет Краматорської міської ради розглянув Вашу підтриману петицію від 11.05.2021 року та повідомляє. Управлінням житлово-комунального господарства підготовлено та розміщено на офіційному веб-сайті Краматорської міської ради https://krm.gov.ua/wp-content/uploads/2021/06/proekt_isp_14.06.21_1.pdf відповідний проект рішення Краматорської міської ради та буде запропонований на розгляд сесії міської ради відповідно до вимог Регламенту Краматорської міської ради.

Заступник міського голови
А.О. Безсонний

Петицію підписали 289 осіб з 250 необхідних.

Иванов Александр Александрович

11 травня 2021 р.